Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Windows του Μιχάλη Κατζουράκη

Windows του Μιχάλη Κατζουράκη
Μια σειρά νέων έργων του Μιχάλη Κατζουράκη, με τον γενικό τίτλο Windows, θα εκτίθεται από την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου στον εκθεσιακό χώρο του βιβλιοπωλείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα με το εικαστικό του έργο , o καλλιτέχνης ασχολήθηκε από τη δεκαετία του 1960 με το δημιουργικό design, μαζί με την Αγνή Κατζουράκη και τον Φρέντυ Κάραμποττ. Τη δραστηριότητα των τριών αυτών δημιουργών τίμησαν, όπως είναι γνωστό, πέρυσι με εκθέσεις το Μουσείο Μπενάκη (της οδού Πειραιώς), το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (Πολιτιστικό Κέντρο Πατρών), καθώς και, πρόσφατα, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με την έκθεση Διαδρομές Design Routes

Ο τίτλος της νέας έκθεσης, Windows, είναι βέβαια λογοπαίγνιo: πρόκειται για Παράθυρα, ο όρος όμως στα αγγλικά συνδέεται με την σύγχρονη, ψηφιακή καθημερινότητά μας. Παράθυρα και ανοίγματα υπάρχουν ασφαλώς στη δουλειά του Μιχάλη Κατζουράκη από τη δεκαετία του \'70. Ως τίτλος, ωστόσο, ο όρος εμφανίζεται σε έκθεσή του με φωτογραφίες βιτρινών, στο Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού στο Βερολίνο, το 1998.

Τα έργα αυτά δηλώνουν το ενδιαφέρον του καλλιτέχνη για τις αυθόρμητες γραφές και τα τυχαία, χειρονομιακά σχεδιάσματα / πινελιές ανωνύμων μαστόρων πάνω στα τζάμια μαγαζιών υπό ανακαίνιση, πού έχουν σκοπό να κρύψουν όσα γίνονται στο εσωτερικό τους.

Η νέα έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες  από παράθυρα ερειπωμένων σπιτιών, με άλλα λόγια ίχνη από το δομημένο αστικό περιβάλλον , τα οποία  φέρουν τα αποτυπώματα μιας περασμένης ζωής ― ερειπωμένους τοίχους, κατεστραμμένες μεσοτοιχίες, σφραγισμένες πόρτες ή παράθυρα από εγκαταλειμμένα κτίρια. Εικόνες του καθημερινού μας περίγυρου, φωτογραφίες τυπωμένες ψηφιακά σε χειροποίητο χαρτί, που έχουν επεμβάσεις ζωγραφικές ή κολάζ.

Σχετικές ειδήσεις
Τάσος Μαντζαβίνος - Το Κοράκι του Έντγκαρ Άλλαν Πόε: έκθεση στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ
18.11.2016 14:53
Στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, στην Αθήνα, εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016, στις 7.00 μμ, η έκθεση Τάσος Μαντζαβίνος - Το Κοράκι του Έντγκαρ Άλλαν Πόε.
Μουσείο Μπενάκη: εκθεσιακό πρόγραμμα Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2016
30.08.2016 16:53
Το Μουσείο Μπενάκη ανακοινώνει το εκθεσιακό του πρόγραμμα για τη νέα περίοδο. Παρακάτω δείτε τις εκθέσεις που θα εγκαινιαστούν από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο 2016.
Εικονόσημα: έκθεση του Μιχάλη Κεραμάρη στον Ιανό
01.07.2016 16:31
Ο IANOS φιλοξενεί την ατομική εικαστική έκθεση του Μιχάλη Κεραμάρη “Εικονόσημα” στον εκθεσιακό χώρο του IANOS CAFE.
Ατομική έκθεση του Μιχάλη Κατζουράκη στη γκαλερί Artis Causa
12.04.2016 13:53
Μια πολύ σημαντική έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 19 Απριλίου 2016 στις 20:00 στη γκαλερί Artis Causa στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια επιλογή έργων διαφόρων εποχών, τεχνικών και μέσων του πολύ γνωστού καλλιτέχνη Μιχάλη Κατζουράκη. Η έκθεση περιλαμβάνει ένα μέρος της μεγάλης του αναδρομικής έκθεσης πέρυσι στο Μουσείο Μπενάκη.
Φώτης Μαστιχιάδης (1913-1997): Ατομική έκθεση χαρακτικής στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας
10.03.2016 14:06
Η έκθεση «Φώτης Μαστιχιάδης (1913-1997)» παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας, έως τις 27 Μαΐου 2016.