Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Ιώβ, μία αυτοβιογραφία

Ιώβ, μία αυτοβιογραφία
Ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσακίρης με τη συνδρομή γνωστών ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών (Γ. Βέλτσος , Γ. Κουμεντάκης, Γ. Μεντζικώφ, Ε. Ντεκώ) και μία ομάδα δεκαπέντε νέων ηθοποιών  ετοιμάζουν μία ιδιαίτερη, σύγχρονη παράσταση με τίτλο Ιώβ. Μία αυτοβιογραφία στο Θέατρον Β του Ελληνικού Κόσμου.

Ο Ιώβ έχει μείνει στη μνήμη μας μέσα από την φράση, που ακόμα χρησιμοποιούμε, Ιώβεια υπομονή. Η ιστορία του από την Παλαιά Διαθήκη έχει εμπνεύσει πλήθος σύγχρονους καλλιτέχνες από τον Μπέκετ έως τους U2, οι οποίοι χρησιμοποιούν την γεμάτη βάσανα ιστορία του για να μιλήσουν για καυτά θέματα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Με αφορμή αυτή ακριβώς την ιστορία ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσακίρης ετοίμασε μία εξαιρετική παράσταση με θέμα τη φθαρτή φύση της ζωής των ανθρώπων και τον φόβο τους για το απρόοπτο και την αυτόματη μεταβολή του βίου τους.

Η παραβολή του Ιώβ και η παράσταση είναι δυο παράλληλοι δρόμοι. Η παράσταση δεν αποτελεί διασκευή της βιβλικής ιστορίας. Το κείμενο χρησιμοποιείται ατόφιο με αρκετές συντομεύσεις. Αποδόθηκε στη σύγχρονη γλώσσα από τους ηθοποιούς που το ερμηνεύουν με τη συνεργασία του σκηνοθέτη.

Η παράσταση, όμως, προέκυψε μέσα από αυτοσχεδιασμούς της ομάδας. Οι δυο αυτοί αφηγηματικοί δρόμοι συναντιούνται όταν μέσα από τη βουβή αφήγηση της ιστορίας  κάποιος ήρωας φτάνει να χρησιμοποιήσει την ιστορία του Ιώβ σαν παραβολή, σαν παράδειγμα, επικαλούμενος πάντα το πρόσωπο που μιλάει στο αυθεντικό κείμενο. Τότε ο Ιώβ είπε… Ο Βαλδάβ, ο δεύτερος φίλος του Ιώβ είπε.. και ούτω καθεξής.  Το μεγάλο μέρος είναι μια «σιωπηλή» εξιστόρηση γεγονότων, αναγνωρίσιμων καταστάσεων, από κοινούς ανθρώπους σ’ ένα παράξενο περιβάλλον .

Σύνθεση και επεξεργασία του κειμένου: Σ. Σ. Τσακίρης. Τα κείμενα των προβολών: Γιώργος Βέλτσος (από τη σύνθεση ΗΣΥΧΙΑ). Τα κείμενα των μονολόγων αποδόθηκαν από το βιβλίο ΙΩΒ της Παλαιάς Διαθήκης με τη συνεργασία των ηθοποιών που τα ερμηνεύουν.

Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ, Μουσική: Γιώργος Κουμεντάκης, Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ, Video: Νάντια Σκούρτη, Ειδικές κατασκευές: Εύα Νικολοπούλου, Βοηθός σκηνοθέτη: Στέλιος Πατσιάς, Θοδωρής Ρέκας, Φωτογραφίες: Νάντια Σκούρτη. 
               
Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Γεωργία Αγκονσίλιο, Νίκος Αλεξίου, Κωσταντίνα Αποσκίτη, Ανδρέας Γιαννόπουλος, Κωσταντίνα Κλαψινού, Κλεάνθης Κόκκορης, Νατάσα Κρητικού, Ευθύμης Λιάτος, Κυριακή Μήτσου, Βάσω Μορφιαδάκη, Όλγα Νικολαϊδου, Χριστίνα Πασχάλη, Στέλιος Πατσιάς, Ελευθερία Ρουσάκη, Τζωρτζίνα Χρυσκίωτη.

Σχετικές ειδήσεις
Enter Sandman, από τον Θέμελη Γλυνάτση στο Skrow Theater
26.01.2017 12:40
Ο σκηνοθέτης Θέμελης Γλυνάτσης, μια από τις πιο ιδιαίτερες φωνές του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου με πλούσιες ακαδημαϊκές θεατρικές σπουδές και ξεχωριστές καλλιτεχνικές συνεργασίες (Φεστιβάλ Αθηνών, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Θέατρο οδού Κυκλάδων, Γιώργος Κουμεντάκης), επιστρέφει στο Skrow, δυο χρόνια αργότερα μετά την όπερα δωματίου «Cendrillion» της Pauline Viardot, για να παρουσιάσει από τις 21 Φεβρουαρίου μια παράσταση βασισμένη στη νουβέλα Ο Ζάντμαν του E. T. A. Hoffmann.
Θουκυδίδης Δραματικός: Το Θέατρο του Πολέμου στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν
03.10.2016 15:50
Με την αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η παράσταση «Θουκυδίδης Δραματικός: Το Θέατρο του Πολέμου» αποτελεί το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα του προγράμματος «Thucydides Dramaticus: The Theater of War» που διοργανώνει το Hellenic Education & Research Center, με σκοπό την καλλιτεχνική και εκπαιδευτική συνάντηση ανθρώπων από τρεις ηπείρους.
I am what I am: Ο Τάκης Ζαχαράτος σε καλοκαιρινή περιοδεία
11.07.2016 16:05
Η παράσταση I am what I am με τον Τάκη Ζαχαράτο επιστρέφει και φέτος ριζικά ανανεωμένη με νέα κείμενα και καινούργια πρόσωπα της επικαιρότητας.
ΣΜΥΡΝΗ: Μια ιστορία μέσα στην Ιστορία, στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού
01.07.2016 14:01
Το Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού παρουσιάζει την Κυριακή 3 Ιουλίου 2016 την θεατρική παράσταση «ΣΜΥΡΝΗ: Μια ιστορία μέσα στην Ιστορία».
Αμύντας, του Γεωργίου Μόρμορη στο Ηρώδειο
14.06.2016 16:47
Ο σκηνοθέτης Σπύρος Ευαγγελάτος παρουσιάζει για πρώτη φορά τον Αμύντα, ένα κείμενο που τυπώθηκε ανώνυμα το 1745 στη Βενετία, ως ελεύθερη παράφραση στα ελληνικά της ομώνυμης κωμωδίας του μεγάλου Ιταλού ποιητή Τορκουάτο Τάσσο.