Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Αυτοτοπογραφίες, της Κριστέλ Μακρή

Αυτοτοπογραφίες, της Κριστέλ Μακρή
Δύο ενδιαφέρουσες εικαστικές ενότητες αρχιτεκτονικής αντίληψης κυριαρχούν στην έκθεση ζωγραφικής Αυτοτοπογραφίες της Κριστέλ Μακρή, που οργανώνει ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων από 3 έως 14 Νοεμβρίου 2009 στο Πνευματικό Κέντρο.

Το προσωπικό και εκφραστικό στυλ της ζωγράφου είναι σταθερά επηρεασμένο από την αρχιτεκτονική και ειδικότερα από τoν κονστρουκτιβισμό και σουπρεματισμό, καλλιτεχνικά ρεύματα που γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν στη Ρωσία, όπου δεσπόζει η κυριαρχία των βασικών χρωμάτων σε λευκό φόντο.

Η μία ενότητα των έργων της είναι αμιγώς ελληνοκεντρική και έχει ως θέμα τα βότσαλα και την άμμο του αρχιπελάγους, ως πρωτογενή καλλιτεχνήματα της ίδιας της ελληνικής θάλασσας. Το αρχέγονο αυτό υλικό, η Κριστέλ Μακρή, το εντάσσει με δικές της συνθέσεις και το περιχαρακώνει, σε γεωμετρικά καρέ κατά αύξοντες χρωματικούς τόνους και διαστάσεις.  Έτσι, το ειδωλολατρικό στοιχείο εντάσσεται εκφραστικά στο δομημένο καθημερινό περιβάλλον με τέτοιο τρόπο ώστε η φυσιολατρική ονειροπόληση να διαλύει το φάσμα του άγχους στην αφιλόξενη πόλη.

Η άλλη εικαστική ενότητα, επίσης επηρεασμένη από την αρχιτεκτονική, περιλαμβάνει συνθέσεις, όπου αλληλοδιαπλέκονται και τελικά συνυφαίνονται σε μια αρμονία , υλικά του ρομαντικού χτες με ριζοσπαστικές επινοήσεις του τεχνοκρατικού σήμερα. Στις συνθέσεις αυτές, έκδηλα είναι κάποια αυτοβιογραφικά στοιχεία, που εκφράζουν τη ρήξη ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. Πρόκειται για συνθέσεις-κατασκευές, με χαρακτήρα εικονοκλαστικό, που αποτυπώνουν με κριτική διάθεση την εικόνα της σημερινής κοινωνίας.

Σχετικές ειδήσεις
Ετερόκλητες Συγγένειες, έκθεση του Χρήστου Αθηναίου στις Εικαστικές Αναζητήσεις
02.12.2016 13:36
Στις Εικαστικές Αναζητήσεις, έναν χώρο που δημιούργησε ο Μελέτης Φικιώρης και προσφέρεται αφιλοκερδώς στους νέους κυρίως εικαστικούς για να παρουσιάζουν τη δουλειά τους, εγκαινιάζεται την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016, στις 20.00 η έκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Αθηναίου, με τίτλο Ετερόκλητες Συγγένειες.
Αστικές Περιηγήσεις: έκθεση του Νίκου Τσιμιτάκη στις Εικαστικές Αναζητήσεις
02.11.2016 15:25
Στις Εικαστικές Αναζητήσεις, έναν χώρο που δημιούργησε ο Μελέτης Φικιώρης και προσφέρεται αφιλοκερδώς στους, νέους κυρίως, εικαστικούς για να παρουσιάζουν την δουλειά τους, εγκαινιάζεται την Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016, ώρα 8:00μ.μ. η έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Τσιμιτάκη, με τον τίτλο «Αστικές Περιηγήσεις».
Σπουδή στο Καθημερινό: έκθεση τους Κώστα Καμαργιάννη στις Εικαστικές Αναζητήσεις
10.10.2016 14:41
Στις Εικαστικές Αναζητήσεις, έναν χώρο που δημιούργησε ο Μελέτης Φικιώρης και προσφέρεται αφιλοκερδώς στους, νέους κυρίως, εικαστικούς για να παρουσιάζουν την δουλειά τους, εγκαινιάζεται την Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016, ώρα 8:00μ.μ. η έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Καμαργιάνη, με τον τίτλο «Σπουδή στο Καθημερινό».
Διεθνή Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2016
13.09.2016 14:42
Τα Διεθνή Βραβεία Αρχιτεκτονικής – International Architecture Awards 2016 που αποτελούν τη μεγαλύτερη διάκριση στον τομέα της αρχιτεκτονικής για περισσότερο από μια δεκαετία απονέμονται και παρουσιάζονται φέτος στην Αθήνα, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016 στις 20.00, στο Divani Palace Acropolis.
Τοπίο: Η κυριαρχία του προσωρινού;: έκθεση του Θανάση Μακρή στην εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου
25.02.2016 16:40
Η αίθουσα τέχνης «εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου» εγκαινιάζει την Τρίτη 8 Μαρτίου, ατομική έκθεση ζωγραφικής του Θανάση Μακρή.