Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Το περίφημο παλάτι – μοναστήρι Εσκοριάλ

Το περίφημο παλάτι – μοναστήρι Εσκοριάλ
Το έργο του Μισέλ Ντε Γκελντερόν, Εσκοριάλ, θα παρουσιαστεί στο θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής για λίγες μόνο παραστάσεις, το οποίο είναι βασισμένο στη λαϊκή φλαμανδική παράδοση των μεταμφιέσεων, τη γαλλική ποίηση και λογοτεχνία , τη ζωγραφική των Ένσορ, Ελ Γκρέκο, Βελάσκεθ, και το περίφημο παλάτι – μοναστήρι Εσκοριάλ στην Ισπανία όπου έζησε ο Φίλιππος Β’.

Το έργο αναδείχθηκε από την αβαν γκαρντ του Παρισιού μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και χωρίς να είναι σαφής ο χρόνος που τοποθετείται, θυμίζει το μεσαίωνα της Ιεράς εξέτασης και των βασανιστηρίων.

Για τον Γκελντερόντ, η ζωή είναι μια φάρσα. Θεωρεί ότι είμαστε ρόλοι που επιλέξαμε ή έτυχε να μας ανατεθούν, άλλοι είναι εξουσιαστές  και άλλοι υποτελείς. Σ’ ένα παιχνίδι ανταλλαγής ρόλων ανάμεσα στον βασιλιά και το γελωτοποιό του, τα πρωταγωνιστικά πρόσωπα του έργου, υμνεί την τέχνη του θεάτρου και την ελευθερία της έκφρασης.

Ο γελωτοποιός Φολιάλ, που εκπροσωπεί το λαό, ζει κάτω από την εξουσία του βασιλιά, ελεύθερος, με τους δικούς του κανόνες. Ο βασιλιάς που φοβάται τόσο για το φυσικό του θάνατο όσο και το θάνατο της τάξης του, ζει σαν μαριονέτα χωρίς δικαίωμα στη ζωή. Για να κρατηθεί στο θρόνο οδηγείται στην αποκτήνωση. Ανταγωνίζεται το γελωτοποιό του που του κλέβει τη βασίλισσα και καταρρακωμένος από τη σύγκριση και την απειλή της παντοδυναμίας του τον σκοτώνει. Αλλά, αν σκοτώσει το λαό του τι απομένει; διερωτάται ο συγγραφέας. «Τι μου απομένει εμένα αν τζουτζές μου γίνει μελαγχολικός και νυσταλέος;» λέει ο βασιλιάς.

Με μεγάλη μαεστρία και χιούμορ, ο Γκελντερόντ δημιουργεί ένα πυκνότατο έργο μικρής διάρκειας με μεγάλες εντάσεις. Το κωμικό με το τραγικό στοιχείο διαδέχονται το ένα το άλλο διαμορφώνοντας επί σκηνής μια επικίνδυνη ισορροπία.

Μετάφραση: Κωστής Σκαλιόρας, Σκηνοθεσία: Ελένη Δεμερτζή σε συνεργασία με τον Τάσο Μπλάτζιο, Σκηνικά – Κοστούμια: Άση Δημητρουλοπούλου, Μουσική: Σοφία Καμαγιάννη, Χορογραφία: Γιάννα Φιλιπποπούλου, Φωτισμοί: Τάσος Σκλαβούνος. Παίζουν οι ηθοποιοί: Ελένη Δεμερτζή – Βασιλιάς, Θάνος Κοντογιώργης – Φολιάλ, Δανάη Ρούσσου – Καλόγερος, Νίκος Μαυρουδής – Δήμιος.

Κερδίστε προσκλήσεις για το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, στις 19.15

Σχετικές ειδήσεις
Ο Πατέρας του Στρίντμπεργκ, στο θέατρο Βαφείο - Λάκης Καραλής
12.12.2016 15:35
Το κορυφαίο έργο του Αυγούστου Στρίντμπεργκ «Ο Πατέρας» παρουσιάζεται σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου και σκηνοθεσία Γιώργου Βούρου, στο θέατρο «Βαφείο-Λάκης Καραλής», από την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016 και κάθε Παρασκευή στις 8:30 μ.μ.
Θέατρο και Εξουσία, σε σκηνοθεσία Νίκου Κούνδουρου στο Βαφείο - Λάκης Καραλής
07.11.2016 17:24
Το έργο «Θέατρο και Εξουσία» είναι μια διασκευή του Νίκου Κούνδουρου πάνω στο μυθιστόρημα του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ «Ο Μαίτρ και η Μαργαρίτα». Ο Νίκος Κούνδουρος και η Γιώτα Κουνδουράκη σκηνοθετούν μαζί ένα αιχμηρό πολιτικό έργο.
Βασιλιάς Ποδάγρας ή Οιδίπους Τύραννος του Πέρσυ Σέλλεϋ στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
21.06.2016 11:42
Το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανασύρει από την αφάνεια το άπαιχτο έργο του μεγάλου Άγγλου ποιητή και φιλέλληνα Πέρσυ Σέλλεϋ Βασιλιάς Ποδάγρας, το οποίο παρουσιάζει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου στις 5 Ιουλίου 2016.
Το Παλάτι του Τέλους από τον ΘΟΚ στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών
19.04.2016 17:04
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος υποδέχεται τον Μάϊο τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου με την παράσταση «Το Παλάτι του Τέλους» της Judith Thompson, που θα φιλοξενηθεί στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, στις 11 & 12 Μαΐου 2016.
Το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας του William Shakespeare στο Θησείον, Ένα θέατρο για τέχνες
12.04.2016 16:23
Μαστόρια, ένα έχω να σας πω: ο Βασιλιάς μόλις τέλειωσε το φαΐ του. Ντυθείτε, στολιστείτε και πάμε στο παλάτι για να παίξουμε! Τέλος οι κουβέντες! Φύγαμε!