Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Αριστουργήματα από το Μουσείο του Λούβρου αλά ελληνικά

Αριστουργήματα από το Μουσείο του Λούβρου αλά ελληνικά

Η έκθεση Όταν η Ελλάδα έγινε μόδα. Η γέννηση του νεοκλασικισμού στη Γαλλική τέχνη. Αριστουργήματα από το Μουσείο του Λούβρου φιλοξενείται από τις 28 Σεπτεμβρίου στην Εθνική Πινακοθήκη , με εκθέματα, προερχόμενα κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από το Μουσείο του Λούβρου.

Ανάμεσα σε αυτά έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, ταπισερί, σχέδια και χαρακτικά, καθώς και έπιπλα αλλά και διάφορα αντικείμενα, όπως κηροπήγια, σκεύη σερβιρίσματος, βάζα, ταμπακιέρες, ρολόγια (των Joseph-Marie Vien, Hubert Robert, Jean-Baptiste Greuze, Louis Jean-François Lagrenée, Louis-Claude Vassé, Jean-Jacques Caffieri, Auguste Pajou, Jean-Charles Delafosse, René Dubois κ.ά.).

Ο χρονικός ορίζοντας της έκθεσης καλύπτει την περίοδο της βασιλείας του Λουδοβίκου ΧV. Σε αυτή τη σύντομη σχετικά χρονική περίοδο τοποθετείται η μετάβαση από την τέχνη του ροκοκό με τον έντονο διακοσμητικό χαρακτήρα σε μία κλασικίζουσα καλλιτεχνική τάση, που εμπνέεται από την ελληνική αρχαιότητα.

Οι ανασκαφές στη Νότια Ιταλία, το συνακόλουθο ενδιαφέρον για μια περισσότερο συστηματική προσέγγιση και ταξινόμηση του ανασκαφικού υλικού και της τέχνης της αρχαιότητας, όπως αποτυπώνεται σε πολυάριθμες σχετικές εκδόσεις, η πνευματική ατμόσφαιρα του Διαφωτισμού, είναι ορισμένοι παράγοντες που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της νέας αυτής καλλιτεχνικής τάσης.

Το υλικό της έκθεσης οργανώνεται σε ενότητες που αντιστοιχούν στις καλλιτεχνικές προτιμήσεις διακεκριμένων εκπροσώπων της υψηλής κοινωνίας της εποχής, η οποία καλλιέργησε τη νέα καλαισθησία le goût à la grecque.

Σχετικές ειδήσεις
Διαδρομή στο χρώμα και στο όνειρο: αναδρομική έκθεση του Γιώργου Ανεμογιάννη από το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη
21.11.2016 15:55
Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη τιμά τον ιδρυτή του, Γιώργο Ανεμογιάννη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από τη γέννησή του.
Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία: έκθεση με
02.11.2016 14:11
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο μας προσκαλεί στο άνοιγμα της έκθεσης «Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία», την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 19:00.
Μουσείο Μπενάκη: εκθεσιακό πρόγραμμα Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2016
30.08.2016 16:53
Το Μουσείο Μπενάκη ανακοινώνει το εκθεσιακό του πρόγραμμα για τη νέα περίοδο. Παρακάτω δείτε τις εκθέσεις που θα εγκαινιαστούν από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο 2016.
Ομαδική έκθεση γλυπτικής στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στη Τήνο
19.07.2016 15:45
Το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ σας προσκαλεί στα εγκαίνια έκθεσης των Θεόδωρου Παπαγιάννη, Γιάννη Καγιώργη, Δημήτρη Σκαλκώτου, Πραξιτέλη Τζανουλίνου, την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016 στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (Πύργος Τήνου).
Το Βυζάντιο μέσα στους αιώνες: εγκαίνια της έκθεσης στο Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης
28.06.2016 11:43
Στο Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016 τα εγκαίνια της έκθεσης "Το Βυζάντιο μέσα στους αιώνες".