Για ενδέκατη συνεχή χρονιά ο Δήμος Kιλκίς διοργανώνει το μοναδικό για την Ελλάδα Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας. Καλλιτέχνες, κουκλοπαίκτες και θίασοι από την Ασία, την Ευρώπη, την Ωκεανία και την Αμερική, παίζουν σε μοναδικές παραστάσεις και παρουσιάζουν με κέφι και δημιουργικότητα μερικές από τις καλύτερες παραστάσεις στον κόσμο!

Περισσότερες από 100 παραστάσεις, σεμινάρια, εργαστήρια, εκδηλώσεις, εκθέσεις, προβολές σε μια μοναδική πολύχρωμη γιορτή! Καλλιτέχνες του Κουκλοθεάτρου και της Παντομίμας έρχονται από Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Ρωσία, Γεωργία, Αυστραλία, Μεγάλη Βρετανία, Αργεντινή, Καναδά (φυλή ινουίτ), Γαλλία, Βραζιλία και φυσικά την Ελλάδα, με φετινή τιμώμενη χώρα του φεστιβάλ είναι τη Γερμανία.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις και δράσεις του Φεστιβάλ περιλαμβάνουν καλλιτεχνικά δρώμενα και παρεμβάσεις στους δρόμους του Κιλκίς, πέντε σεμινάρια-εργαστήρια, μία διημερίδα για το κοινωνικό θέατρο (το θέατρο σαν εργαλείο επίλυσης κοινωνικών προβλημάτων), δύο εκθέσεις, μία με κούκλες και φιγούρες από την Ινδονησία σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ινδονησίας και μια έκθεση γλυπτικής με κούκλες φτιαγμένες από ρίζες δέντρων, παρουσίαση σε πρώτη προβολή ταινίες μικρού μήκους stop motion και animation από Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία και Ελλάδα, «κυνήγι θησαυρού» στην πόλη του Κιλκίς για τους μικρούς φίλους του κουκλοθέατρου, στολισμό βιτρίνας με κούκλες καταστημάτων του Κιλκίς καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ και μεταμεσονύχτιες παραστάσεις για ενήλικες σε επιλεγμένα μπαράκια του Κιλκίς!

Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί η 1η Ελληνική Συνάντηση Νέων Κουκλοπαικτών σε συνεργασία με το ελληνικό παράρτημα της UNIMA. Επίσης, σε συνέχεια του clown doctor, μιας πρωτοπόρας δράσης που ξεκινήσαμε πέρυσι στην Ελλάδα, φέτος, θα πραγματοποιηθεί μια παρέμβαση και ενημέρωση στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου του Κιλκίς.

Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στις 3 Οκτωβρίου. Θα γίνει ιδιαίτερη τιμητική αναφορά στη Γερμανία, ενώ θα ακολουθήσει η παρουσίαση των αποτελεσμάτων και η απονομή βραβείων της 1ης Συνάντησης Νέων Ελλήνων Κουκλοπαιχτών και την αυλαία του Φεστιβάλ θα ανοίξει η παράσταση θεάτρου σκιών «Ο Μεγαλέξανδρος και το καταραμένο φίδι» από τον καραγκιοζοπαίκτη Χρήστο Στανίση και πολλούς καλεσμένους καλλιτέχνες.

Είναι μια παράσταση αφιερωμένη στον μεγάλο δάσκαλο, Ευγένιο Σπαθάρη, του οποίου μαθητής και βοηθός υπήρξε ο Χρήστος Στανίσης. Μάλιστα ήταν βοηθός του όταν πριν από 11 χρόνια, στο πρώτο μας Φεστιβάλ, ο Ευγένιος Σπαθάρης είχε παρουσιάσει αυτήν την ίδια παράσταση ανοίγοντας τότε το 1ο φεστιβάλ.

Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει στον εξωτερικό χώρο του θεάτρου, στην πλατεία δημαρχείου, μια μεγάλη γιορτή με ακροβατικά και πολύ χιούμορ από τους CASIQUESI, μουσική και χορό με τους CABARET BALKAN (Θάνος Σταυρίδης (ακορντεόν), Βασίλης Κομματάς (κλαρίνο, σαξόφωνο), Lilo- Laurent Limeul,(κιθάρα, φωνή, loops), Βασίλη Θεμελή (Τούμπα), παραγωγός: Νίκος Στεφανίδης.)
Την αυλαία του φεστιβάλ θα κλείσει μια παράσταση συμπαραγωγή της όπερας της Βαρκελώνης με το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Κιλκίς, μια παραλλαγή του έργου  «Ο Πέτρος κι ο Λύκος» του Προκόφιεφ, μια παράσταση με την τεχνική του Μαύρου Θεάτρου που ανέβηκε ήδη με πολύ μεγάλη επιτυχία στη Βαρκελώνη.

Τέλος, θα υπογραφούν δύο πρωτόκολλα αδελφοποίησης με το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου του Κέιπ Τάουν (Ν.Αφρική) και το Φεστιβάλ του Μπιλμπάο (Ισπανία).

Οι χώροι δράσης του Φεστιβάλ είναι  το Δημοτικό θέατρο του Δήμου Κιλκίς, η Δημοτική βιβλιοθήκη, δρόμοι και πλατείες της πόλης του Κιλκίς καθώς και άλλοι συγκεκριμένοι χώροι, όπως επιλεγμένα μπαράκια του Κιλκίς, όπου δίνονται μεταμεσονύχτιες παραστάσεις για ενήλικο κοινό. Επιπλέον, μέρος του προγράμματος του φετινού φεστιβάλ θα μεταφερθεί και φέτος στην Θεσσαλονίκη, στην Καλαμαριά.