Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016

Οκτώ εικαστικές προτάσεις για οκτώ ελληνικές ταινίες

Οκτώ εικαστικές προτάσεις για οκτώ ελληνικές ταινίες
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου 2009, οκτώ νέοι εικαστικοί καλλιτέχνες έρχονται αντιμέτωποι με οκτώ από τις πιο ενδιαφέρουσες – και κάποιες εξ αυτών σπάνιες - ταινίες Ελλήνων σκηνοθετών της δεκαετίας του \'70.

Η έκθεση Οκτώ Εικαστικές Προτάσεις για Οκτώ Ελληνικές Ταινίες της Δεκαετίας του \'70 θα εγκαινιαστεί στις 20 Οκτωβρίου, στο Κέντρο Τεχνών του Πάρκου Ελευθερίας, δύο ημέρες πριν την επίσημη πρεμιέρα του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου 2009.

Οι οκτώ καλλιτέχνες ανέλαβαν να δουλέψει ο καθένας πάνω σε μία ταινία, δημιουργώντας πρωτότυπα εικαστικά έργα για την έκθεση. Με τη χρήση ποικίλων μέσων (ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, εγκατάσταση και βίντεο) επιχειρούν μια νέα ανάγνωση των ταινιών, οι οποίες εκτός από ορόσημα του νέου ελληνικού κινηματογράφου είναι παράλληλα φορείς των χαρακτηριστικών της ιδιαίτερης αυτής ιστορικά εποχής για την Ελλάδα.

Το αποτέλεσμα αποδεικνύει την πάντα επίκαιρη ματιά και θεματολογία που οι κινηματογραφιστές αυτοί πραγματεύονταν αλλά και το ενδιαφέρον που μια τέτοια διαδικασία επανεξέτασης μπορεί να έχει σήμερα για καλλιτέχνες και κοινό.
 
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες, οι Δανάη Ανεσιάδου – Ευδοκία (Αλέξης Δαμιανός), Χρήστος Αθανασιάδης – Αναπαράσταση (Θεόδωρος Αγγελόπουλος), Γιάννης Θεοδωρόπουλος – Ιωάννης ο Βίαιος (Τονια Μαρκετάκη), Ελένη Καμμά – Ανατολική Περιφέρεια (Βασίλης Βαφέας), Ελένη Κοτσώνη – Καγκελόπορτα (Δημήτρης Μακρής), Κώστας Μπασάνος – 2 Φεγγάρια τον Αύγουστο (Κώστας Φέρρης) και
Νίνα Παπακωνσταντίνου – Happy Day (Παντελής Βούλγαρης).

Την έκθεση επιμελήθηκε η Κατερίνα Τσέλου.

Σχετικές ειδήσεις
Cathedrale: Έκθεση της Sophie Lambert στις Εικαστικές Αναζητήσεις
06.09.2016 15:32
Στις Εικαστικές Αναζητήσεις εγκαινιάζεται την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 7:00μ.μ., η έκθεση της εικαστικού Sophie Lambert με τον τίτλο «CATHEDRALE».
150 Χρόνια Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Έκθεση αφίσας από το Τμήμα Γραφιστικής Τ.Ε.Ι. Αθήνας
02.09.2016 16:56
Στο φιλόξενο Καφέ του Μουσείου, έναν χώρο που τα τελευταία χρόνια δίνει βήμα διαλόγου σε καλλιτέχνες και εικαστικές ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού, με στόχο να προσφέρει εικαστικά ερεθίσματα ως γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, παρουσιάζεται η έκθεση αφίσας «150 χρόνια Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο» του Τμήματος Γραφιστικής του Τ.Ε.Ι. Αθήνας.
Ζωή: έκθεση του Νίκου Σταυρακαντωνάκη στις Εικαστικές Αναζητήσεις
09.03.2016 14:34
Στα πλαίσια της συμμετοχής τους στο 3ο Φεστιβάλ Χαρακτικής Αθηνών, οι Εικαστικές Αναζητήσεις, ένας χώρος που δημιούργησε ο Μελέτης Φικιώρης και προσφέρεται αφιλοκερδώς στους, νέους κυρίως, εικαστικούς για να παρουσιάζουν την δουλειά τους, εγκαινιάζουν την Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016, ώρα 7:00μ.μ. την έκθεση χαρακτικής του Νίκου Σταυρακαντωνάκη, με τον τίτλο «Ζωή».
Αν...: έκθεση της Γωγώς Ιερομονάχου στις Εικαστικές Αναζητήσεις
21.01.2016 13:09
Οι Εικαστικές Αναζητήσεις, ο χώρος που δημιούργησε ο Μελέτης Φικιώρης, εγκαινιάζουν την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016, ώρα 19.00, την έκθεση ζωγραφικής της Γωγώς Ιερομονάχου, με τίτλο "Αν...".
Οκτώ Έλληνες ζωγράφοι της γενιάς του '80 σε μία κοινή έκθεση στη Nitra Gallery
10.12.2015 16:57
Οκτώ καταξιωμένοι Έλληνες ζωγράφοι της γενιάς του '80 που έχουν σφραγίσει με το έργο τους τη Σύγχρονη Ελληνική Ζωγραφική παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε μία κοινή έκθεση στη Nitra, που εγκαινιάζεται το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015.