Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Τα ορφανά, στο Αγγέλων Βήμα

Τα ορφανά, στο Αγγέλων Βήμα
Η επιλογή του εξαιρετικού έργου του Λάιλ Κέσλερ, δεν είναι καθόλου τυχαία. Με αυτή την παράσταση , το Αγγέλων Βήμα, τιμά και γιορτάζει τα 40 χρόνια του Imagination Workshop, του αγώνα - κοινωνική προσφορά ζωής του συγγραφέα και της γυναίκας του, ηθοποιού Μάργκαρετ Λαντ.

Τα Ορφανά είναι έργο δυνατό, ιδιότυπο, στέρεα δομημένο, με χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Έργο με αναπάντεχες κωμικές σκηνές, που προσφέρει τρεις πολύ αξιόλογους ρόλους στους ηθοποιούς που τούς ερμηνεύουν.

Δύο νεαρά αγόρια έχουν υποστεί την βαρύτερη μορφή κακοποίησης. Εγκαταλείφθηκαν σχεδόν μωρά κι απ’ τους δυο γονείς τους. Μεγαλώνουν εντελώς μόνα τους. Ο μεγαλύτερος συντηρεί τον μικρότερο με μικροκλοπές και μικροληστείες. Τον προστατεύει από τον έξω κόσμο, καταδικάζοντάς τον σε εγκλεισμό χωρίς εκπαίδευση και συναναστροφές. Μια νύχτα, ένας καταδιωκόμενος γκάνγκστερ εισβάλλει στη ζωή τους. Κι αυτός, μεγάλωσε ορφανός.

Ο Κέσλερ και η Λαντ ίδρυσαν το Imagination Workshop το 1969. Το αποκαλούν An Alliance of Art and Science, δηλαδή Μία Συμμαχία Τέχνης και Επιστήμης και αυτό πραγματικά είναι. Στα σαράντα χρόνια της ζωής του έχει συνεργασθεί με τα σοβαρότερα θεραπευτήρια ψυχικών παθήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας.

Από τα θεραπευτήρια αυτά παραλαμβάνει ανθρώπους που πάσχουν από βαρύτατες ψυχικές νόσους, μερικούς ακόμη και σε στάδιο εγκλεισμού, βετεράνους πολέμων που έχουν γυρίσει στην πατρίδα με την ψυχή κουρελιασμένη και σε πλήρη αδυναμία επανένταξης στη ζωή ή παιδιά και εφήβους ψυχικά  σακατεμένους λόγω εγκατάλειψης ή λόγω κακοποίησης.

Τους ανθρώπους αυτούς, το Imagination Workshop αγκαλιάζει και εκπαιδεύει με μία δική του μέθοδο, που έχει ως μοναδική της βάση ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ και ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ και ως μοναδικό της όπλο ΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ!

Σαράντα πέντε χιλιάδες από αυτούς τους ανθρώπους, δηλαδή ένας στους τρεις από όσους πέρασαν από το Imagination Workshop αυτά τα σαράντα χρόνια σκληρής και επίπονης δουλειάς, ξαναστάθηκαν στα πόδια τους και ξαναγύρισαν στη ζωή. Οι στατιστικές λένε πως αυτό το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο και από την πιο αποτελεσματική κλινική θεραπεία!

Ο Κέσλερ γράφει τα Ορφανά το 1983, όταν έχει ήδη πίσω του μία εμπειρία δεκατεσσάρων χρόνων δουλειάς στο Imagination Workshop.

Σχετικές ειδήσεις
«Η Σονάτα του Σεληνόφωτος»  του Γιάννη Ρίτσου στο Αγγέλων Βήμα
27.10.2016 11:46
Στο φουαγιέ του θεάτρου «Αγγέλων Βήμα» θα παρουσιαστεί, για λίγες παραστάσεις, ο αριστουργηματικός μονόλογος του Γιάννη Ρίτσου «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» σε σκηνοθεσία Άσπας Κυρίμη με την Σοφία Σεϊρλή και την Ιώβη Φραγκάτου
Οι Σιδεράδες του Μίλος Νίκολιτς στο Αγγέλων Βήμα
22.09.2016 10:48
Το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016 θα πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα για το έργο «Οι Σιδεράδες» του Μίλος Νίκολιτς στο Αγγέλων Βήμα.
Την λένε Εύα..., για 2η σεζόν στο Αγγέλων Βήμα
21.09.2016 11:48
Το Θέατρο Αγγέλων Βήμα φιλοξενεί για 2η σεζόν το έργο του Αντώνη Μποσκοΐτη, Την λένε Εύα.
Οι Τσούχτρες, του Don Nigro στο Αγγέλων Βήμα
07.09.2016 13:58
Η Μίνα Αδαμάκη και η Μαρία Κατσανδρή συναντιούνται στη σκηνή του θεάτρου «Αγγέλων Βήμα» από τις 20 Σεπτεμβρίου 2016 για να μας ταξιδέψουν μέσα από το έργο "ΟΙ ΤΣΟΥΧΤΡΕΣ" του Αμερικανού συγγραφέα DON NIGRO στον κόσμο του Χόλυγουντ.
Μήδεια, του Δημήτρη Ζουγκού στο θέατρο Αγγέλων Βήμα
09.03.2016 09:54
Στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ διαρκείας ελληνικού θεατρικού έργου 21ου αιώνα, που πραγματοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Λείας Βιτάλη στο «Αγγέλων Βήμα», παρουσιάζεται η «Μήδεια» του Δημήτρη Ζουγκού σε σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου, από τις 21 Μαρτίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 19.30.