Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδας, το  Μουσείο Μπενάκη και το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου θα φιλοξενήσουν από τις 20 Νοεμβρίου ενα αφιέρωμα στο έργο του σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου, το οποίο περιλαμβάνει προβολές, ομιλίες και μία έκθεση με φωτογραφίες επεξεργασμένες έτσι ώστε, ξεπερνώντας το αρχικό μέγεθος των 35mm του κινηματογραφικού negatif, να αποτελούν αυτόνομα έργα φωτογραφικής τέχνης.

Με τόσο χρόνο που πέρασε, σε τόσες ταινίες που γύρισα και σε τόσες ταινίες που δε γυρίστηκαν ποτέ, σχέδια που ξέμειναν ξεχασμένα σε συρτάρια, σε ντουλάπια, μάρτυρες σιωπηλοί της ζωής ενός σκηνοθέτη του κινηματογράφου, γράμματα ανεπίδοτα, ενθουσιασμοί, ιδέες, οράματα καταδικασμένα στη λησμονιά που ψάχνω τώρα να συναρμολογήσω μέσα από εικόνες και σκόρπια γραπτά πεταμένα εδώ κι εκεί. Εικόνες ακίνητες, νεκρωμένες θα \'λεγες στο χρόνο ενός καρέ, σταματημένες για λίγα δευτερόλεπτα στη μικρή οθόνη μιας μουβιόλας αναφέρει ο ίδιος ο σκηνοθέτης.

Ο Ν.Κούνδουρος προσθέτει ότι ονόμασε την έκθεση Stop Carre με την ελπίδα πως ο αναγνώστης–θεατής θα θελήσει να πατήσει κάποιο αόρατο κουμπί και να βάλει σε κίνηση τις εικόνες που βλέπει ακίνητες στους τοίχους του μουσείου.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί σύνολο εκδηλώσεων που περιλαμβάνει: Προβολές, για πρώτη φορά, τριών ταινιών του Νίκου Κούνδουρου, βασισμένες σε κλασικά θεατρικά έργα στο Μουσείο Μπενάκη.

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη- Κτίριο της οδού Πειραιώς (20 Νοεμβρίου- 6 Δεκεμβρίου), στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (1-31 Δεκεμβρίου) και στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου (25 Νοεμβρίου- 16 Ιανουαρίου 2010).

Σχετικές ειδήσεις
Αφιέρωμα στον Νίκο Γραμματικό από το Cinemarian
30.11.2016 13:55
Το Cinemarian παρουσιάζει ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Νίκο Γραμματικό, προβάλλοντας χαρακτηριστικές ταινίες του από τις 4 έως τις 9 Δεκεμβρίου 2016.
Αφιέρωμα στον Μάρλον Μπράντο από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης
21.11.2016 14:55
Το αφιέρωμα, με τίτλο «Marlon Brando: Reflection in a wild eye» πραγματοποιείται από τις 24 έως τις 27 Νοεμβρίου 2016 στο αγαπημένο στέκι της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, την αίθουσα Σταύρος Τορνές στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι.
Η Αθήνα ελεύθερη - Εικόνες της απελευθέρωσης στην Ευρώπη: αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη
18.10.2016 11:27
Σε συνέχεια του πολύ πετυχημένου περσινού κινηματογραφικού αφιερώματος Εικόνες της Κατοχής και της Απελευθέρωσης που διοργανώθηκε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος τον Οκτώβριο του 2015, στο πλαίσιο της διοργάνωσης Η Αθήνα Ελεύθερη και σημείωσε μεγάλη επιτυχία με μεγάλη συμμετοχή του κοινού στις προβολές και τις σχετικές συζητήσεις, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει εκ νέου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου το κινηματογραφικό αφιέρωμα Εικόνες της απελευθέρωσης στην Ευρώπη.
Αφιέρωμα στον Βιμ Βέντερς στο Cine Άστυ
26.08.2016 14:48
Το Cine Άστυ ανοίγει 1-7 Σεπτεμβρίου 2016 με ένα αφιέρωμα στις καλύτερες ταινίες του μεγάλου Γερμανού σκηνοθέτη, ΒΙΜ ΒΕΝΤΕΡΣ.
Αφιέρωμα «Κινηματογράφος και ομοφυλοφιλία» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
03.02.2016 17:02
Ο κλάδος «Τέχνη και Ψυχιατρική» της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας συνδιοργανώνει με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας για ένατη συνεχή χρονιά το αφιέρωμα «Κινηματογράφος και Ψυχιατρική», που έχει γίνει πια θεσμός.