Τέλος καλοκαιριού και η 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης επανέρχεται με ξεναγήσεις  σε μία σειρά εκθέσεων, από το Σάββατο 29 Αυγούστου και κάθε Σάββατο για όλον τον Σεπτέμβριο, τελευταίο μήνα της διοργάνωσης.

Η είσοδος στις εκθέσεις και η συμμετοχή στις ξεναγήσεις είναι ανοιχτή για το κοινό.

Αναλυτικά

Ξενάγηση κάθε Σάββατο στην κεντρική έκθεση της  Μπιενάλε με τίτλο, «Από την απαισιοδοξία της νόησης στην αισιοδοξία της πράξης», στο Περίπτερο 6, εντός ΔΕΘ-HELEXPO (είσοδος από Λεωφ. Στρατού & 3ης Σεπτεμβρίου), στις 11:00.

44 καλλιτέχνες και μία καλλιτεχνική κολεκτίβα από 25 χώρες, με ήδη υπάρχοντα έργα αλλά και εξολοκλήρου νέες παραγωγές προσεγγίζουν το θέμα της έκθεσης, κάνοντας το πιο επίκαιρο από ποτέ.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Carlos Aires (ES), Can Altay & Jeremiah Day (TR/US), Ivan Argote (CO), Marwa Arsanios (US), Bertille Bak (FR), Taysir Batniji (PS), James Beckett (ZA/NL), Adelita Husni Bey (IT), David Brognon & Stéphanie Rollin (BE/LU), Μαρίνα Γιώτη (GR), Depression Era (GR), Ninar Esber (LB), Mounir Fatmi (MA), Peter Friedl (AT), Mekhitar Garabedian (SY/BE), Ganzeer (EG), Piero Gilardi (IT), Hamza Halloubi (MA), Nick Hannes (BE), Sven Johne (DE), Annika Kahrs (DE), Ελένη Καμμά (GR), Hayv Kahraman (IQ), Μιχαήλ Καρίκης (GR), Χρυσάνθη Κουμιανάκη (GR), Erik Van Lieshout (NL), Thomas Locher (DE), Angela Melitopoulos & Angela Anderson (DE / US), Tom Molloy (IE), Νίκος Ναυρίδης (GR), Qiu Zhijie (CN), Pavel Pepperstein (RU), Αντώνης Πίττας (GR), Θοδωρής Προδρομίδης (GR),
Meriç Algün Ringborg (TR), Anila Rubiku (AL), Marinella Senatore (IT), Nedko Solakov (BG), Νίκος Τρανός (GR), Thomas Weinberger (DE), Olav Westphalen (DE), Μαριάννα Χριστοφίδου (CY)

Επιμέλεια: Κατερίνα Γρέγου, Ιστορικός Τέχνης-Ανεξάρτητη Επιμελήτρια
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 10:00-18:00, έως τις 30.09

Ξενάγηση κάθε Σάββατο στην έκθεση του κεντρικού προγράμματος «Ο Καζιμίρ Μαλέβιτς και οι μαθητές του. 100 χρόνια από το Μαύρο Τετράγωνο. Έργα Ρωσικής Πρωτοπορίας από τη Συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ», στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών, στις 11:00.

Με αφορμή τα 100 χρόνια από την δημιουργία του «Μαύρου Τετραγώνου», του πιο εμβληματικού έργου της ρωσικής πρωτοπορίας, και την εμφάνιση του κινήματος του σουπρεματισμού, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει έργα και αρχειακό υλικό από την συλλογή Κωστάκη που αναφέρονται στην ιστορική «Τελευταία Φουτουριστική Έκθεση 0,10», στο κίνημα του σουπρεματισμού, στους συνοδοιπόρους του Καζιμίρ Μαλέβιτς, καθώς και στον εκπαιδευτικό ρόλο του καλλιτέχνη.

Παράλληλα με την έκθεση εκτίθενται και έργα των σύγχρονων εικαστικών Mischa Kuball και Αντώνη Πίττα, αντλώντας υλικό από το έργο του μεγάλου Ρώσου καλλιτέχνη.

Επιμέλεια: Μαρία Τσαντσάνογλου, Ιστορικός Τέχνης-Διευθύντρια ΚΜΣΤ
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 10:00-18:00, έως τις 10.10

Ξενάγηση κάθε Σάββατο στην έκθεση του κεντρικού προγράμματος «Σχετικές Κινήσεις. Ευαγγελία Κρανιώτη – Julien Prévieux», στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι, στις 13:00.

Η έκθεση διερευνά το ζωντανό στοιχείο της παράδοσης και την μετεξέλιξή του σε σύγχρονη τέχνη. Με διακριτές προσεγγίσεις τα έργα των Ε. Κρανιώτη (GR) και J. Prévieux (FR) αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και την πραγματικότητα της σύγχρονης εποχής με πολύ σύγχρονα μέσα, χωρίς ωστόσο να απεμπολούν την παράδοση της Μεσογείου, αποκτώντας έτσι μια ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση και δυναμική.

Επιμέλεια: Κατερίνα Κοσκινά, Ιστορικός Τέχνης-Διευθύντρια 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 10:00-18:00, έως τις 30.09

Συνεχίζονται οι εκθέσεις του κεντρικού προγράμματος:

«HEL(L)AS! Everywhere! HEL(L)AS! Παντού!»
έως τις 30.09, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

«Ταξιδεύοντας στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από το Ψηφιακό Αρχείο Ελληνικού Πολιτισμού του Θ. Κορρέ (Α.Π.Θ.)»
έως τις 13.09, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων “Κυριάκος Κρόκος”

«Δώρα της γης, με αντοχή στον χρόνο»
έως τις 30.09, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ

Συνεχίζονται οι εκθέσεις του παράλληλου προγράμματος:

«Έφη Σαββίδου: Transplantation»
έως τις 31.08, Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (Κάζα Μπιάνκα)

Χρόνης Πεχλιβανίδης – Ένα ταξίδι στον κόσμο του Σουφισμού
έως τις 22.09, Αλατζά Ιμαρέτ

«Άννη Καλτσίδου: Εικαστικές Διασταυρώσεις στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης»
Παράταση έως τις 30.09, Ρωμαϊκή Αγορά

«Δημιουργικά Στερεότυπα»
έως τις 30.09, Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ, Βίλα Καπαντζή (Βασ. Όλγας 108)

Η 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης είναι η τελευταία διοργάνωση του τριμερούς σπονδυλωτού προγράμματος που ξεκίνησε το 2011 και υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονία-Θράκη 2007-2013 του ΕΣΠΑ που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και την Ελλάδα. Η οργάνωση είναι του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και πραγματοποιείται με τη συμμετοχή και συνεργασία της «Κίνησης των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης» και άλλων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών φορέων, ινστιτούτων και ιδρυμάτων της πόλης, και την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης.