Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Χιούϊ, του Ευγένιου Ο Νηλ

Χιούϊ, του Ευγένιου Ο Νηλ
Το Χιούϊ (Hughie 1941) του Ευγένιου Ο Νηλ, που γνώρισε την περσινή θεατρική περίοδο μεγάλη καλλιτεχνική κι εμπορική επιτυχία στο Bios, σε σκηνοθεσία της Άσπας Τομπούλη, μεταφέρεται από τις 9 Νοεμβρίου στο Altera Pars, όπου θα παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Ο Κώστας Τριανταφυλλόπουλος στο ρόλο του Έρι, για τον οποίο απέσπασε θερμές κριτικές και ο Πέτρος Αλατζάς στο ρόλο του νυχτερινού ρεσεψιονίστ συνθέτουν το ντουέτο των παράδοξων ηρώων του Ο’ Νηλ ενώ ο Μίκυ Παντελούς τους συνοδεύει ζωντανά παίζοντας τρομπέτα και ηλεκτρική κιθάρα.

Η δράση ξετυλίγεται στη ρεσεψιόν ενός άθλιου ξενοδοχείου της Νέας Υόρκης μια νύχτα του 1928, λίγο πριν το μεγάλο οικονομικό κραχ του ‘29. Ο Έρι, μόνιμος ένοικος του ξενοδοχείου, επιστρέφει μετά από πολυήμερο μεθύσι και αντικρίζει τον καινούργιο ρεσεψιονίστ. Του θυμίζει τον Χιούϊ, τον προηγούμενο ρεσεψιονίστ που ήταν φίλος του και πέθανε πρόσφατα. Μέσα στην ησυχία της νύχτας ξετυλίγονται απίστευτα κωμικές αφηγήσεις, καταθέτονται ψευδαισθήσεις και γίνονται δραματικές παραδοχές μέσα από την χυμώδη, πυκνή αργκό του Έρι, τις μονολεκτικές απαντήσεις αλλά και τις γεμάτες ένταση σιωπές του άλλου.

Ο Ο’ Νηλ περιγράφει έναν κόσμο που δεν διαφέρει πολύ από τον σημερινό. Με φονικό χιούμορ αλλά και βαθιά ανθρωπιά μας μεταφέρει στον χώρο του Αμερικάνικου Ονείρου και αποτυπώνει έναν κάλπικο κόσμο φούσκας και ψευτιάς. Το Χιούϊ -μέσα από τους κωμικοτραγικούς του ήρωες που σαν να βγαίνουν από την παράδοση του Αμερικάνικου μπουρλέσκ- είναι ένα καίριο σχόλιο για την Αμερική αλλά και για ολόκληρο τον σύγχρονο κόσμο.

Το Χιούϊ είναι έργο για το θέατρο του μέλλοντος’ είχε πει ο Ο’ Νηλ αρνούμενος ενόσω ζούσε να το δώσει για παράσταση επειδή φοβόταν ένα συμβατικό ανέβασμά του. Προαναγγέλλοντας το θέατρο των πολυμέσων ο συγγραφέας είπε ότι το έργο χρειάζεται φιλμ, ειδικά επεξεργασμένα sound track και ηχογραφημένα για να λειτουργήσει σκηνικά.

Η παράσταση αυτή, που θεωρήθηκε μια από τις καλλίτερες του περυσινού χειμώνα, γνωρίζοντας στο ελληνικό θεατρόφιλο κοινό για πρώτη φορά αυτό το τόσο σημαντικό έργο του Ο’ Νηλ, επιχειρεί μια σύγχρονη προσέγγιση στο κείμενο μέσα από την ιδιαίτερη χρήση ήχου και εικόνας και εισάγοντας επί σκηνής έναν μουσικό που παίζει ζωντανά τρομπέτα και ηλεκτρική κιθάρα.

Μετάφραση - Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Άσπα Τομπούλη, Σκηνικά: Μαρία Κονομή, Κοστούμια: Κλερ Μπρέϊσγουελ, Μουσική: Πλάτωνας Ανδριτσάκης - Μίκυ Παντελούς, Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα, Video: Γιώργος Παντελεάκης, Φωτογράφος : Κωστής Καλλιβρετάκης.

Διανομή: Έρι Σμιθ - Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Νυχτερινός Υπάλληλος - Πέτρος Αλατζάς. Ο Μίκυ Παντελούς παίζει live στην παράσταση (ηλεκτρική κιθάρα και τρομπέτα).

Σχετικές ειδήσεις
Πόθοι κάτω από τις λεύκες, του Ευγένιου Ο 'Νηλ στο Εθνικό Θέατρο
02.01.2017 15:50
Το Εθνικό Θέατρο μετά από 80 χρόνια ανεβάζει ξανά, στην Κεντρική Σκηνή, το αριστούργημα του Ευγένιου Ο΄Νηλ «Πόθοι κάτω από τις λεύκες», σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα και μουσική της Ελένης Καραΐνδρου
Ο Φάουστ, του Γκαίτε ξανά για λίγες παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
24.08.2016 17:01
Η παράσταση που γνώρισε μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία την περσινή σεζόν, ο «Φάουστ» του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τις 21 Σεπτεμβρίου για 20 μόνο παραστάσεις.
Ο Ρινόκερος, του Ευγένιου Ιονέσκο από την ομάδα ΜωβΑμόκ
20.05.2016 12:41
Η ΜωβΑμόκ (θεατρική ομάδα Γεωλογίας) παρουσιάζει το έργο ''Ο Ρινόκερος'' του Ευγένιου Ιονέσκο, για λίγες παραστάσεις.
Το μάθημα, του Ευγένιου Ιονέσκο στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
16.03.2016 13:31
Ο Βασίλης Βασιλάκης σκηνοθετεί Το μάθημα του Ευγένιου Ιονέσκο για οκτώ μόνο παραστάσεις στο Black Box του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.
Το Μάθημα, του Ευγένιου Ιονέσκο στο Θέατρο Άλφα
07.03.2016 15:44
Το Θέατρο Άλφα παρουσιάζει από την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016 το έργο του Ευγένιου Ιονέσκο, Το μάθημα.