Το 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης γιορτάζει, προσκαλώντας κοινό και δημιουργούς σε μια περιπλάνηση στο συναρπαστικό τοπίο της 7ης Τέχνης. Από τις 13 έως τις 22 Νοεμβρίου, το φεστιβάλ θα μεταμορφώσει τις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, αλλά και πολλές ακόμη, σε τόπο ανακάλυψης πρωτοποριακών κινηματογραφικών τάσεων!

Με κεντρικό σύνθημα, το ερώτημα Why Cinema Now, το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να αποτελέσει μια διαφορετική πρόταση που θα τροφοδοτήσει τη σκέψη και θα προκαλέσει το διάλογο, που θα εξερευνήσει το νόημα και την αξία, τα όρια και τις προοπτικές του κινηματογράφου στις μέρες μας.

Ένα κινηματογραφικό δεκαήμερο, με προβολές ταινιών από όλο τον κόσμο, σημαντικούς προσκεκλημένους, αφιερώματα, masterclasses, ανοιχτές συζητήσεις, παράλληλες εκδηλώσεις, διαδικτυακά φόρα, αλλά και καινοτόμες δράσεις που υποστηρίζουν και ενισχύουν την κινηματογραφική παραγωγή και προβολή της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, θα συνθέσει το πολυπρισματικό ψηφιδωτό της φετινής επετειακής διοργάνωσης.

Το 50ο Φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους μεγάλα ονόματα της σύγχρονης κινηματογραφικής σκηνής: Ο πολυσχιδής πρωτοπόρος γερμανός δημιουργός Βέρνερ Χέρτζογκ. Ο Γκόραν Πασκάλιεβιτς – ένας απ\’ τους σημαντικότερους βαλκάνιους δημιουργούς της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς. Ο Σιντ Γκάνις, παραγωγός και μέχρι πρόσφατα πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών. Η σαγηνευτική ηθοποιός και ερμηνεύτρια Τζέιν Μπίρκιν.

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος και δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής Αλεξάντερ Ντεπλά. Ο βραβευμένος με Όσκαρ παραγωγός του Τελευταίου Αυτοκράτορα, Τζέρεμι Τόμας. Ο Τζιμ Γιαννόπουλος, παραγωγός και πρόεδρος της 20th Century Fox. Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν, ο οποίος με την ταινία του Soul Kitchen θα ανοίξει την αυλαία του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ο σεναριογράφος και βασικός συνεργάτης του Τέρι Γκίλιαμ, Τόνι Γκρισόνι. Η Ουάρις Ντίρι, συγγραφέας της αυτοβιογραφίας «Το λουλούδι της ερήμου», αλλά και η ηθοποιός και μοντέλο Λίγια Κεμπέντε η οποία πρωταγωνιστεί στην κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου. Ο βραβευμένος με Όσκαρ για την καλλιτεχνική διεύθυνση του Λαβύρινθου του Πάνα, production designer Εουχένιο Καμπαγιέρο. Η γαλλίδα ηθοποιός Αν Κονσινί, πρωταγωνίστρια στην τελευταία ταινία του Αλέν Ρενέ Αγριόχορτα που θα κλείσει την αυλαία του Φεστιβάλ.

Η βραβευμένη ηθοποιός της ταινίας Σεράγιεβο σ\’ αγαπώ Μιριάνα Καράνοβιτς. Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Έιμος Πόου. Ο ούγγρος σκηνοθέτης Gyorgy Palfi, η τελευταία ταινία του οποίου I’m Not Your Friend θα προβληθεί στο Φεστιβάλ. Ο βραβευμένος με τον Χρυσό Λέοντα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας για την ταινία Lebanon Σαμουέλ Μαόζ.

Ο πρωτοπόρος της pink eiga, παραγωγός της Αυτοκρατορίας των Αισθήσεων, ιάπωνας σκηνοθέτης Κότζι Γουακαμάτσου. Ο σκηνοθέτης και ένας απ’ τους πρωτεργάτες του Νέου Φιλιππινέζικου Κινηματογράφου, Λαβ Ντίαζ.