Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Ψίθυροι Σιωπής, της Νεφέλης Κονταρίνη

Ψίθυροι Σιωπής, της Νεφέλης Κονταρίνη
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Κεραμεικού, την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της νέας έκθεσης της Νεφέλης Κονταρίνη Ψίθυροι Σιωπής, μέσα από την οποία πραγματοποιείται μια εικαστική παρέμβαση στους χώρους του Μουσείου.

Η Νεφέλη Κονταρίνη, πραγματοποιώντας αυτή την εικαστική παρέμβαση, οδηγεί τον επισκέπτη σε μια διαδρομή όπου σημαντικά επιτύμβια, όπως αυτό της Δημητρίας και Παμφίλης, ζωντανεύουν συνομιλώντας για τη ζωή και το θάνατο. Μπροστά τους, ακούγεται ο Ηριδανός ποταμός που συντροφεύει τους νεκρούς με τη συνεχή ροή του δια μέσου των αιώνων.

Το αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού, ένας χώρος του επέκεινα, της άλλης ζωής , επιβάλλεται στον επισκέπτη με την ηρεμία και τη σιωπή του.

Στο Αίθριο, ο ταύρος, επιτάφιο μνημείο του Διονυσίου του Κολλυτέως, σύμβολο δύναμης και ζωής, έλκει γύρω του τις ιέρειες που θρηνούν για το θάνατο, ενώ κομίζουν τα δώρα της ζωής για να τα εναποθέσουν στα πόδια του. Οι φιγούρες της Κονταρίνη, ντυμένες με λευκούς πέπλους, μετέχουν ουσιαστικά σε μια τελετή για τη ζωή και τον θάνατο. Η παρουσία τους, λεπτεπίλεπτη, ανάερη, ακίνητη και θηλυκή, αντιτίθεται διακριτικά στη ρώμη και το δυναμισμό του κεντρικού πόλου στον οποίο αναφέρονται.

Η Νεφέλη Κονταρίνη μετά την περσινή έκθεσή της στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη , ακολουθώντας τον Ηριδανό ποταμό και την αρχαία οχύρωση των Αθηνών, πορεύεται τώρα στον χώρο του Κεραμεικού και συνομιλεί για άλλη μια φορά με το πνεύμα του Μουσείου και του ευρύτερου χώρου του.

Στη σταδιοδρομία της Κονταρίνη εντάσσονται πολλές ατομικές εκθέσεις, όπως στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα το 1989, στο Σπίτι της Κύπρου το 1999, στην Γκαλερί 3 το 2003. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει επίσης σημαντική διδακτική εμπειρία σε διάφορες βαθμίδες της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, όπως π.χ. στη σχολή Μωραΐτη και στη σχολή Βακαλό.

Η μετάφραση, η επιλογή και η σύνθεση των κειμένων των Ψιθύρων της Σιωπής έγινε από τον Κώστα Γεωργουσόπουλο. Οι φωνές των ηθοποιών που ακούγονται είναι της Χρυσανθής Γεωργιάδου και της Λίνας Εξάρχου. 

Σχετικές ειδήσεις
02.11.2016 10:27
Οι… «Ψίθυροι», ή αλλιώς, οι καλλιτεχνικοί ψίθυροι 24 γυναικών καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και ενός άνδρα καλλιτέχνη θα φιλοξενηθούν στη νέα έκθεση που διοργανώνει το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με τον ομώνυμο τίτλο, από τις 4 Νοεμβρίου 2016 έως τις 7 Ιανουαρίου 2017 (Εγκαίνια: Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016, 21:30).
Planescapes: έκθεση της Νεφέλης Δημητριάδη στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
27.10.2016 13:39
Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016 στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η πρώτη εικαστική εγκατάσταση εικονικής πραγματικότητας της Νεφέλης Δημητριάδη με τίτλο Planescapes, σε επιμέλεια του Θανάση Μουτσόπουλου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 19 Νοεμβρίου 2016.
Εννέα Ρωσικές Ιστορίες: έκθεση από το ΚΜΣΤ στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα
19.10.2016 15:48
Γιορτάζοντας το έτος Ελλάδας-Ρωσίας 2016 η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα παρουσιάζει την περιοδική έκθεση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «Εννέα Ρώσικες Ιστορίες. Σύγχρονοι καλλιτέχνες από τις συλλογές του ΚΜΣΤ», η οποία θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, ώρα 19:30. Η έκθεση φιλοξενείται στο πλαίσιο της δικτύωσης των τριών μουσείων της πόλης (Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, Λαογραφικού-Ιστορικού Μουσείου Λάρισας), όπου για πρώτη φορά διοργανώνεται κοινό πλαίσιο δράσης. Με αφορμή τον εορτασμό του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016 η δικτύωση αυτή την φορά θα αναδείξει τους κοινούς πολιτιστικούς δεσμούς του τόπου μας με τη Ρωσία.
Το Αθέατο Μουσείο παρουσιάζει μία «Αλεξανδρινή βασίλισσα» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
06.04.2016 10:12
Το Αθέατο Μουσείο είναι η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών. Κάθε δύο μήνες ένα αντικείμενο παρουσιάζεται στους επισκέπτες για πρώτη φορά και ξεδιπλώνει την αφήγηση της άγνωστης ιστορίας του.
20 & 20 για τα 20 χρόνια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης: η έκθεση στην Ύδρα
05.04.2016 14:40
Η αγαπημένη έκθεση "20 & 20 για τα 20 χρόνια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης" συνεχίζει το ταξίδι της και από την Τρίτη 5 Απριλίου έως και τη Δευτέρα 2 Μαΐου θα φιλοξενείται στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας.