Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του

Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του
Ο φετινός κύκλος Μουσικές του 20ού και 21ου αιώνα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών εγκαινιάζεται με μια συναυλία-φόρο τιμής στον Γιάννη Ρίτσο (1909-1990), τον ποιητή της Ρωμιοσύνης, από τη γέννηση του οποίου συμπληρώθηκαν ήδη 100 χρόνια.

Η συναυλία 2009, Έτος Γιάννη Ρίτσου εντάσσεται στην ενότητα εκδηλώσεων υπό τον γενικό τίτλο Ποίηση και Μουσική και θα φιλοξενηθεί στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου.

Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει, στο πρώτο μέρος τα έργα Αργή κίνηση (Slow Motion) για ορχήστρα εγχόρδων και την εισαγωγή και αποσπάσματα από τη δεύτερη σκηνή της όπερας Η επιστροφή της Ελένης σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, του Θάνου Μικρούτσικου καθώς και το Πρωϊνό Αστρο, νανούρισμα του Αλκη Μπαλτά από το ομώνυμο έργο του μεγάλου μας ποιητή (σε πρώτη εκτέλεση).

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς θα παρουσιαστεί η Συμφωνία αρ. 14 του Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Ερμηνεύουν η διακεκριμένη σοπράνο Μάτα Κατσούλη και ο διεθνούς φήμης Έλληνας βαθύφωνος Δημήτρης Καβράκος. Την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ διευθύνει ο Αλκης Μπαλτάς.

Σχετικές ειδήσεις
Αφιέρωμα στον György Kurtág, με τον Μιχάλη Χόιπελ και την Ανν-Κριστίν Σωφρονίου
31.01.2017 14:18
Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το Πάντειο Πανεπιστήμιο ενώνουν τις δυνάμεις τους, για δεύτερη συνεχή χρονιά, διοργανώνοντας έναν κύκλο συναυλιών, που γεφυρώνει σύγχρονη και παλαιά μουσική έκφραση: Μια γέφυρα μουσικής επάνω από τη Συγγρού vol. 2.
Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη: Συναυλία - αφιέρωμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
23.01.2017 12:52
Μια ιστορική παράσταση αφιέρωμα στον χορωδιακό Μίκη Θεοδωράκη θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη Δευτέρα 6 και την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κου Προκόπη Παυλόπουλου.
Γιάννης Κωνσταντινίδης / Κώστας Γιαννίδης: ένας συνθέτης, δύο μουσικοί κόσμοι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
02.11.2016 15:51
Με ένα ιδιαίτερο ρεσιτάλ αφιερωμένο στον Γιάννη Κωνσταντινίδη/Κώστα Γιαννίδη, τον μεγάλο συνθέτη του 20ού αιώνα που υπηρέτησε με πάθος και συνέπεια δύο διαφορετικά είδη μουσικής, συνεχίζεται την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ ο νέος Κύκλος εκδηλώσεων του Μεγάρου «Η ανθρώπινη φωνή» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Σεπτέμβριος στον Κήπο του Μεγάρου με κλασική μουσική
16.08.2016 14:07
Οι βραδιές κλασικής μουσικής στον Κήπο, μετά τη μεγάλη απήχηση που είχαν πέρυσι στο κοινό, συνεχίζονται για δεύτερη χρονιά στις 7, 14 και 23 Σεπτεμβρίου, με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων ΑΤΤΙΚΑ (7/9), την Αcademica Αθηνών (14/9) και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (23/9). Ας υποδεχτούμε το φθινόπωρο λοιπόν με καλοκαιρινή διάθεση και δημοφιλείς μελωδίες που όλοι αγαπήσαμε!
Επιστροφή στην Εδέμ: Ο Φοίβος Δεληβοριάς στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
22.07.2016 15:12
Ο Φοίβος Δεληβοριάς και οι συνεργάτες του επιστρέφουν το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016, στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, για μια συναυλία βιβλικής σημασίας, ένα μουσικό ηδύποτο μέσα στα δέντρα.