H Φωτογραφική Ομάδα Πρωτοπόροι, του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Ελευθερίου-Κορδελιού Μελίνα Μερκούρη, παρουσιάζει για τέταρτη χρονιά φέτος, τη μεγαλύτερη φωογραφική διοργάνωσή της, με θέμα τη φωτογραφία στα καφέ μπαρ της συμπρωτεύουσας.

Για τέταρτη χρονιά φέτος και έχοντας την εμπειρία των τριών προηγούμενων διοργανώσεων, όλο τον Νοέμβρη τα Μπαρ και τα Καφέ της Θεσσαλονίκης θα γεμίσουν με φωτογραφίες της ομάδας.

Κάθε μέλος της έχει επιλέξει τον χώρο του και εκεί θα παρουσιάσει μια νέα ολοκληρωμένη δουλεία του.  Η διοργάνωση έχει σαν στόχο να προβάλει την δουλειά της ομάδας, να φέρει το κοινό που συχνάζει στα μαγαζιά κοντά στην φωτογραφική τέχνη και να προσελκύσει τους ενδιαφερόμενους σ’ ένα φωτογραφικό ταξίδι σε φιλόξενους χώρους της πόλης.

Η ομάδα πρωτοσυστάθηκε την δεκαετία του 1980 στον Δήμο, όπου και  λειτούργησε για μερικά χρόνια. Επαναλειτουργεί από τον Οκτώβρη του 1996 στο Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Ελευθερίου Κορδελιού, με δάσκαλο τον Τάσο Σχίζα, εκδότη του περιοδικού Φωτογραφικό Είδωλο. Τον πρώτο χρόνο πραγματοποιήθηκε σεμινάριο με τα βασικά μαθήματα φωτογραφίας και από τον επόμενο χρόνο δημιουργήθηκε η λέσχη Φωτοπόροι, ενώ παράλληλα κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται ο βασικός κύκλος μαθημάτων στα νέα μέλη.

Η ομάδα διαθέτει αίθουσα διδασκαλίας- στούντιο, βιβλιοθήκη, σκοτεινό θάλαμο και ψηφιακή μονάδα επεξεργασίας και εκτύπωσης, που είναι διαθέσιμα σε όλους, με βασικό πλεονέκτημα για τους νέους φωτογράφους την καθοδήγησή τους από τους πιο έμπειρους.

Τα μέλη της ομάδας βρίσκονται σε συνεχή επαφή με εβδομαδιαίες συναντήσεις, στις οποίες παρουσιάζονται ασκήσεις, συλλογές φωτογραφιών και φωτογράφοι, προγραμματίζονται φωτογραφίσεις, εκθέσεις, κλπ.

Η ομάδα έχει μια σταθερή δραστηριότητα καθ’ όλη την διάρκεια της λειτουργίας της. Κάθε χρόνο παρουσιάζει μια μεγάλη ομαδική έκθεση με κοινό θέμα, καθώς και μια μικρή υπαίθρια, που συνοδεύεται με φωτογραφικά happenings. Παράλληλα πραγματοποιούνται ατομικές εκθέσεις των μελών της.

Από το 2006 πραγματοποίει κάθε χρόνο μια μεγάλη διοργάνωση, ένα φεστιβάλ φωτογραφίας με πολλές ατομικές εκθέσεις των μελών της, στα Καφέ Μπαρ της Θεσσαλονίκης.