Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

H πτώση

H πτώση
H ομάδα blind spot παρουσιάζει στο Bios την Πτώση, μια παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο  έργο του Αλμπέρ Καμύ Η πτώση, σε κείμενο και σκηνοθεσία Μιχάλη Κωνσταντάτου, από τις 13 Νοεμβρίου έως τις 17 Ιανουαρίου.

Στην πρώτη παράσταση της ομάδας blind spot, η ιστορία του βασικού προσώπου του κειμένου του Αλμπέρ Καμύ, του Ζαν-Μπαπτίστ Κλαμάνς, και οι διαφορετικές εκφάνσεις του χαρακτήρα του ξεδιπλώνονται μέσα από τα τρία πρόσωπα των ηθοποιών. Κάθε ηθοποιός μεταμορφώνεται σε Κλαμάνς και στα πρόσωπα που τον περιβάλλουν. Το υποσυνείδητο του ήρωα κινεί τα νήματα και οι σκηνές της ζωής του εναλλάσσονται με αυτές της προσωπικής του εξομολόγησης.

Ο Κλαμάνς σήμερα τριγυρίζει μέσα σε ένα αεροδρόμιο, σαν έτοιμος να φύγει ή σαν μόλις να έφτασε. Κοιτάζει πίσω στη ζωή του και διατυμπανίζει το νέο του εαυτό. Ενσαρκώνει τον σύγχρονο δυτικό άνθρωπο που, όταν η διττή φύση του ξεσκεπάζεται, η απλή παραδοχή των αδυναμιών και των λαθών του νομιμοποιεί τις αρνητικές πράξεις, προθέσεις και δράσεις του χωρίς να αλλάζει ουσιαστικά τίποτα.

Ακολουθώντας τη διαδικασία του κινηματογραφικού decoupage, δηλαδή του σπασίματος του έργου σε σκηνές όπου προδιαγράφονται όλες τα στοιχεία του έργου όπως το κείμενο, ο εσωτερικός και εξωτερικός ρυθμός, και ο ήχος, οι ηθοποιοί που ενσαρκώνουν ένα χαρακτήρα που έρχεται αντιμέτωπος με τον εαυτό τους, δεν θα έρθουν σε επαφή μεταξύ τους κατά τη διάρκεια των προβών, αλλά κατευθείαν στις παραστάσεις. Εκεί θα συναντηθούν κατά μέτωπο με μια άλλη πλευρά του χαρακτήρα που ενσαρκώνουν.

Σε αυτή την παράσταση όπου η κινηματογραφική γλώσσα συνδυάζεται με τη θεατρική και τη λογική της εγκατάστασης (installation), οι σκηνές είναι δομημένες με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν και αυτόνομα. Οι αποσπασματικές εικόνες και οι απόκοσμοι ήχοι της παράστασης δημιουργούν μία ατμόσφαιρα μεταξύ ψευδαίσθησης και πραγματικότητας που ξεδιπλώνει τις σύγχρονες σχέσεις και καταστάσεις που βιώνουμε όλοι μας.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Γιώτα Αργυροπούλου, Μαρία Πανουργιά.

Σχετικές ειδήσεις
Λυσιστράτη: Διαβάστε ελεύθερα το κείμενο την ώρα της παράστασης!
04.08.2016 17:13
Ο Δημήτρης Δημητριάδης και οι Εκδόσεις Νεφέλη, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2016, προσφέρουν ελεύθερη πρόσβαση στο μεταφρασμένο κείμενο της Λυσιστράτης, για ανάγνωση σε κινητά, tablet ή υπολογιστές μέσω του βιβλιομάτ, κατά τη διάρκεια της παράστασης στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου (Παρασκευή και Σάββατο, από τις 19:00 μέχρι τις 24:00).
Ένα δρώμενο
26.07.2016 12:11
Την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016 στις 12:00 το μεσημέρι, στον σταθμό Μετρό Συντάγματος, θα πραγματοποιηθεί θεατρικό δρώμενο (με τον χαρακτήρα της έκπληξης για τους διερχόμενους), με την συμμετοχή των ηθοποιών του έργου «Λυσιστράτη».
Ένα δρώμενο
11.07.2016 15:38
Την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016 στις 12:00 το μεσημέρι, στον Σταθμό Μετρό Συντάγματος και εν συνεχεία στον Σταθμό Μετρό Ακρόπολης, θα πραγματοποιηθούν θεατρικά δρώμενα (με τον χαρακτήρα της έκπληξης για τους διερχόμενους), με την συμμετοχή των ηθοποιών του χορού της διεθνούς δίγλωσσης συμπαραγωγής του Εθνικού Θεάτρου με το Θέατρο Βαχτάνγκοφ «Οιδίπους Τύρρανος».
Η πτώση του οίκου των Άσερ, του Έ. Ά. Πόε στο Θέατρο Rabbithole
23.05.2016 10:58
Η ομάδα Mannschaft [Μάνσαφτ] παρουσιάζει στο θέατρο Rabbithole το έργο του Έντγκρα Άλαν Πόε, Η πτώση του οίκου των Άσερ.
Αλληλεγγύη: Η εκδίκηση του καλού: 24 ηθοποιοί και 14 ποιητές ενώνουν τη φωνή τους για τους πρόσφυγες
23.03.2016 10:27
Αθήνα και Θεσσαλονίκη συντονίζονται στην ίδια εκδήλωση με το κοινό σύνθημα: «Η Αλληλεγγύη είναι η εκδίκηση του καλού». 14 ποιητές, 24 ηθοποιοί και 3 μουσικοί ενώνουν τη φωνή τους σε μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου στο Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου, 16.00-18.00.