Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Συνομιλίες σε μαύρο – άσπρο

Συνομιλίες σε μαύρο – άσπρο
Ο Δημήτρης Καρλαφτόπουλος και ο Παναγιώτης Καλογιάννης παρουσιάζουν σε ένα δίπτυχο ατομικών εκθέσεων στον τεχνοχώρο Vlassis Art Com, τα αποτελέσματα των εικαστικών προβληματισμών τους, τιμώντας τους δασκάλους τους και το περιβάλλον που τους διαμόρφωσε καλλιτεχνικά.

Η Ιστορικός της Τέχνης, Αγγελική Σαχίνη εξηγεί ότι: επιβεβαιώνουν ακόμη, με τον πλέον ευκρινή τρόπο, ότι η επιλογή συγκεκριμένων υλικών και των τεχνικών επεξεργασίας τους δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός, αλλά τα μέσα για να επιτευχθεί το εικαστικό αποτέλεσμα που θα φέρει την προσωπική σφραγίδα του χαράκτη. Ως κοινός τόπος και χώρος έρευνας και των δύο λειτουργεί το λινόλεουμ, το προσωπικό όμως ιδίωμα καθενός είναι ευδιάκριτο, γεγονός που οφείλεται τόσο στην ιδιοσυγκρασία τους, όσο και στους τρόπους με τους οποίους αφομοιώνουν επιδράσεις και πηγές.

Γνωρίζοντας σε βάθος τις ιδιότητες των υλικών, ο Καρλαφτόπουλος συνειδητά επέλεξε για τα προσωπικά του έργα το λινόλεουμ καθώς πιστεύει ότι βοηθά στη ανάδειξη της γραμμής και κάνει το χρώμα να βγαίνει λαμπερό.

Ο Καλογιάννης άντλησε στοιχεία εικαστικής γραφής και από τα έργα καλλιτεχνών όπως ο Άλμπιν Μπρουνκόφσκι, ο Βέλιζαρ Κρίστιτς, ο Βλαντιμίρ Βελίκοβιτς, ο Σίλε, που παρουσιάζουν εκδοχές της ανθρώπινης μορφής στην ολότητά της ή αποσπασματικά, θέμα το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα και τον ίδιο. Πρώτη φορά ζωγράφισε πορτραίτα για ένα θεατρικό έργο στο μάθημα της σκηνογραφίας και από τότε το ανθρώπινο πρόσωπο γίνεται το κύριο πεδίο έρευνάς του.

Σχετικές ειδήσεις
03.11.2016 11:08
Tην Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016 εγκαινιάζεται στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης έκθεση χαρακτικής με τίτλο "Χαρακτικές συνομιλίες. Οι νέοι Έλληνες χαράκτες απέναντι στους Έλληνες χαράκτες του παρελθόντος", όπου συμμετέχουν νέοι χαράκτες του Τομέα Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Παναγιώτης Τέτσης - Χαρακτική: η έκθεση του ΜΙΕΤ στη Λιβαδειά
31.08.2016 12:50
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, ο Δήμος Λεβαδέων, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδειάς και ο σύλλογος «ΦΙΛΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ», στο πλαίσιο του πολιτιστικού θεσμού των Τροφωνίων παρουσιάζουν την έκθεση του Παναγιώτη Τέτση, Χαρακτική.
Άσπρο <=> Μαύρο: Ομαδική έκθεση στην Depôt Art Gallery
30.05.2016 12:35
Η Depôt Art Gallery σας προσκαλεί την Τρίτη 7 Ιουνίου 2016 στην ομαδική έκθεση των: Γιώργος Ζογγολόπουλος, Όπυ Ζούνη, Κωστής, Νίκος Τρανός, Γιώργος Τσακίρης, Πάνος Χαραλάμπους, Γιώργος Χαρβαλιάς, με τίτλο «Άσπρο <=> Μαύρο».
Roundabout: ομαδική εκθεση στην Αίθουσα Τέχνης vlassis art gallery
30.03.2016 14:19
Η Αίθουσα Τέχνης vlassis art gallery γίνεται ο τόπος συνάντησης 4 καλλιτεχνών με έντονες διαφοροποιήσεις στο έργο τους. Διαφορετικά εκφραστικά μέσα, ανομοιογενή υλικά, ασύμβατες επιδιώξεις. Χαρακτική, αντικείμενο – κατασκευή, ψηφιακή εγκατάσταση.
07.03.2016 09:56
Ο ακαδημαϊκός και ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης πέθανε τα ξημερώματα σε ηλικία 91 ετών ύστερα από μακρά κι επίπονη μάχη με τον καρκίνο.