Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Ο Πίθηκος Ξουθ ή τα Ήθη του Αιώνος

Ο Πίθηκος Ξουθ ή τα Ήθη του Αιώνος
Στις 24 Νοεμβρίου 1859, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το ιστορικό βιβλίο Η Προέλευση των Ειδών του Κάρολου Δαρβίνου. Εκατό πενήντα χρόνια αργότερα, η Θεωρία της Εξέλιξης εξακολουθεί να εμπνέει τη συζήτηση γύρω από το ρόλο της επιστήμης, της θρησκείας και της κοινωνίας στην εξέλιξη της ζωής πάνω στον πλανήτη μας!

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Δαρβίνου και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού του έτους Δαρβίνου, το British Council σε συνεργασία με το πολιτιστικό κέντρο Φούρνος μας παρουσιάζει, στις 24 Νοεμβρίου -μετά από 150 χρόνια ακριβώς- την πρωτοποριακή εκδήλωση Ο Πίθηκος Ξουθ ή τα Ήθη του Αιώνος που επιχειρεί να συνδέσει το θέατρο με την επιστήμη.

Στο πλαίσιο της δραματοποιημένης διάλεξης (performance lecture), ο Δρ. Κώστας Καρπούζης  θα προλογίσει την παράσταση και θα επιχειρήσει με απλούς και κατανοητούς όρους να εξηγήσει την επιστήμη πίσω από τη δραματουργική σύλληψη του έργου και πώς συνδιαλέγεται με το κείμενο του Ιακώβου Πιτσιπίου και την παράσταση.

Ο περιηγητής Βαρθόλδυς, aka Πίθηκος Ξουθ, επιφανής global traveler των καιρών του (19ος αιώνας) και γνώστης των ιδεών του Δαρβίνου περί καταγωγής και εξέλιξης των ειδών, αναζητά με χιούμορ και άφθονη ειρωνεία το θέμα της ανθρώπινης αυθεντικότητας πέρα από χωρο-χρονικούς περιορισμούς, η απομάκρυνση από την οποία οδηγεί στην κατάσταση του ζώου. 

Η εκδοχή αυτή αποτελεί μετεξέλιξη της δραματοποιημένης διάλεξης που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών τον Φεβρουάριο του 2009 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το έτος Δαρβίνου.

Δραματουργική σύλληψη - σκηνοθεσία: Έλενα Τιμπλαλέξη, αφηγητής – Βαρθόλδυ: Αλέξανδρος Μαράτος.

Σχετικές ειδήσεις
Ο
31.01.2017 12:27
Το «Θέατρο Κνωσός» με το νέο έτος ξαφνιάζει ευχάριστα τους φίλους του πολιτισμού. Θέτει σε άμεση εφαρμογή, ένα πρωτότυπο, ρηξικέλευθο και ανατρεπτικό εγχείρημα, με στόχο να αναβαθμίσει τα πολιτισμικά δρώμενα της χώρας μας. Ο σκηνοθέτης Γιώργος Ρεμούνδος ιδρύει το «Θέατρο των Φτωχών» αποκλειστικά και μόνο για την παράσταση «Ο Πίθηκος», βασισμένη στο έργο του Φραντς Κάφκα «Αναφορά σε μια Ακαδημία» και σε άλλα έργα του, με τη συνεργασία του ηθοποιού Λάμπρου Τσάγκα και συνεργατών του «Θεάτρου Κνωσός».
Σεξ Λεξικόν - Η Επιστήμη του Έρωτα, του Σπύρου Δ. Μιχαλόπουλου στο Θέατρο 104
06.10.2016 14:29
Ο δημοσιογράφος Σπύρος Μιχαλόπουλος –αποφοιτώντας από το Στούντιο Συγγραφής του Εθνικού Θεάτρου- γράφει το πρώτο του θεατρικό έργο και το παρουσιάζει σε σκηνοθεσία της Αγγελίτας Τσούγκου, η οποία επιστρέφει στο 104, ύστερα από τις επιτυχημένες συνεργασίες με τα έργα «Ο Γυάλινος Κώδων» της Σ.Πλαθ και «Αισθηματικές Νουβέλες δρχ. 35» των Α.Τσούγκου - Γ. Τσαγκαράκη.
Μίχαελ Κόλχαας - Η ιστορία ενός δίκαιου ανθρώπου, του Χάινριχ Φον Κλάιστ για 2η χρονιά στο Bios
06.10.2016 12:47
Η παράσταση Μίχαελ Κόλχαας, Η ιστορία ενός δίκαιου ανθρώπου που είχε θερμή υποδοχή από κοινό και κριτικούς θα παρουσιαστεί σε επανάληψη από την Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου και κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή του Νοεμβρίου στις 21.00, στο BIOS Tesla.Basement.
Ο Πίθηκος του Κάφκα, του Κόλιν Τίβαν στο Από Μηχανής Θέατρο
28.09.2016 14:31
Στο Από Μηχανής Θέατρο παρουσιάζεται η παράσταση «Ο Πίθηκος του Κάφκα» του Κόλιν Τίβαν, σε σκηνοθεσία Άκι Βλουτή με τον Χάρη Αττώνη, από την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου και για 20 μόνο παραστάσεις.
Οι τρεις πρώτες παραστάσεις της νέας σεζόν στο Απο Μηχανής Θέατρο
22.06.2016 13:34
Η Εταιρεία Θεάτρου Συν Επί παρουσιάζει για την πρώτη θεατρική περίοδο στο Από Μηχανής Θέατρο τα έργα "Πάρτυ Γενεθλίων" του Χάρολντ Πίντερ, Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ του Έντουαρντ Άλμπυ και "Ο Πίθηκος του Κάφκα" του Κόλιν Τίβαν, διασκευή από το μυθιστόρημα του Κάφκα "Αναφορά σε μια Ακαδημία" (1917).