Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016

Εκδοτική σειρά με έξι έργα της αττικής κωμωδίας

Εκδοτική σειρά με έξι έργα της αττικής κωμωδίας
Κυκλοφόρησε η νέα μεταφραστική δουλειά του δημοσιογράφου-συγγραφέα Ανδρέα Χ. Ζούλα, σε συνέχεια της προσπάθειας που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια να μεταφράσει και να εκδώσει τα σωζόμενα έργα της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας. Η παρουσίαση της έκδοσης θα γίνει τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.

Για τη μεταφραστική δουλειά του Ανδρέα Χ. Ζούλα και τα συγκεκριμένα έργα θα μιλήσουν: ο δημοσιογράφος-φιλόλογος κ. Θανάσης Αντωνόπουλος, ο ηθοποιός κ. Γιώργος Κοτανίδης και ο ηθοποιός-σκηνοθέτης κ. Γιάννης Μόρτζος.

Αποσπάσματα από τις κωμωδίες του Μενάνδρου Δύσκολος, Ασπίς και Επιτρέποντες θα ερμηνεύσουν από σκηνής οι ηθοποιοί κα Ματίνα Παπαγεωργίου και κ. Δημήτρης Παπακωνσταντίνου .

Μετά την έκδοση των επτά σωζόμενων τραγωδιών του Αισχύλου (2007) και των επίσης επτά σωζόμενων τραγωδιών του Σοφοκλή (2008), εφέτος, ο γνωστός δημοσιογράφος Ανδρέας Χ. Ζούλας παρουσιάζει έξι αθάνατα έργα της αττικής κωμωδίας.

Η σειρά περιλαμβάνει το αρχαιότερο σωζόμενο κείμενο κωμωδίας, το σατυρικό δράμα του Ευριπίδη «Κύκλωψ», την τελευταία κωμωδία του Αριστοφάνη «Πλούτος», με την οποία «προαναγγέλλεται» η μέση και νέα αττική κωμωδία, καθώς και τις τέσσερις σωζόμενες κωμωδίες του Μενάνδρου («Δύσκολος», «Σαμία», «Επιτρέποντες» και «Ασπίς»).

Όπως και στις δύο προηγούμενες εκδόσεις, έτσι και στη φετινή, η μετάφραση ακολουθεί πιστά τον κανόνα της ισοσυλλαβίας που εφαρμόζει ο Ανδρέας Χ. Ζούλας. Το αρχαίο κείμενο παρατίθεται αντικριστά με το κείμενο της μετάφρασης σε απόλυτη, φυσικά, αντιστοιχία στίχων.

Σχετικές ειδήσεις
Το θέατρο της Έλενας Πέγκα - Ουρανία Αναγνώστου
21.10.2016 11:12
Κυκλοφόρησε από την Κάπα Εκδοτική το βιβλίο της Ουρανίας Αναγνώστου "Το θέατρο της Έλενας Πέγκα".
Αμύντας - Γεώργιος Μόρμορης
26.07.2016 09:44
Ο "Αμύντας" (1745) του Γεωργίου Μόρμορη, η ελεύθερη παράφραση στα ελληνικά της ομώνυμης κωμωδίας του μεγάλου Ιταλού ποιητή Torquato Tasso (1573) κυκλοφόρησε από την Κάπα Εκδοτική, σε δραματουργική προσαρμογή του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου.
Συλλέκτης χρόνου - Μίλτος Γήτας
20.07.2016 09:33
Κυκλοφόρησε από την Κάπα Εκδοτική η ποιητική συλλογή του Μίλτου Γήτα «Συλλέκτης χρόνου».
Αγαπημένοι σύγχρονοι συγγραφείς ξαναγράφουν τα πιο γνωστά έργα του Γουίλιαμ Σαίξπηρ
22.04.2016 10:38
Τα τελευταία 400 και πλέον χρόνια τα έργα του Γουίλιαμ Σαίξπηρ παίζονται αδιάλειπτα στη σκηνή ή διαβάζονται ως βιβλία από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Έχουν διασκευαστεί επανειλημμένα για να γίνουν προσιτά σε κάθε καινούργια γενιά είτε ως εφηβικές ταινίες είτε ως μιούζικαλ είτε ως γιαπωνέζικες πολεμικές ιστορίες είτε ως ιστορίες επιστημονικής φαντασίας.
Η τελευταία των ωραίων και άλλες ιστορίες - F. Scott Fitzgerald
19.02.2016 10:20
Από τις εκδόσεις ΡΟΕΣ, και στη σειρά «MicroMEGA / Λογοτεχνία», κυκλοφόρησε το βιβλίο Η τελευταία των ωραίων και άλλες ιστορίες του Φ. Σκoττ Φιτζέραλντ.