Η γκαλερί Μ55 δίνει την ευκαιρία σε κοινό και επαγγελματίες να γνωρίσουν καλύτερα τη σύγχρονη πολωνική φωτογραφία, μέσα από ένα αφιέρωμα, το οποίο περιλαμβάνει την έκθεση φωτογραφίας της Πολωνής Φωτογράφου Anita Andrzejewska, Light of Iran, Soul of Persia.

Μέσα από την έκθεση θα γίνει παρουσίαση της σύγχρονης πολωνικής φωτογραφίας από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Lodz Fotofestiwal Krzysztof Candrowicz, καθώς και μία σειρά portfolio reviews για Έλληνες φωτογράφους με τον Krzysztof Candrowicz.

Η παρούσα έκθεση περιλαμβάνει έργα της σειράς Νουρεγιάν (Nur-e jan), η οποία είναι το αποτέλεσμα τεσσάρων διαδοχικών επισκέψεων της φωτογράφου στο Ιράν και της περιήγησής της σε διάφορες περιοχές από την Τεχεράνη έως τον Περσικό Κόλπο.

Η Περσική έκφραση Νουρεγιάν σημαίνει κυριολεκτικά το φως μιας ψυχής και αποτελεί δάνειο από την ορολογία των Σούφι. Στον κόσμο των Σούφι, το Νουρεγιάν ισοδυναμεί με το φως της ζωής, δηλαδή την αγνότητα, την αρχή της ενότητας και την πηγή της μίας και μοναδικής αγάπης.

Οι φωτογραφίες της Anita Andrzejewska μοιάζει να αναδύονται από ιστορίες της Ανατολής, σύγχρονα φιλμ εμπνευσμένα από τις Χίλιες και μια Νύχτες, παραμύθια ή άλλες σχετικές αφηγήσεις.

Αυτό το συναίσθημα ενδυναμώνεται κυρίως μέσα από την  επαναλαμβανόμενη οριοθέτηση τού κάδρου που εστιάζει σε ένα και μοναδικό αντικείμενο: κομμάτια ενός υφάσματος, λεπτομέρειες από πρόσωπα και σώματα, περιγράμματα ανθρώπινης σιλουέτας.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Πρέσβης της Πολωνίας στην Αθήνα κύριος Klinger, ενώ το Πολωνικό Σχολείο Zespol Szkol θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτική επίσκεψη στην Μ55, τo Σάββατο 28 Νοεμβρίου, με σκοπό οι μαθητές του να γνωρίσουν την φωτογράφο Anita Andrzejewska και τον επικεφαλής του Φεστιβάλ του Lodz Κ. Candrowicz και να προσεγγίσουν τον πολιτισμό της Πολωνίας μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας.

Στις 26 Νοεμρίου, με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Φωτογραφίας Lodz Fotofestiwal και Διευθυντής του Lodz Arts Centre Krzysztof Candrowicz θα μιλήσει για τη σύγχρονη Πολωνική φωτογραφία στην Μ55.

Στο πρώτο μέρος της παρουσίασης ο Candrowicz θα συστήσει στο ελληνικό κοινό το έργο 20 σύγχρονων Πολωνών φωτογράφων, ενώ στο δεύτερο μέρος θα παρουσιάσει τους σημαντικότερους φορείς και διοργανώσεις που λειτουργούν σήμερα στην Πολωνία αναφορικά με την τέχνη της φωτογραφίας. Η παρουσίαση ξεκινά στις 20:30. 

Επίσης, με σκοπό την προώθηση των σύγχρονων Ελλήνων φωτογράφων στο εξωτερικό και την έγκυρη ενημέρωσή τους σε θέματα παρουσίασης και ανάδειξης της δουλειάς τους, η Μ55 διοργανώνει ένα διήμερο Portfolio Reviews Krzysztof Candrowicz στις 27 και 28 Νοεμβρίου στο χώρο της γκαλερί.

Κατόπιν ραντεβού, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Lodz Fotofestiwal θα δέχεται τους Έλληνες επαγγελματίες και θα απαντήσει σε απορίες τους αναφορικά τόσο με την ποιότητα της δουλειάς τους, όσο και με τον τρόπο οργάνωσης και παρουσίασής της.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως και τις 26 Νοεμβρίου στο τηλέφωνο 6972421244 ή στο γραφείο της Μ55 την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης. Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται σε 20€ κατ\’ άτομο και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τα συγκεκριμένα portfolio reviews θα αποτελέσουν το βασικό υλικό επιλογής για τη συμπαραγωγή μιας έκθεσης ανάμεσα στην Μ55 και το Lodz Fotofestiwal, η οποία θα φιλοξενηθεί το Μάιο του 2010 στο Lodz Fotofestiwal και τον Ιούνιο του ίδιου έτους στην Μ55.