Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017

Το μαύρο κουτί

Το μαύρο κουτί
Για δεύτερη χρονιά ο Κώστας Καζάκος και ο Αντώνης Καλογρίδης συναντιούνται στη σκηνή του Θεάτρου Τζένη Καρέζη, για να ανοίξουν το Μαύρο Κουτί, το έργο του Γιώργου Ηλιόπουλου, το οποίο είναι υποψήφιο για το βραβείο Κάρολος Κουν στην κατηγορία: Καλύτερο Νεοελληνικό Έργο .

Τι θα συμβεί όταν ένα golden boy πάνω στην αποκορύφωση της καριέρας του, την ώρα που βρίσκεται στο τελευταίο σκαλοπάτι της πολυπόθητης επιτυχίας, ξαφνικά παραπαίει και εγκαταλείπει πανικόβλητος τη Νέα Υόρκη, τη μητρόπολη του Καπιταλισμού για να επιστρέψει και να κρυφτεί, στο ορεινό καταφύγιο του απομονωμένου ελληνικού χωριού, κοντά στον πατέρα του που πεθαίνει;

Τι θα συμβεί όταν η πραγματικότητα και η ψευδαίσθηση, η αλήθεια και το ψέμα, αφήνουν ανεξίτηλα τα σημάδια τους στο πέρασμα της ζωής; Τι θα συμβεί όταν το παρελθόν και το παρόν, η αγάπη και το μίσος συγκρούονται σε έναν ανελέητο αγώνα χωρίς κανόνες;

Τι θα συμβεί όταν ο έρωτας χρησιμοποιείται ως η άλλη όψη του συμφέροντος και το «κοινωνικά αποδεκτό» κι όλα τα στερεότυπα γκρεμίζονται, μπροστά στην αποκάλυψη της αλήθειας; Τι θα συμβεί όταν το Μαύρο Κουτί ανοίξει; Όταν το εφτασφράγιστο μυστικό αποκαλυφθεί;

Στο αιώνιο παιχνίδι ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο, ανάμεσα στην αγάπη και στο μίσος, θα μπορέσει ο έρωτας να κυριαρχήσει; Θα μπορέσει μια «συγνώμη» να φέρει τη λύτρωση;

Ο Γιώργος Ηλιόπουλος έγραψε ένα έργο επίκαιρο αλλά και διαχρονικό. Το Μαύρο Κουτί κινείται ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό, τραβώντας το σκηνή ως τα άκρα, είναι ένας καθρέφτης όπου όλοι βλέπουμε τις διαδοχικές όψεις του εαυτού μας.

Η ριζοσπαστική ματιά του ταλαντούχου σκηνοθέτη Αντώνη Καλογρίδη, τοποθέτησε την παράσταση σ’ έναν υπέροχο σκηνικό χώρο, δικής τους έμπνευσης, όπου αναδεικνύονται οι κρυμμένες διαστάσεις  και η μεγάλη ποικιλομορφία του έργου.

Ο Κώστας Καζάκος αισθάνεται ιδιαίτερη συγκίνηση και μεγάλη χαρά μια και ο Γιώργος Ηλιόπουλος υπήρξε μαθητής του και η υποκριτική αλλά και η συγγραφική του ικανότητα, ζυμώθηκαν και αναπτύχθηκαν στα τέσσερα χρόνια της σχολής.

Σκηνοθεσία: Αντώνης Καλογρίδης, Σκηνικά-Κοστούμια: Αντώνης Καλογρίδης, Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου , Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη, Βοηθός Σκηνοθέτη: Λίνα Ζαρκαδούλα, Βοηθός Σκηνογράφου: Μαρία Φιλίππου.

Οι ηθοποιοί: Κώστας Καζάκος, Μαίρη Σαουσοπούλου, Παναγιώτα Μιλήτση, Γιώργος Ηλιόπουλος, Ντορέττα Παπαδημητρίου .

Σχετικές ειδήσεις
Μαύρο Χιόνι - Το ημερολόγιο ενός μακαρίτη, στο θέατρο Πόρτα
17.11.2016 16:34
Το ΠΟΡΤΑ παρουσιάζει από τις 6 Δεκεμβρίου την παράσταση “Μαύρο Χιόνι- το ημερολόγιο ενός μακαρίτη” σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου. Μια παράσταση βασισμένη στο αυτοβιογραφικό Θεατρικό Μυθιστόρημα του Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ, που έγραφε παράλληλα με το Μαιτρ και Μαργαρίτα και άφησε λόγω του θανάτου του ημιτελές (1936-1939).
Κοιμήθηκα με τα μαλλιά μου μέσα σ’ένα άδειο κουτί πίτσας, της Έρσης Νιαώτη στο Studio Μαυρομιχάλη
26.09.2016 11:52
Ο Θεατρικός Οργανισμός “Νέος Λόγος” και το Studio Μαυρομιχάλη, παρουσιάζουν το έργο της πρωτοεμφανιζόμενης Έρσης Νιαώτη, “Κοιμήθηκα με τα μαλλιά μου μέσα σ’ένα άδειο κουτί πίτσας”, σε σκηνοθεσία Στέλλας Κρούσκα.
Ο Πλούτος του Αριστοφάνη από τον Γ. Κιμούλη στο Θέατρο Βράχων
23.06.2016 14:27
Ο Γιώργος Κιμούλης σκηνοθετεί τον Πλούτο του Αριστοφάνη σε μία καλοκαιρινή περιοδεία ανά την Ελλάδα. Ανάμεσα στους σταθμούς της παράστασης το Φεστιβάλ Στη Σκιά των βράχων στο Θέατρο Βράχων.
Σε μαύρο πλαίσιο, για λίγες παραστάσεις στο Casablanca Music Hall
09.02.2016 14:25
Το Casablanca Music Hall παρουσιάζει για τέσσερις μόνο παραστάσεις από τις 15 Φεβρουαρίου 2016, την διαδραστική παράσταση «Σε μαύρο πλαίσιο».
Μαύρο Γιασεμί, της Μαρίας Μαραγκουδάκη στο Βρυσάκι
02.02.2016 09:58
Το Βρυσάκι φιλοξενεί το έργο της Μαρίας Μαραγκουδάκη, με τίτλο Μαύρο Γιασεμί, για λίγες παραστάσεις από τις 6 Φεβρουαρίου 2016.