Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

20 καλλιτέχνες συν 1 λόγος

20 καλλιτέχνες συν 1 λόγος
Είκοσι  καλλιτέχνες - μέλη του Εικαστικού Συλλόγου Βόλου, πειραματίζονται πάνω στη συλλογικότητα της εικαστικής πράξης, με αφορμή έναν και μοναδικό λόγο, την Προσωπικότητα και το Έργο του Θεόφιλου.

Τα έργα της έκθεσης έχουν δημιουργηθεί μέσα από διαδικασίες πειραματισμού – παιχνιδιού και συλλογικότητας με έργα ομαδικά, video, φωτογραφία, εγκαταστάσεις, ζωγραφική και performance.

Η ιστορικός τέχνης Μάγδα Κουμπαρέλου, επιμελήτρια της έκθεσης, σημειώνει χαρακτηριστικά: Ο μοναχικός  «..αχμάκης….» πλάνητας από τη Μυτιλήνη συσπειρώνει είκοσι καλλιτέχνες σε μια συλλογική εικαστική πράξη, μέσα από την οποία διαφαίνεται η διαχρονικότητά του έργου του, αλλά και της ίδιας της ζωής του.

Ο ένας και μοναδικός λόγος, αυτός του Θεόφιλου κινητοποεί και δραστηριοποιεί είκοσι μέλη του συλλόγου εικαστικών σε περισυλλογή καταρχάς και σε δράση στη συνέχεια. Με κέφι συντροφικότητα και έντονες διαδικασίες πειραματισμού οι καλλιτέχνες δημιουργούν έργα ομαδικά και ατομικά, με όλες τις σύγχρονες τεχνικές (Video, εγκαταστάσεις, κατασκευές, ζωγραφική, κολλάζ, φωτογραφία κ.α.). Μέσα από τα έργα τους  γίνονται πολλαπλές αναγνώσεις - αναφορές (σημειολογικές, εννοιολογικές, ζωγραφικές, κ.α.) στο έργο του Θεόφιλου και αναδεικνύονται προβλήματα αιώνια και πανανθρώπινα. 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων της έκθεσης:
Παρασκευή 1899, ώρα 20:00: Προβολή της ταινίας Θεόφιλος του Λάκη Παπαστάθη. Ακολουθεί συζήτηση
Σάββατο 2699, ώρα 10:00: Εικαστικό εργαστήρι για μαθητές Αβαθμιας-Ββαθμιας Εκπαίδευσης από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση
Σάββατο 10109, ώρα 20:00: Κλείσιμο έκθεσης – Διάλεξη των ιστορικών τέχνης Μαίρης Μιχαηλίδου και Άννας Χατζηγιαννάκη. Ανοιχτή συζήτηση με τους καλλιτέχνες – δημιουργούς της έκθεσης. Συντονίζει η ιστορικός τέχνης Μάγδα Κουμπαρέλου.

Σχετικές ειδήσεις
Εικαστική έκθεση του Σ.Κ.Ε.Τ.Κ.Ε. στο Πολιτιστικό Κέντρο
08.02.2017 10:18
Έως και τις 15 Φεβρουαρίου ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Κεντρικής Ελλάδας - Σ.Κ.Ε.Τ.Κ.Ε. ταξιδεύει 82 καλλιτέχνες του στην πρωτεύουσα Αθήνα.
Τάσεις: Ζωγραφική έκθεση στο Contemporary Space Athens
09.11.2016 13:27
Η ομάδα «Ανεξάρτητοι Εικαστικοί Καλλιτέχνες» παρουσιάζει την ζωγραφική έκθεσή της με τίτλο «Τάσεις» στο Contemporary Space Athens, στην Πλάκα.
«Μνηστηροφονία»: Έκθεση του Φώτη Μισόπουλου στο Κιλκίς
30.06.2016 11:26
Tο Σάββατο 2 Ιουλίου 2016, στις 8.45μ.μ., στην Καπναποθήκη της αυστροελληνικής στην πόλη του Κιλκίς, θα γίνουν τα εγκαίνια της πρωτότυπης και πρωτοποριακής εικαστικής έκθεσης του λογοτέχνη και εικαστικού Φώτη Μισόπουλου με τίτλο «Μνηστηροφονία».
Η Τέχνη του Σχεδιάζειν: ομαδική έκθεση στην Alma Gallery
15.06.2016 13:57
Η Γκαλερί ALMΑ στην Αθήνα (Υψηλάντου 24, Κολωνάκι), εγκαινιάζει την Πέμπτη 23 Ιουνίου την έκθεση «Η τέχνη του σχεδιάζειν» με σχέδια σε χαρτί έξι Ελλήνων καλλιτεχνών των: Μαρία Γιαννακάκη, Αλέκου Κυραρίνη, Τάσου Μαντζαβίνου, Καλλιρρόης Μαρούδα, Βασίλη Παπανικολάου, Μανταλίνα Ψωμά. Η ιστορικός τέχνης Λουϊζα Καραπιδάκη γράφει χαρακτηριστικά για τους καλλιτέχνες της έκθεσης:
Οψάριον: εικαστική έκθεση στο εστιατόριο Varoulko Seaside
31.03.2016 12:18
To Varoulko Seaside ξεκίνησε σε συνεργασία με την αίθουσα τέχνης “Τεχνοχώρος” μία σκυταλοδρομία θεματικών εκθέσεων με τη συμμετοχή ανερχόμενων και καταξιωμένων εικαστικών υπό την επιμέλεια σημαντικών ιστορικών και επιμελητών τέχνης µε σκοπό τη σύνδεση της εικαστικής δηµιουργίας µε τη μαγειρική τέχνη.