Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Δυο διηγήματα του Παπαδιαμάντη

Δυο διηγήματα του Παπαδιαμάντη

Η θεατρική ομάδα Angelus Novus μας προσκαλεί στην πρεμιέρα του έργου Μυστήριον Ξένον, την Κυριακή 29 Νοεμβρίου στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης, για μία και μοναδική παράσταση γαι παιδιά (άνω των 10 ετών) και μεγάλους!

Η Angelus Novus παρουσιάζει μια παράσταση δραματοποιημένης αφήγησης, στην οποία στεγάζονται δύο διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη: το Άνθος του γιαλού και η Ντελησυφέρω, που εκτυλίσσονται στη Σκιάθο τις μέρες των Χριστουγέννων.

Το Άνθος του γιαλού είναι ένα ποιητικό μυστήριο, αναζήτηση, κοσμικό και υπερκόσμιο ταξίδι στο χώρο και το χρόνο. Το διήγημα συνδυάζει στοιχεία παραμυθιού, θρίλερ και σασπένς με την τρυφερή, και γεμάτη κατανόηση απέναντι στα ανθρώπινα, ματιά του Παπαδιαμάντη.

Από την άλλη στο Ντελησυφέρω, στον ιερό χώρο της εκκλησίας οι άνθρωποι, οι πιστοί, γίνονται πρωταγωνιστές φαιδρών γεγονότων. Η λειτουργία των Χριστουγέννων, το «μυστήριον» εξανθρωπίζεται. Ο Παπαδιαμάντης σαν σκηνοθέτης παλιάς καλής ελληνικής ταινίας στρέφει το βλέμμα-φακό του στα στιγμιότυπα εκείνα της μνήμης του που με σπαρταριστό χιούμορ και αλήθεια ζωντανεύουν το μυστήριο των ανθρώπινων χαρακτήρων και σχέσεων.

Η παραστατικότητα της αφήγησης με τις εναλλασσόμενες επί σκηνής δράσεις των διαφορετικών προσώπων, οι ζωντανοί διάλογοι , τα σχόλια του συγγραφέα, είναι ένας λόγος που δονείται και μας δονεί θυμίζοντάς μας ότι η ελληνική γλώσσα είναι... μυστήριον ξένον.

Σχετικές ειδήσεις
Ο Αμερικάνος, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στο Θέατρο Αυλαία
29.11.2016 16:33
Το Θέατρο Αυλαία, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε συνεργασία με την εταιρεία Θεάτρου «Ηθικόν Ακμαιότατον» και την εταιρία διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων «Γίνονται Έργα» παρουσιάζει το χριστουγεννιάτικο διήγημα «Ο Αμερικάνος».
Ο Αμερικάνος, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών
20.10.2016 15:28
«Ο Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, φιλοξενείται στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών για πέντε μόνο παραστάσεις στις 20, 21, 22 & 23 Οκτωβρίου 2016 (με διπλή παράσταση το Σάββατο 22/10).
Η Νοσταλγός, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη για 2η χρονιά στο Θέατρο Αλκμήνη
31.08.2016 16:37
«Η Νοσταλγός», το αριστούργημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη μετά τις περσινές Sold-Out παραστάσεις επιστρέφει στο Θέατρο Αλκμήνη.
Ο Έρωτας & το Ψέμα, από την Ψυχοκοινωνική Θεατρική Ομάδα του «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ ΑμεΑ»
08.07.2016 11:44
Η Ψυχοκοινωνική Θεατρική Ομάδα Ατόμων με Νοητική Αναπηρία «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ ΑμεΑ», σάς προσκαλεί την Κυριακή 10 Ιουλίου 2016 και ώρα 8:00μμ, στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» – Δημαρχείο Αργυρούπολης όπου θα παρουσιάσει την παράσταση «Ο Έρωτας & το Ψέμα».
Νεκρός Ταξιδιώτης, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη για 2η χρονιά στο Skrow
09.03.2016 16:02
Η Δέσποινα Κούρτη και ο Άρης Τρουπάκης συναντούν για δεύτερη φορά με τη βοήθεια του μουσικού Αλέξη Κωτσόπουλου, τον «Νεκρό Ταξιδιώτη», το αριστουργηματικό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, από 23 Μαρτίου κάθε Τετάρτη & Πέμπτη στις 21:00 στo Skrow.