Τη νέα έκθεση των Gilbert & George με τίτλο Jack Freak Pictures παρουσιάζει η Γκαλερί Bernier/Eliades στο Θησείο. Στα εγκαίνια της έκθεσης στις 19 Νοεμβρίου θα παραστεί το καλλιτεχνικό δίδυμο, το οποίο μία ημέρα νωρίτερα θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση στο Μουσείο Μπενάκη.

Η νέα έκθεση περιλαμβάνει μία σειρά έργων που δημιούργησαν αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη έκθεση στην Αθήνα.

Οι Gilbert & George θεωρούνται από τους θεμελιωτές της σύγχρονης εννοιοκρατικής αβάν-γκαρντ και πατέρες της σύγχρονης βρετανικής τέχνης.

Επιμένοντας ότι η τέχνη υπηρετεί τη ζωή, χρησιμοποιούν σαν βασικό τους «υλικό» τον ίδιο τους τον εαυτό –ανατρέπουν την καλλιτεχνική διαδικασία και παρουσιάζονται οι ίδιοι σαν «ζωντανά γλυπτά» (Living Sculptures).

Μέσα από επικά κολλάζ επιχρωματισμένων φωτογραφιών (Photo-Pieces), η εικονογραφία τους δανείζεται από τη γλώσσα της διαφήμισης, της performance, της ζωντανής τηλεόρασης και της γιγαντοαφίσας, για να σχολιάσει το σεξ, τη βία, την ηθική, τις κοινωνικές σχέσεις και προκαταλήψεις – την αναζήτηση μιας νέας ατομικότητας.

Στα καινούργια τους έργα οι Gilbert & George θίγουν το σημερινό τρόπο ζωής και τις βασικές αξίες της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα από ένα σύνολο σχεδίων, σκηνών, κειμένων, λέξεων, συμπεριφορών και ετερόκλητων στοιχείων όπως μετάλια, σημαίες, χάρτες, δέντρα, πινακίδες και γκράφιτι του Ανατολικού Λονδίνου -όπου οι ίδιοι οι καλλιτέχνες ζουν κι εργάζονται πάνω απο σαράντα χρόνια.

Χαρακτηριστικό μοτίβο είναι το κόκκινο, λευκό και μπλε σχέδιο του Union Jack, όπως αλλιώς ονομάζεται η βρετανική σημαία.

Λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσης, το εκκεντρικό καλλιτεχνικό δίδυμο έρχεται στην Αθήνα για να απαντήσει στις ερωτήσεις του συγγραφέα Μάικλ Μπρέισγουελ στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο οδού Πειραιώς) στις 18 Νοεμβρίου, στις 19:00 το βράδυ.

Οι δύο καλλιτέχνες συζητούν με τον συγγραφέα, αποκαλύπτοντας διάφορες γνωστές ή λιγότερο γνωστές πτυχές του διεθνούς φήμης έργου τους.

O Μάικλ Μπρέισγουελ είναι συγγραφέας έξι μυθιστορημάτων και τριών μελετών –μεταξύ των οποίων το «Perfect Tense» (2002) και το «England Is Mine» (1997). Έχει ασχοληθεί ευρύτερα με τη σύγχρονη τέχνη και κυρίως με το έργο των Gilbert & George.

Η συζήτηση θα έχει ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.