Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017

Ρωμαίος και Ιουλιέτα, σε χορογραφία Αντώνη Φωνιαδάκη

Ρωμαίος και Ιουλιέτα, σε χορογραφία Αντώνη Φωνιαδάκη
Με σημείο αναφοράς και πηγή έμπνευσης το μπαλέτο του Σεργκέι Προκόφιεφ, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, το Χοροθέατρο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, παρουσιάζει την ομώνυμη παραγωγή, σε χορογραφία Αντώνη Φωνιαδάκη. Η παράσταση , κάνει πρεμιέρα στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου.

Το έργο Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Σεργκέι Προκόφιεφ, βασίζεται πάνω στην υπόθεση του ομώνυμου  έργου του Σαίξπηρ. Χώρος δράσης, η πόλη της Βερόνα που μαστίζεται από τις άγριες διαμάχες δύο μεγάλων οικογενειών, των Καπουλέτων και των Μοντέγων, γόνοι των οποίων είναι ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα.

Αν και άσπονδοι εχθροί, εξαιτίας της έχθρας που βασιλεύει ανάμεσα στις οικογένειές τους, ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα θα συναντηθούν τυχαία και θα ερωτευτούν κεραυνοβόλα μέχρι θανάτου…

Το 1935, η μεγαλύτερη και πιο τραγική ερωτική ιστορία όλων των εποχών, πρότυπο όλων των καταδικασμένων ερώτων για πάνω από πέντε αιώνες, η ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, μεταγράφεται  από τον Σεργκέι Προκόφιεφ καθώς ο συνθέτης,  επιφυλάσσει στους τραγικούς του ήρωες ευτυχισμένο τέλος. Στο φινάλε του μπαλέτου του, οι δυο ερωτευμένοι αντικρίζουν με αισιοδοξία το μέλλον με μια σειρά από πιρουέτες, πιασμένοι χέρι χέρι.

Η παραγωγή αυτή αποσπάται από το πλαίσιο και τη δραματουργία του κλασικού μπαλέτου και με διάθεση παιχνιδίσματος επιχειρεί να μεταφέρει και να μεταφράσει επί σκηνής, όχι το σύνολο του μύθου του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, αλλά θραύσματά του, με στόχο ένα κολάζ δράσεων – σκηνών, που στο σύνολό τους θα δώσουν από διαφορετικές οπτικές γωνίες τα βασικά θέματα του έργου.

Δέκα ερμηνευτές θα απoτελέσουν φορείς της ιστορίας / του παιχνιδιού, σε μια προσπάθεια αποδόμησης τόσο των προσώπων όσο και των δραματικών συγκρούσεων του έργου.

Το ερωτικό στοιχείο, εκφρασμένο είτε ως παράφορο πάθος είτε ως  ανικανοποίητος πόθος, θα εκδηλωθεί μέσα από ακουστικές και εικαστικές αναφορές, θα αντιπαρατεθεί με την αίσθηση της απώλειας, της απόγνωσης, της φθοράς –ακόμα και του θανάτου- με στόχο να ανασύρει έντονα βιώματα αλλά και να ανατρέψει παραδοσιακά στερεότυπα άρρηκτα συνδεδεμένα με το έργο αλλά και τα βασικά θέματα της δραματουργίας του.

Χορογραφία -κοστούμια: Αντώνης Φωνιαδάκης, Μουσική: Sergey Prokofiev, Σκηνικά: Αθανάσιος Κολαλάς, Ηχητικό περιβάλλον: Julien Tarride, Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος, Δραματουργική επεξεργασία: Αμαλία Κοντογιάννη.

Χορεύουν: Makhan Jan Anders Axelsson, Ταξιάρχης Βασιλάκος, Πόλυ Βόικου, Αλεξάνδρα Γρίμμα, Τιμόθεος Ζέχας, Γιώργος Κοτσιφάκης, Γιάννης Νικολαΐδης, Έλενα Σγουραμάνη, Κατερίνα Σπυροπούλου, Ιωάννα Τουμπακάρη.

Σχετικές ειδήσεις
Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2 στο θέατρο Άλφα - Ιδέα
28.09.2016 14:09
Η μεγάλη θεατρική επιτυχία «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2», διασκευή του ομώνυμου έργου του William Shakespeare από την Ομάδα Θεάτρου «ΙΔΕΑ» μετά από τρεις εξαιρετικά επιτυχημένες θεατρικές σεζόν σε Ελλάδα και εξωτερικό, συνεχίζει στο θέατρο Άλφα – Ιδέα, από την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016.
Ρωμαίος και Ιουλιέτα από τον Δημήτρη Λιγνάδη στο Θέατρο Πάνθεον
06.09.2016 14:44
Το ποιητικό αριστούργημα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», η πιο σπαρακτική ιστορία αγάπης στο παγκόσμιο δραματολόγιο θα ζωντανέψει στη σκηνή του θεάτρου Πάνθεον, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Λιγνάδη.
Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2 στο Θέατρο Αυλαία
03.02.2016 11:53
Η μεγάλη θεατρική επιτυχία "Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2", μετά από τρεις εξαιρετικά επιτυχημένες θεατρικές σεζόν στην Αθήνα συνεχίζει με χειμερινή περιοδεία σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Στη Θεσσαλονίκη θα κάνει στάση στο θέατρο Αυλαία, από 11 έως 21 Φεβρουαρίου 2016.
Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2 σε χειμερινή περιοδεία!
21.01.2016 16:45
Η μεγάλη θεατρική επιτυχία "Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2", μετά από τρεις εξαιρετικά επιτυχημένες θεατρικές σεζόν στην Αθήνα και την καλοκαιρινή περιοδεία μας στην Νότια και Δυτική Ελλάδα, συνεχίζει με χειμερινή περιοδεία σε πόλεις της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας και σε νησιά του Αιγαίου.
Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
21.01.2016 10:12
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει μια διαφορετική εκδοχή για το κλασικό λυρικό κείμενο του Σαίξπηρ, "Ρωμαίος και Ιουλιέτα", σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, από 19 Φεβρουαρίου.