Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Ανθρώπων βλέμματα, του Χρήστου Γαρουφαλή

Ανθρώπων βλέμματα, του Χρήστου Γαρουφαλή
Την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου η γκαλερί Αργώ θα εγκαινιάσει την έκθεση έργων ζωγραφικής του ζωγράφου Χρήστου Γαρουφαλή με τίτλο Ανθρώπων βλέμματα, για την οποία θα εκδοθεί λεύκωμα με εισαγωγικό κείμενο του Μανόλη Βλάχου, τ. Καθ. Ιστορίας της τέχνης και του φιλόσοφου Στ. Ράμφου.

Ο Χρήστος Γαρουφαλής ανήκει στην ομάδα των νεο-παραστατικών ζωγράφων. Επανέρχεται, μετά από σιωπή έξι ετών, με μια σειρά έργων φιλοτεχνημένων πάνω σε ξύλο ή σε μουσαμά καθώς και σχέδια με μολύβι πάνω σε χαρτί. Η δουλειά του ζωγραφικά άψογη κινείται μεταξύ ρεαλιστικού και πνευματικού.

O Μανόλης Βλάχος, τ. Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών, επισημαίνει για το έργο του ζωγράφου: ...Η παρούσα έκθεση επαναφέρει το ζωγράφο στην προσωπογραφία , υπό νέους όρους και αιτήματα. Ο Γαρουφαλής επιχειρεί να συλλάβει τον άνθρωπο όχι από το σύνολο της μορφής αλλά από μέρος του προσώπου. Το ενδιαφέρον του εντοπίζεται στα μάτια και την ποιότητα του βλέμματος, όπου βλέπει να αναδύεται η προσωπικότητα , να ενδύεται σχήματα και να τίθεται αντιμέτωπη με τον εαυτό της...

Ο θεατής...διαπιστώνει επίσης ότι το βλέμμα μπορεί να είναι συνομιλητής πρόθυμος, διστακτικός ή αδιάφορος, και ότι η εξομολόγηση δεν προσφέρεται αλλά εκμαιεύεται...

...Στους πίνακες του Γαρουφαλή, τα βλέμματα έχουν την πρόθεση να σαγηνεύσουν και να χειραγωγήσουν τον θεατή στον προσωπικό χώρο ενός άλλου. Διατυπώνουν την πρόσκληση, ενίοτε έντονη, αλλά δεν επιβάλλουν τίποτε, διατηρούν δε την απόσταση που εγγυάται την άνεση των επιλογών...

Σχετικές ειδήσεις
Ετερόκλητες Συγγένειες, έκθεση του Χρήστου Αθηναίου στις Εικαστικές Αναζητήσεις
02.12.2016 13:36
Στις Εικαστικές Αναζητήσεις, έναν χώρο που δημιούργησε ο Μελέτης Φικιώρης και προσφέρεται αφιλοκερδώς στους νέους κυρίως εικαστικούς για να παρουσιάζουν τη δουλειά τους, εγκαινιάζεται την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016, στις 20.00 η έκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Αθηναίου, με τίτλο Ετερόκλητες Συγγένειες.
Εικαστική έκθεση του Χρήστου Κατρούτσου στον Πολυχώρο Vault
14.11.2016 12:03
Ο Πολυχώρος VAULT, φιλοξενεί τη νέα έκθεση του εικαστικού, ποιητή και δοκιμιογράφου Χρήστου Κατρούτσου. Θα παρουσιαστούν φωτογραφίες και έργα ζωγραφικής του καλλιτέχνη με ερεθίσματα από σύγχρονα ζητήματα όπως το οικολογικό αλλά και διαχρονικά όπως το ζήτημα της υπαρξιακής αγωνίας.
Καταφύγια έρωτος: Έκθεση του Χρήστου Κεχαγιόγλου στην Ώχρα Μπλε
21.07.2016 11:39
Ο Χώρος Τέχνης Ώχρα Μπλε οργανώνει την ατομική έκθεση του ζωγράφου Χρήστου Κεχαγιόγλου με τίτλο «Καταφύγια έρωτος», από τις 22 Ιουλίου μέχρι και 16 Αυγούστου 2016.
Αναπάντεχα Βλέμματα: Έκθεση της Φωτογραφικής ομάδας Δήμου Αλίμου - ΘΟΠΑΑ
24.06.2016 12:48
Η Φωτογραφική ομάδα του Δήμου Αλίμου/ΘΟΠΑΑ κλείνει έντεκα χρόνια ως ομάδα και σας προσκαλεί την Κυριακή 26 Ιουνίου 2016, στις 20.00 στα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας με γενικό τίτλο «Αναπάντεχα Βλέμματα».
... έλα να παίξουμε: Έκθεση του Χρήστου Κουτσούκη στην Γκαλερί Cube
15.03.2016 14:57
Η Γκαλερί Cube, φιλοξενεί από την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016 την καινούρια δουλειά του Χρήστου Κουτσούκη με τίτλο “... έλα να παίξουμε”, που είναι η δεύτερη ατομική του έκθεση στο χώρο, μετά τις “Στιγμές” (Φεβρουάριος 2012).