Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017

70 χρόνια αυθεντική κουβανέζικη μουσική!

70 χρόνια αυθεντική κουβανέζικη μουσική!
Το όνειρο του Orestes Aragon είναι πραγματικότητα για σχεδόν εβδομήντα χρόνια. Το έργο του, να μας μεταδώσει την αγάπη του για την Κούβα, τη μουσική της και τους ανθρώπους της, συνεχίζεται ακόμα. Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου η μοναδική ορχήστρα Orquesta Aragon έρχεται στην Αθήνα για μια παράσταση στο Fuzz club...

Για πάνω από σαράντα χρόνια, οι Κουβανοί είχαν καθιερώσει την ώρα του μεσημεριανού της Δευτέρας ως το μόνιμο ραντεβού τους με την Orquesta Aragon στο Radio Progreso. Από το δυτικότερο σημείο της Κούβας, το Cap San Antonio, εώς την άλλη άκρη, το Punta Maisi, όλο το νησί συντονίζεται στον ήχο των βιολιών της Orquestra Aragon. Η μπάντα έκανε τρείς γενιές Κουβανών να χορεύουν από το danzon, στο cha-cha με κατάληξη στο νεότερο cha-onda.

Η εξαιρετική καριέρα του συγκροτήματος άρχισε το 1939, όταν ο Orestes Aragon Cantero έφτασε με την μπάντα του στο Cienfuegos. Η oρχήστρα, που κατέληξε στο όνομα Orquesta Aragon στο τέλος του 1940, έπαιζε επίσης waltz και μοντέρνα ισπανικά τραγούδια. \'\'Θέλω να ιδρύσω μια μουσική οικογένεια\'\', ήταν τα λόγια του ιδρυτή τους. \'\'Δεν ψάχνω για βιρτουόζους αλλά μουσικούς με ποιότητα .\'\'. Ο Aragon επρόκειτο να διευθύνει την ορχήστρα που έφερε την επωνυμία του για εννέα χρόνια, μέχρι τη στιγμή που σοβαροί λόγοι υγείας τον ανάγκασαν να αποχωρήσει το 1948.

Το 1953 η Orquesta Aragon υπέγραψε συμβόλαιο με την αμερικανική δισκογραφική RCA Victor, η οποία δραστηριοποιούνταν πολύ στην Κούβα, και σε έναν χρόνο η επιτυχία τους κορυφώθηκε . Επιτυχίες όπως το EL Bodeguero (που υιοθέτησε αργότερα ο Nat King Cole), και Pare Cochero ήταν καταπέλτες που εκτίναξαν τη φήμη και την επιτυχία της ορχήστρας πέρα από τις ακτές του νησιού. H Orquesta Aragon σήμαινε cha-cha, και όλος ο πλανήτης χόρεψε στο ρυθμό της ορχήστρας από το Cienfuegos.

Ακουλούθησε μια σειρά ταξιδιών σε Παναμά, Βενεζουέλα και στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το 1959. Το 1965, η μεγάλη περιοδεία Cuban Music Hall έφερε τους Aragon στη Γαλλία για πρώτη φορά. Τον Νοέμβριο του 1971, οι Aragon επισκέφθηκαν την Αφρική. Στις συνειδήσεις των Αφρικανών, η Οrquesta Aragon ήταν το πρότυπο από το οποίο η κουβανέζικη μουσική κρίθηκε και όπου πήγε η ορχήστρα τους περίμενε εξαιρετικά θερμή υποδοχή.

Με τον Rafael Lay Junior στη θέση του πατέρα του, η Orquesta Aragon, αποφάσίσε ναεπιστρέψει στις ρίζες της. Για την ευρωπαϊκή περιοδεία και το άλμπουμ \'\'Quien sabe sabe\'\' του 1997, η ορχήστρα έκανε μια κατάδυση στο χρυσό ρεπερτόριο της και τις ενορχηστρώσεις εκείνης της περιόδου.

Το “La Charanga Eterna”, το 1999, σηματοδότησε με επιτυχία την εξηκοστή επέτειο από την ίδρυση του συγκροτήματος και είναι ένα πέρασμα από τα πρώτα χρόνια της μπάντας έως τη σύγχρονη μουσική. Ακολούθησε άλλη μια δεκαετία και σήμερα, η μεγάλη αυτή ορχήστρα έρχεται στην Αθήνα, εβδομήντα χρόνια μετά την ίδρυσή της με φρέσκο ήχο και διάθεση να μας ταξιδέψει στην αγαπημένη Κούβα...

Σχετικές ειδήσεις
Έργα των Μπραμς και Έλγκαρ από την Κρατική Ορχήστρα στο Μέγαρο
17.01.2017 17:02
Στην πρώτη της συμφωνική συναυλία για το 2017, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υποδέχεται την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου (20.30), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, δύο έμπειρους και καταξιωμένους καλλιτέχνες, με λαμπρή διαδρομή στη διεθνή μουσική σκηνή.
Οι Orquesta Nostalgia live στο Poems & Crimes
16.01.2017 11:24
Ένα νέο συγκρότημα κάνει την εμφάνισή του στη μουσική σκηνή της Αθήνας. Οι Orquesta Nostalgia θα εμφανιστούν στο Poems & Crimes για το πρώτο τους live, λίγο πριν την κυκλοφορία του πρώτου τους άλμπουμ.
Σεπτέμβριος στον Κήπο του Μεγάρου με κλασική μουσική
16.08.2016 14:07
Οι βραδιές κλασικής μουσικής στον Κήπο, μετά τη μεγάλη απήχηση που είχαν πέρυσι στο κοινό, συνεχίζονται για δεύτερη χρονιά στις 7, 14 και 23 Σεπτεμβρίου, με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων ΑΤΤΙΚΑ (7/9), την Αcademica Αθηνών (14/9) και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (23/9). Ας υποδεχτούμε το φθινόπωρο λοιπόν με καλοκαιρινή διάθεση και δημοφιλείς μελωδίες που όλοι αγαπήσαμε!
Ο Έρωτας στα χρόνια της Οπερέτας: Το Trio Lirico στη Μουσική Βιβλιοθήκη
23.02.2016 13:58
Ο πολιτιστικός φορέας «ΛΙΤΡΙΒΙ – Κοιν.Σ.ΕΠ.» σας προσκαλεί να ταξιδέψετε μαζί του στη μουσική παράσταση με τίτλο «Ο Έρωτας στα χρόνια της Οπερέτας» την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016, στις 20:30, στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη».
Μουσική + Ποίηση: Η 4η βραδιά στο Τριανόν
25.01.2016 11:01
To δίκτυο δράσης Music Is, διοργανώνει για δεύτερη χρονιά τον κύκλο «Μουσική + Ποίηση» προωθώντας τη συνεργασία μεταξύ της σύγχρονης μουσικής και ποιητικής δημιουργίας.