Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Εκδοτική σειρά με έξι έργα της αττικής κωμωδίας

Εκδοτική σειρά με έξι έργα της αττικής κωμωδίας
Κυκλοφόρησε η νέα μεταφραστική δουλειά του δημοσιογράφου-συγγραφέα Ανδρέα Χ. Ζούλα, σε συνέχεια της προσπάθειας που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια να μεταφράσει και να εκδώσει τα σωζόμενα έργα της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας. Η παρουσίαση της έκδοσης θα γίνει τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.

Για τη μεταφραστική δουλειά του Ανδρέα Χ. Ζούλα και τα συγκεκριμένα έργα θα μιλήσουν: ο δημοσιογράφος-φιλόλογος κ. Θανάσης Αντωνόπουλος, ο ηθοποιός κ. Γιώργος Κοτανίδης και ο ηθοποιός-σκηνοθέτης κ. Γιάννης Μόρτζος.

Αποσπάσματα από τις κωμωδίες του Μενάνδρου Δύσκολος, Ασπίς και Επιτρέποντες θα ερμηνεύσουν από σκηνής οι ηθοποιοί κα Ματίνα Παπαγεωργίου και κ. Δημήτρης Παπακωνσταντίνου .

Μετά την έκδοση των επτά σωζόμενων τραγωδιών του Αισχύλου (2007) και των επίσης επτά σωζόμενων τραγωδιών του Σοφοκλή (2008), εφέτος, ο γνωστός δημοσιογράφος Ανδρέας Χ. Ζούλας παρουσιάζει έξι αθάνατα έργα της αττικής κωμωδίας.

Η σειρά περιλαμβάνει το αρχαιότερο σωζόμενο κείμενο κωμωδίας, το σατυρικό δράμα του Ευριπίδη «Κύκλωψ», την τελευταία κωμωδία του Αριστοφάνη «Πλούτος», με την οποία «προαναγγέλλεται» η μέση και νέα αττική κωμωδία, καθώς και τις τέσσερις σωζόμενες κωμωδίες του Μενάνδρου («Δύσκολος», «Σαμία», «Επιτρέποντες» και «Ασπίς»).

Όπως και στις δύο προηγούμενες εκδόσεις, έτσι και στη φετινή, η μετάφραση ακολουθεί πιστά τον κανόνα της ισοσυλλαβίας που εφαρμόζει ο Ανδρέας Χ. Ζούλας. Το αρχαίο κείμενο παρατίθεται αντικριστά με το κείμενο της μετάφρασης σε απόλυτη, φυσικά, αντιστοιχία στίχων.

Σχετικές ειδήσεις
Η τελευταία στάση - Βάσω Ζαφειροπούλου
03.01.2017 09:57
Από την Άνεμος εκδοτική κυκλοφορεί το βιβλίο Η τελευταία στάση της Βάσως Ζαφειροπούλου.
Camille Claudel: Mudness - Γιάννης Λασπιάς
03.11.2016 10:28
Κυκλοφόρησε από την Κάπα Εκδοτική το πρωτότυπο θεατρικό έργο του Γιάννη Λασπιά, Camille Claudel: Mudness.
Το θέατρο της Έλενας Πέγκα - Ουρανία Αναγνώστου
21.10.2016 11:12
Κυκλοφόρησε από την Κάπα Εκδοτική το βιβλίο της Ουρανίας Αναγνώστου "Το θέατρο της Έλενας Πέγκα".
Αμύντας - Γεώργιος Μόρμορης
26.07.2016 09:44
Ο "Αμύντας" (1745) του Γεωργίου Μόρμορη, η ελεύθερη παράφραση στα ελληνικά της ομώνυμης κωμωδίας του μεγάλου Ιταλού ποιητή Torquato Tasso (1573) κυκλοφόρησε από την Κάπα Εκδοτική, σε δραματουργική προσαρμογή του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου.
Συλλέκτης χρόνου - Μίλτος Γήτας
20.07.2016 09:33
Κυκλοφόρησε από την Κάπα Εκδοτική η ποιητική συλλογή του Μίλτου Γήτα «Συλλέκτης χρόνου».