Ο Lloyd επιστρέφει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, με το κουαρτέτο του για να παίξει στο 21ο Εθνο – Τζαζ Φεστιβάλ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την Τρίτη 6 Οκτωβρίου, για να μοιραστεί τη μουσική του, ελπίζοντας αυτή τη φορά να ενσωματώσει και λίγο από την ποίηση και τις μελωδίες του τόπου μέσα στα ίδια του τα τραγούδια.

Ο Charles Lloyd έχει επισκεφθεί την Ελλάδα πολλές φορές για συναυλίες καθώς και για διακοπές. Οι επισκέψεις του σε  αρχαιολογικά μνημεία της χώρας μας αποτελούν γι αυτόν ιδιαίτερη χαρά. Κάθε επιστροφή του ανοίγει μια νέα πόρτα για έμπνευση.

Το 2007 δημιούργησε ένα νέο κουαρτέτο όταν έφερε στο γκρουπ τον πιανίστα Jason Moran. O Lloyd και ο Moran είχαν συναντηθεί στα παρασκήνια του Carnegie Hall πριν έναν χρόνο, μετά τη συναυλία του Lloyd με το τρίο του, τους Sangam, Zakir Hussain και Eric Harland.

Μεταξύ τους αναπτύχθηκε μια αμοιβαία συμπάθεια, και ο Lloyd ζήτησε από τον Moran να έρθει μαζί του στο tour της Άνοιξης 2007. Από τότε παίζουν μαζί είτε σε κουαρτέτο, είτε σε ντουέτο είτε σε τρίο.

Τον Μάρτιο του 2008, γιορτάζοντας τα 70α γενέθλια του Lloyd, η ECM κυκλοφόρησε μια ζωντανή ηχογράφηση του νέου κουαρτέτου από τη συναυλία τους στο Basel Theatre.