Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

Να μου στείλετε μια ρεπούμπλικα!

Να μου στείλετε μια ρεπούμπλικα!
O Θεατρικός Οργανισμός Στιγμή, παρουσιάζει στο θέατρο Αργώ Να μου στείλετε μια ρεπούμπλικα!, βασισμένη στο συνταρακτικό αυτοβιογραφικό κείμενο του ποιητή Ρώμου Φιλύρα Η ζωή μου εις το Δρομοκαΐτειον (1929), σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη.

Η παράσταση Να μου στείλετε μια ρεπούμπλικα! μας δίνει την αφορμή να φωτίσουμε τη μορφή αυτού του - σχεδόν ξεχασμένου σήμερα - Έλληνα ποιητή και να ανιχνεύσουμε την πορεία των ανθρώπων που καταχωρούνται ως τρελοί, απομονώνονται και ασυλοποιούνται από την υγιή κοινωνία.

Πρόκειται για ένα μονόλογο που απευθύνει ο τρελός ποιητής προς τους υγιείς θεατές . Τον κύριο λόγο έχουν η επιθυμία, ο ερωτικός οίστρος, ο σαρκασμός.

Τραγική είναι για τον Φιλύρα η διαπίστωση ότι δεν είναι τόσο τρελός όσο θάπρεπε, γιατί διαθέτει ακόμη μνήμη και λογική. Το τελικό κείμενο της παράστασης απαρτίζεται από τις ημερολογιακές σημειώσεις του Φιλύρα, που φωτίζονται μέσα από την ποίησή του.

Σαν τίτλος της παράστασης επιλέχτηκε η φράση, που ο ίδιος σημείωνε κάτω από τα ποιήματα που έστελνε από το Ψυχιατρείο σε εφημερίδες και περιοδικά της εποχής του. Την ίδια φράση (Να μου στείλετε μια ρεπούμπλικα!) χρησιμοποιούσε συχνά ως αποχαιρετιστήρια σε όσους τον επισκέπτονταν στην 15χρονη παραμονή του στο Δρομοκαΐτειο.

Στο ρόλο του  Ρώμου Φιλύρα, ο Δημήτρης Κοτζιάς. Παίζουν ακόμη οι ηθοποιοί : Ζαχαρούλα Οικονόμου , Κωστής Σειραδάκης.

Σχετικές ειδήσεις
Blessed Breasts από την Ομάδα Arigato στο Off off Athens 8 του Επί Κολωνώ
22.06.2016 17:09
Στο πλαίσιο του 8ου φεστιβάλ Off-off που διοργανώνει το θέατρο Επί Κολωνώ, η ομάδα Arigato παρουσιάζει την παράσταση «Blessed Breasts». Μια παράσταση (work in progress) βασισμένη στο βιβλίο της Marilyn Yalom «H ιστορία του γυναικείου στήθους».
Η τάξη μας, του Ταντέους Σλομποτζιάνεκ από τον ΘΟΚ και τον Γιάννη Καλαβριανό στο Φεστιβάλ Αθηνών
27.05.2016 17:04
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και ο Γιάννης Καλαβριανός παρουσιάζουν στο Φεστιβάλ Αθηνών, στην Πειραιώς 260, το έργο του Ταντέους Σλομποτζιάνεκ, Η τάξη μας, για δύο παραστάσεις στις 17 και 18 Ιουνίου 2016.
Ράφτης Κυριών, του Ζωρζ Φεϋντώ στο Θέατρο Σοφούλη
14.04.2016 17:02
Ο θεατρικός οργανισμός “Omerta” παρουσιάζει την ανατρεπτική κωμωδία του Ζωρζ Φεϋντώ, Ράφτης Κυριών, στο Θέατρο Σοφούλη στη Θεσσαλονίκη, για τρεις μόνο παραστάσεις!
Το Κιβώτιο, το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου στο Studio Μαυρομιχάλη
04.12.2015 10:00
Ο Θεατρικός Οργανισμός “Νέος Λόγος” θα παρουσιάσει, από τις 4 Δεκεμβρίου 2015, στο Studio Μαυρομιχάλη, σε μορφή μονολόγου, το εμβληματικό έργο της Νεοελληνικής λογοτεχνίας, “Το Κιβώτιο” του Άρη Αλεξάνδρου (1974), σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου, με τον Φώτη Μακρή στον ρόλο του αφηγητή.
Θέατρα του Οlivier Py από την Violet Louise στο ίδρυμα Μ. Κακογιάννης
23.11.2015 16:01
Μία ξεχωριστή παράσταση επανέρχεται από τις 14 Δεκεμβρίου 2015 στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης. Η Violet Louise (Λουΐζα Κωστούλα) παρουσιάζει την οπτικοακουστική παράσταση "Θέατρα", σε κείμενο του Olivier Py.