Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Breath, keep breathing...

Breath, keep breathing...

Την πρώτη της ατομική έκθεση παρουσιάζει η καλλιτέχνης Πόλυ Κοκιννιά στις 14 Οκτωβρίου στην γκαλερί a.antonopoulou.art, με ιδιότυπες κατασκευές που παραπέμπουν σε όργανα μαρτυρίου, ενώ παράλληλα είναι οθόνες προβολής.

Τα παιδιά συχνά παίζουν μεταξύ τους ένα παιχνίδι: παρακολουθεί το ένα το στόμα του άλλου να εκφέρει λέξεις σε ανεστραμμένη θέση. Αυτό το απλό αναποδογύρισμα μιας καθ’ όλα οικείας πραγματικότητας, είναι αρκετό να δημιουργήσει μπροστά στο βλέμμα τους μια εξαιρετικά αποτρόπαια εικόνα, ικανή να τους χαρίσει πολύτιμα ρίγη φρίκης.

Με τη δουλειά της ακριβώς αυτό θέλει να αποκαλύψει η Πόλυ Κοκκινιά, την «ανησυχητικότητα» και τη φρίκη που ενεδρεύει στο καθημερινό, σ’ αυτό που επειδή το έχουμε συνηθίσει δεν το αντιλαμβανόμαστε.

Η μέθοδος που, κυρίως, χρησιμοποιεί εδώ η καλλιτέχνης είναι η «ανατομική παράβαση». Ένα μέρος του σώματος (για παράδειγμα η γλώσσα-πραγματική εστία ερεθισμού) συσχετίζεται με ένα άλλο (το εσωτερικό της παλάμης-φαντασιακή εστία ερεθισμού) με το οποίο στην πραγματικότητα δεν έχει ανατομική συνάφεια. Ο «αναγραμματισμός» αυτός του σώματος παράγει εικόνες αποκρουστικές, παράδοξες, τερατώδεις, γιατί παρά το γεγονός ότι είναι τεχνητές, κατασκευασμένες, φαντάζουν σαν αποτρόπαια φυσικές και είναι ενοχλητικές παρ’ ότι είναι εντελώς άκακες.

Η παρωδία με το παρελκόμενο χιούμορ λειτουργεί σαν αντίδοτο-ηρεμιστικό στην αποστροφή που προκαλούν τα βίντεο. Την ίδια λειτουργία έχει και η προτροπή be calm (παράμεινε ήρεμος), που υπεισέρχεται με διαφορετικούς τρόπους μέσα στο έργο , αλλά και ο κατευναστικός τίτλος της έκθεσης, breathe, keep breathing (ανέπνεε, συνέχισε να αναπνέεις).

Εντέλει αυτά τα εργαλεία βασανισμού λειτουργούν σαν υπομνηστικά μιας εκλεπτυσμένης μορφής διανοητικής περιπέτειας, μιας εξαίσιας βασάνου, στην οποία οδηγεί η εξόρυξη από τον κόσμο μέσα στον οποίο αισθανόμαστε καλά, ενός άλλου άβολου και ανοίκειου στον οποίο συμμετέχουμε δίχως να το αντιλαμβανόμαστε.

Σχετικές ειδήσεις
Ignoramus, έκθεση του Helmut Stallaerts στη γκαλερί Bernier/Eliades
12.01.2017 11:25
Η γκαλερί Bernier/Eliades παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Βέλγου καλλιτέχνη Helmut Stallaerts, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, 20:00-22:00. Ο καλλιτέχνης εκθέτει πρώτη φορά στη γκαλερί και θα παραβρίσκεται στα εγκαίνια.
Method of Loci: έκθεση του Cyril Duval (Item Idem) στην γκαλερί The Breeder
21.10.2016 12:43
Η γκαλερί The Breeder εγκαινιάζει την Πέμπτη 27 οκτωβρίου 2016 την έκθεση Method of Loci - Item Idem του Γάλλου καλλιτέχνης Cyril Duval.
ΜΑΖΕΙ ή ΠΟΤΕ=ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ: έκθεση της Έλλης Γρίβα στη γκαλερί Art Zone 42
26.09.2016 16:29
Η γκαλερί ART ZONE 42 έχει την ιδιαίτερη χαρά να παρουσιάσει στο κοινό την 16η ατομική έκθεση ζωγραφικής, ποίησης, installation, performance και βιβλίου της εικαστικού Έλλης Γρίβα, από τις 11 Οκτωβρίου έως τις 29 Οκτωβρίου, με τίτλο: MAZEI Ή ΠΟΤΕ = ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι την Τρίτη 11 Οκτωβρίου στις 7:30μμ.
Drops of Breath: Έκθεση φωτογραφίας στην Πλάκα
05.08.2016 17:22
Η έκθεση φωτογραφίας Drops of Breath, της πρώτης υποβρύχιας παράστασης χορού παγκοσμίως, θα παραμείνει στο Yiasemi Café Bistrot έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2016.
Έκθεση του Φίλιππου Γεώργιου Τσινταβή στην Aίθουσα Τέχνης Γ. - Ε. Βάτη στη Σύρο
01.04.2016 10:12
Ο καλλιτέχνης Φίλιππος Γεώργιος Τσινταβής σε μία ακόμα συνεργασία με την Γκαλερί Έρση μεταφέρει στην Ερμούπολη της Σύρου την ατομική του έκθεση με τίτλο «Το μαύρο τετράγωνο της Φαντασίας».