Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Να μου στείλετε μια ρεπούμπλικα!

Να μου στείλετε μια ρεπούμπλικα!
O Θεατρικός Οργανισμός Στιγμή, παρουσιάζει στο θέατρο Αργώ Να μου στείλετε μια ρεπούμπλικα!, βασισμένη στο συνταρακτικό αυτοβιογραφικό κείμενο του ποιητή Ρώμου Φιλύρα Η ζωή μου εις το Δρομοκαΐτειον (1929), σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη.

Η παράσταση Να μου στείλετε μια ρεπούμπλικα! μας δίνει την αφορμή να φωτίσουμε τη μορφή αυτού του - σχεδόν ξεχασμένου σήμερα - Έλληνα ποιητή και να ανιχνεύσουμε την πορεία των ανθρώπων που καταχωρούνται ως τρελοί, απομονώνονται και ασυλοποιούνται από την υγιή κοινωνία.

Πρόκειται για ένα μονόλογο που απευθύνει ο τρελός ποιητής προς τους υγιείς θεατές . Τον κύριο λόγο έχουν η επιθυμία, ο ερωτικός οίστρος, ο σαρκασμός.

Τραγική είναι για τον Φιλύρα η διαπίστωση ότι δεν είναι τόσο τρελός όσο θάπρεπε, γιατί διαθέτει ακόμη μνήμη και λογική. Το τελικό κείμενο της παράστασης απαρτίζεται από τις ημερολογιακές σημειώσεις του Φιλύρα, που φωτίζονται μέσα από την ποίησή του.

Σαν τίτλος της παράστασης επιλέχτηκε η φράση, που ο ίδιος σημείωνε κάτω από τα ποιήματα που έστελνε από το Ψυχιατρείο σε εφημερίδες και περιοδικά της εποχής του. Την ίδια φράση (Να μου στείλετε μια ρεπούμπλικα!) χρησιμοποιούσε συχνά ως αποχαιρετιστήρια σε όσους τον επισκέπτονταν στην 15χρονη παραμονή του στο Δρομοκαΐτειο.

Στο ρόλο του  Ρώμου Φιλύρα, ο Δημήτρης Κοτζιάς. Παίζουν ακόμη οι ηθοποιοί : Ζαχαρούλα Οικονόμου , Κωστής Σειραδάκης.

Σχετικές ειδήσεις
Η πόλη, του Μάρτιν Κριμπ στο Θέατρο «Δημήτρης Ροντήρης»
22.12.2016 14:44
Ο θεατρικός οργανισμός Πρώτες Ύλες παρουσιάζει από τα τέλη Ιανουαρίου 2017 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, το έργο του Μάρτιν Κριμπ, Η πόλη, σε σκηνοθεσία Χρίστου Λύγκα, στο Θέατρο Δημήτρης Ροντήρης.
Μαύρο Χιόνι - Το ημερολόγιο ενός μακαρίτη, στο θέατρο Πόρτα
17.11.2016 16:34
Το ΠΟΡΤΑ παρουσιάζει από τις 6 Δεκεμβρίου την παράσταση “Μαύρο Χιόνι- το ημερολόγιο ενός μακαρίτη” σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου. Μια παράσταση βασισμένη στο αυτοβιογραφικό Θεατρικό Μυθιστόρημα του Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ, που έγραφε παράλληλα με το Μαιτρ και Μαργαρίτα και άφησε λόγω του θανάτου του ημιτελές (1936-1939).
«Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α.» και «Το Πράσινο Μου Το Φουστανάκι», της Λένας Κιτσοπούλου στο Θέατρο Τ
10.11.2016 12:58
Ο Θεατρικός Οργανισμός Νέες Μορφές, μετά την επιτυχημένη πορεία των παραστάσεων του έργου Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α. της Λένας Κιτσοπούλου την περασμένη θεατρική σεζόν, προγραμματίζει έναν νέο κύκλο παραστάσεων από τις 11 Νοεμβρίου και για λίγες μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Τ, στη Θεσσαλονίκη.
Η τάξη μας, του Ταντέους Σλομποτζιάνεκ από τον ΘΟΚ και τον Γιάννη Καλαβριανό στο Φεστιβάλ Αθηνών
27.05.2016 17:04
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και ο Γιάννης Καλαβριανός παρουσιάζουν στο Φεστιβάλ Αθηνών, στην Πειραιώς 260, το έργο του Ταντέους Σλομποτζιάνεκ, Η τάξη μας, για δύο παραστάσεις στις 17 και 18 Ιουνίου 2016.
Ράφτης Κυριών, του Ζωρζ Φεϋντώ στο Θέατρο Σοφούλη
14.04.2016 17:02
Ο θεατρικός οργανισμός “Omerta” παρουσιάζει την ανατρεπτική κωμωδία του Ζωρζ Φεϋντώ, Ράφτης Κυριών, στο Θέατρο Σοφούλη στη Θεσσαλονίκη, για τρεις μόνο παραστάσεις!