Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Jackie, της Ελφρίντε Γέλινεκ

Jackie, της Ελφρίντε Γέλινεκ
Για δύο ακόμα εβδομάδες, έως τις 29 Νοεμβρίου, θα παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο ο χειμαρρώδης μονόλογος Jackie της πάντα αιχμηρής, βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ.

Η ζωή, οι σκέψεις και τα αισθήματα μιας από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα, της Τζάκι Κένεντι Ωνάση, ξεδιπλώνονται σε ένα σαρωτικό κείμενο , σε μια παράσταση με χρήση πολυμέσων που υπόσχεται ένα θέαμα που δεν πρέπει να χάσει κανείς.

Το έργο της νομπελίστας συγγραφέως Ελφρίντε Γέλινεκ Jackie είναι η αποδόμηση ενός από τους μεγαλύτερους μύθους της δυτικής κοινωνίας, αυτού της Τζάκι Κένεντι Ωνάση. Το κείμενο συνδυάζει βιογραφικά στοιχεία, την ιστορία της οικογένειας Κένεντι μέσα από οπτικοακουστική αναδρομή και τη θεωρία του ενδύματος του Ρολάν Μπαρτ, όπως παρουσιάζεται στη μελέτη του για τη μόδα.

Το θεατρικό πρόσωπο Jackie παρουσιάζεται μέσα από τρεις διαφορετικές οπτικές: πραγματιστικά (η μεγαλοαστή Jacqueline Bouvier), συμβολικά (σαν φωτογραφικό είδωλο και απόλυτο σύμβολο μόδας) και ως δημόσιο πρόσωπο (όπως κατασκευάστηκε από τον διεθνή τύπο). Μʼ αυτόν τον τρόπο, η Jackie γίνεται ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο πρόσωπο, εγκαταλείποντας τον έναν ρόλο μετά τον άλλο, καταδικασμένη να μη βρει ποτέ την πραγματική της ταυτότητα.

Το απλό αλλά εφιαλτικό ερώτημα της Γέλινεκ είναι τι θα μας έλεγε η Jackie αν της επέτρεπαν να «μιλήσει»; Πώς θα νιώθαμε αν κρυφακούγαμε τις σκέψεις της; Στο τέλος του μονολόγου θα ξέρουμε τα πάντα για αυτήν. Και θα είμαστε οι πρώτοι που θα το έχουμε ζήσει.

Το έργο είναι το τέταρτο από μια σειρά έργων που έγραψε η Γέλινεκ το 2002 με τίτλο «Δράματα για Πριγκίπισσες (Ο Θάνατος και το Κορίτσι I-V)». Με θηλυκά πρότυπα όπως τη Χιονάτη , την Ωραία Κοιμωμένη, τη Ροζαμούνδη, την Τζάκι στα ομώνυμα έργα και τη Σύλβια Πλαθ, στο πέμπτο με τίτλο Ο τοίχος, αυτά τα έργα της Γέλινεκ είναι αφοπλιστικά ειρωνικά, αλλά συγχρόνως πραγματεύονται με ανελέητη σοβαρότητα τον κόσμο των γυναικών, διάσημων και μη, την εικόνα τους, την υποταγή, τη δύναμη, τη ζωή και το θάνατό τους.

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας, Σκηνοθεσία–Σκηνικά–Κοστούμια: Άντζελα Μπρούσκου, Φωτισμοί: Μαρία Αθανασοπούλου. Ερμηνεύει η Σοφία Σεϊρλή.

Σχετικές ειδήσεις
Aurora, του Βλαδίμηρου Νικολούζου στο Θέατρο Ροές
20.02.2017 13:33
Το Rēs Ratio Network υποδέχεται στο Θέατρο Ροές την πρώτη σκηνοθετική δουλειά του Βλαδίμηρου Νικολούζου, Αurora, με πρωταγωνίστρια την Ηλέκτρα Νικολούζου, από Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017 και για έξι μοναδικές παραστάσεις. Πρόκειται για έναν μονόλογο μιας γυναίκας που ακροβατεί στα όρια του πραγματικού, ανάμεσα στους ήχους και το σώμα.
30οι Πανελλήνιοι Θεατρικοί Αγώνες Ερασιτεχνικών Θιάσων Δήμου Ζωγράφου
01.09.2016 11:20
Το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου, διοργανώνει για 30η συνεχή χρονιά τους Πανελλήνιους Θεατρικούς Αγώνες Ερασιτεχνικών Θιάσων Δήμου Ζωγράφου, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν από 1/9/2016 έως και 20/9/2016, στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο καθώς και σε άλλους χώρους πολιτισμού του Δήμου.
Η Παρεξήγηση του Albert Camus στο Θέατρο Radar: Παράταση παραστάσεων
20.04.2016 14:45
Λόγω της μεγάλης προσέλευσης, η παράσταση του έργου "Η Παρεξήγηση" του Albert Camus, σε σκηνοθεσία Αναστασίας Παπαστάθη, παρατείνεται στο Θέατρο Radar και μετά το Πάσχα από τις 6 έως τις 29 Μαΐου και μόνο για 12 παραστάσεις.
Ισορροπιστής αεροσκαφών, του Θόδωρου Θεοδωρίδη σε μικρή περιοδεία
04.03.2016 14:46
Οι παραστάσεις στην Αθήνα στον Πολυχώρο Αθηναΐς, για το έργο του Θόδωρου Θεοδωρίδη «Ισορροπιστής αεροσκαφών» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, με τον Δημήτρη Πιατά και την συμμετοχή των Αλέξανδρου Τούντα και Ανδρέα Ανδρέου, ρίχνουν αυλαία την Τρίτη 8 Μαρτίου, όπως είχε προγραμματιστεί.
Ο ουρανός πάνω από την πόλη, από την ομάδα Θα Δούμε στο θέατρο Λύχνος Τέχνης & Πολιτισμού
29.02.2016 11:37
Από το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016, «Ο Ουρανός πάνω από την πόλη» επιστρέφει στη Σκηνή (μετά από 42 επιτυχημένες παραστάσεις στο Cartel) στο θέατρο «ΛΥΧΝΟΣ Τέχνης & Πολιτισμού», κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:00 και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.