Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Ιστορίες τοπίου: Από την παράδοση στην αειφορία

Ιστορίες τοπίου: Από την παράδοση στην αειφορία
Η έκθεση Ιστορίες Τοπίου: από την παράδοση στην αειφορία φέρνει στο προσκήνιο σημαντικές πτυχές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που συνδέονται άμεσα με το αγροτικό τοπίο. Τα εγκαίνιά της θα γίνουν την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου και θα φιλοξενηθεί στο Λουτρό των Αέρηδων στην Πλάκα.

Μέσα από ένα οδοιπορικό στο χρόνο και στο χώρο, η έκθεση επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τη λειτουργική και αξιακή σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με το τοπίο. Με την προσοχή στραμμένη στο παρόν, «ξαναδιαβάζουμε» την παράδοση και προβάλλουμε στο μέλλον τις υποθήκες αειφορίας που αυτή μας κληρονόμησε.

Το οδοιπορικό που ακολουθεί ο επισκέπτης στην έκθεση αποκαλύπτει μια αλληλουχία από ιστορίες τοπίου με επίκεντρο τον άνθρωπο και τους τρόπους που αυτός χρησιμοποίησε για την κατάκτηση και τη μορφοποίηση του τοπίου.

Το αγροτικό τοπίο καθρεφτίζει πιστά τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση στη διάρκεια της εξέλιξης και διαμόρφωσης του υλικού πολιτισμού του.  Οι ανθρώπινες επεμβάσεις για καλλιέργεια, εξόρυξη, αξιοποίηση των τρεχούμενων νερών και του ανέμου, κατοίκηση, επικοινωνία κ.λπ. επέφεραν καθοριστικές αλλαγές στο τοπίο δημιουργώντας σταδιακά αλλεπάλληλες «όψεις».

Κάθε «όψη» του τοπίου έχει και την ιστορία της: φανερώνει το δέος και το σεβασμό του ανθρώπου προς τη φύση -που του εξασφαλίζει την επιβίωση- τους τρόπους που επέλεξε για να την κατακτήσει –ώστε να επιβιώσει ευκολότερα και ασφαλέστερα- και τέλος την άλογη και ολοκληρωτική επιβολή του –για να πετύχει τη μέγιστη εκμετάλλευση της φύσης τον παρόντα χρόνο, χωρίς συναίσθηση του τι αυτό σημαίνει για το αύριο και τις επόμενες γενιές.

Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου «CULT RURAL: Ανάδειξη ενός κοινού πολιτισμικού χώρου των Ευρωπαϊκών Αγροτικών Κοινωνιών», www.cultrural.net

Η έκθεση περιέχει πλούσιο οπτικο-ακουστικό υλικό –φωτογραφίες και βίντεο- και έργα τέχνης από 40 περίπου καταξιωμένους καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία, καθώς και εκτενές τεκμηριωτικό υλικό. 

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Η. Αγγελή, Δ. Αγγελίδου, Γ. Αυγέρος, Α. Βούσουρας, Στ. Γαβαλάς, Capten, Μ. Γιαννακάκη, Δ. Γκιζίνος, Ει. Γκόνου, Α. Ζολωτάκης, Κ. Κατρακάζου, Ph. Klarsfeld, Κ. Κολημένος, Χ. Κοντοσφύρης, Μ. Κοπανίτσα, Α. Λίτη, Καλ. Μαρούδα, Π. Μητσόπουλος, Ν. Μόσχος, Κ. Μουδάτσος, Α. Παναγιωτίδης, Μ. Παντελιάς, Β. Τάγκαλος, Μ. Σχινά, Δ. Τζάνης, Ε. Τζάτζαλος, Γ. Τσεριώνης, Κ. Τσώλης, Ελ. Χάρου. Φωτογραφία: Β. Βρεττός, Βελ. Βουτσάς, Ν. Καλαρά, Γ. Πετράκης . Επιμέλεια Έκθεσης: Λουίζα Καραπιδάκη

Σχετικές ειδήσεις
Το σώμα και άλλες μικρές ιστορίες. H περφόρμανς στις Συλλογές του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Κρήτη
22.11.2016 11:36
To Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, εγκαινιάζει την έκθεση με τίτλο “Το σώμα και άλλες μικρές ιστορίες. Η περφόρμανς στις Συλλογές του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης”.
Ιστορίες Μυστηρίου: ομαδική εικαστική έκθεση στην αίθουσα Τέχνης Ιανός
11.11.2016 13:17
Εναρμονισμένη με το μεγάλο αφιέρωμα στη σύγχρονη ελληνική αστυνομική λογοτεχνία, που διοργανώνει ο ΙΑΝΟS σε συνεργασία με την Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) για τον μήνα Νοέμβριο, η IANOS Αίθουσα Τέχνης σχεδίασε και παρουσιάζει την έκθεση "Ιστορίες Μυστηρίου".
Ζωγραφικές Ιστορίες σε Τρισδιάστατο Φόντο: έκθεση του Γιώργου Αυγέρου στη γκαλερί Alma
10.11.2016 15:56
Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 19:00, η Alma Contemporary Art Gallery στα Τρίκαλα, παρουσιάζει τον ζωγράφο Γιώργο Αυγέρο. Η έκθεση έχει τίτλο "Ζωγραφικές Ιστορίες σε Τρισδιάστατο Φόντο" και θα διαρκέσει έως τις 30 Ιανουαρίου 2017.
«Εννέα Ρωσικές Ιστορίες» για το καλοκαίρι ...στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
15.07.2016 11:36
Εννέα σύγχρονοι Ρώσοι καλλιτέχνες, με εννέα δικές τους εικαστικές ιστορίες θα φιλοξενούνται για όλο το καλοκαίρι στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Οκτωβρίου 2016.
υδάτινες ιστορίες: Έκθεση της Κάτιας Βαρβάκη στο Aneroussa Beach Hotel
30.06.2016 15:01
Στο νησί της Άνδρου, στο Μπατσί, στο ξενοδοχείο ΑΝΕΡΟΥΣΑ (ANEROUSSA BEACH HOTEL) πραγματοποιείται έκθεση ζωγραφικής και κατασκευών της Κάτιας Βαρβάκη με τίτλο «υδάτινες ιστορίες», από 10 Ιουλίου μέχρι 28 Αυγούστου 2016.