Μια σειρά νέων έργων του Μιχάλη Κατζουράκη, με τον γενικό τίτλο Windows, θα εκτίθεται από την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου στον εκθεσιακό χώρο του βιβλιοπωλείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα με το εικαστικό του έργο, o καλλιτέχνης ασχολήθηκε από τη δεκαετία του 1960 με το δημιουργικό design, μαζί με την Αγνή Κατζουράκη και τον Φρέντυ Κάραμποττ. Τη δραστηριότητα των τριών αυτών δημιουργών τίμησαν, όπως είναι γνωστό, πέρυσι με εκθέσεις το Μουσείο Μπενάκη (της οδού Πειραιώς), το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (Πολιτιστικό Κέντρο Πατρών), καθώς και, πρόσφατα, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με την έκθεση Διαδρομές Design Routes

Ο τίτλος της νέας έκθεσης, Windows, είναι βέβαια λογοπαίγνιo: πρόκειται για Παράθυρα, ο όρος όμως στα αγγλικά συνδέεται με την σύγχρονη, ψηφιακή καθημερινότητά μας. Παράθυρα και ανοίγματα υπάρχουν ασφαλώς στη δουλειά του Μιχάλη Κατζουράκη από τη δεκαετία του \’70. Ως τίτλος, ωστόσο, ο όρος εμφανίζεται σε έκθεσή του με φωτογραφίες βιτρινών, στο Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού στο Βερολίνο, το 1998.

Τα έργα αυτά δηλώνουν το ενδιαφέρον του καλλιτέχνη για τις αυθόρμητες γραφές και τα τυχαία, χειρονομιακά σχεδιάσματα / πινελιές ανωνύμων μαστόρων πάνω στα τζάμια μαγαζιών υπό ανακαίνιση, πού έχουν σκοπό να κρύψουν όσα γίνονται στο εσωτερικό τους.

Η νέα έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες  από παράθυρα ερειπωμένων σπιτιών, με άλλα λόγια ίχνη από το δομημένο αστικό περιβάλλον, τα οποία  φέρουν τα αποτυπώματα μιας περασμένης ζωής ― ερειπωμένους τοίχους, κατεστραμμένες μεσοτοιχίες, σφραγισμένες πόρτες ή παράθυρα από εγκαταλειμμένα κτίρια. Εικόνες του καθημερινού μας περίγυρου, φωτογραφίες τυπωμένες ψηφιακά σε χειροποίητο χαρτί, που έχουν επεμβάσεις ζωγραφικές ή κολάζ.