Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Προσωπικό-Πολιτικό στο παράλληλο πρόγραμμα της Μπιενάλε

Προσωπικό-Πολιτικό στο παράλληλο πρόγραμμα της Μπιενάλε
Τριάντα επτά Έλληνες καλλιτέχνες παίρνουν θέση, με έργα πολιτικά από τη δεκαετία του ’60 έως και σήμερα, τα οποία θα παρουσιαστούν στην έκθεση με τίτλο Προσωπικό-Πολιτικό, που θα εγκαινιαστεί στις 11 Σεπτεμβρίου, στην Αποθήκη Β1, στο πλαίσιο του Παράλληλου Προγράμματος της 2ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης, που διοργανώνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Δεδομένου ότι κάθε κρίση, κάθε κίνηση ενός ανθρώπου είναι μία αλυσίδα στην πολιτική και κοινωνική του δράση, το ζητούμενο της έκθεσης αφορά στον τρόπο με τον οποίο μέσα από τα έργα των καλλιτεχνών διαφαίνεται η πολιτική διάσταση και συνέπεια κάθε προσωπικής επιλογής. Στον τρόπο με τον οποίο η μικροϊστορική ματιά και θέαση του κόσμου, συναντάει την μακροϊστορική και οι δύο αυτοί κόσμοι συνενώνονται.

Η έκθεση επιχειρεί να διερευνήσει τους διαφορετικούς τύπους προσωπικών επιλογών και πράξεων. Αυτές οι πράξεις, που αποτελούν τις κοινωνικές και πολιτικές επιλογές του καθένα, λειτουργούν άμεσα ή έμμεσα σαν καθρέφτης της κοινωνίας (π.χ. φύλο, έθνος, θρήσκευμα, σεξουαλικότητα, οικολογική συνείδηση και νοοτροπία-προσωπικότητα). Και αντιστρόφως, η έκθεση αποσκοπεί στο να αποτελέσει μία απόπειρα να αφουγκραστούμε την ελληνική εικαστική (κι όχι  μόνο) πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα από σειρά πολιτικο-κοινωνικών αλλαγών και γεγονότων, τα οποία επηρεάζουνε κάθε έκφανση της προσωπικότητας  και της καθημερινότητας των ανθρώπων. Ίσως απλά επειδή πάντα έτσι συμβαίνει σε εποχές αντιμέτωπες με κρίσεις, ρήξεις κι αδιέξοδα.

Η έκθεση «Προσωπικό – Πολιτικό», στο πλαίσια της 2ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης και ενταγμένη στα φετινά «Δημήτρια», συμμετέχοντας στην ομαδικότητα της κεντρικής έννοιας «Πράξις», συγκεντρώνει μεταξύ άλλων στον κατάλογό της κείμενα από συναδέλφους (ιστορικούς τέχνης, επιμελητές, καθηγητές πανεπιστημίου), οι οποίοι, ο καθένας απ’ τη δική του θέση, αντιλαμβάνεται και εκφράζει τις απόψεις του περί πολιτικής, τέχνης και καθημερινότητας.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αλέξανδρος Αβρανάς, Δημήτρης Αληθεινός , Κλίτσα Αντωνίου , Μυρτώ Αποστολίδου, Μπάμπης Βενετόπουλος, Ανδρέας Βούσουρας, Μαρία Ζερβού, Θόδωρος, Χριστίνα Κάλμπαρη, Βλάσης Κανιάρης, Μαρία Καραβέλα, Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, Αννέτα Καπόν, Αδαμάντιος Καφετζής, Νίκος Κεσσανλής, Χάρης Κοντοσφύρης, Λίλιαν Λυκιαρδοπούλου, Δημήτρης Μεράντζας, Δημήτρης Μπάμπουλης, Παύλος Νικολακόπουλος, Θεοφάνης Νούσκας, Αλίκη Παναγιωτοπούλου, Λεωνίδας Παπαδόπουλος, Λήδα Παπακωνσταντίνου , Τάσος Παυλόπουλος, Νατάσα Πουλαντζά, Δέσποινα Στόκου, Βασιλεία Στυλιανίδου, Σωκράτης Σωκράτους, Διαμαντής Σωτηρόπουλος, Σοφία Τσαμούτη, Κώστας Τσώλης, Παντελής Χανδρής, Βασίλης Χατζόπουλος , Em Kei, Northern Folk Artists.

Επιμέλεια: Αρετή Λεοπούλου & Θοδωρής Μάρκογλου, Ιστορικοί της Τέχνης - Eπιμελητές  Κ.Μ.Σ.Τ.

Σχετικές ειδήσεις
Η 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 2017
28.11.2016 12:24
Μετά από δέκα χρόνια, πέντε επιτυχημένες διοργανώσεις, εκθέσεις διεθνούς κύρους και κάλυψης, συνεργασίες με επιμελητές και εικαστικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμπράξεις με φορείς, παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο και χιλιάδες επισκεπτών, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σχεδιάζει ήδη την έκτη σε σειρά Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με χρόνο έναρξης τον Σεπτέμβριο του 2017.
Το νέο πρόγραμμα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
29.09.2016 17:37
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης πραγματοποιήσε συνέντευξη Τύπου όπου παρουσίασε το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της περιόδου 2016 - 2017, αλλά και τον απολογισμό της προηγούμενης σεζόν 2015 - 2016, υπό τη νέα του Διεύθυνση. Μια χρονιά που πέρασε όπου έγινε σημαντικό έργο για το μουσείο και μία χρονιά που έρχεται με νέο πρόγραμμα, αλλά και νέο όραμα και αισιοδοξία.
Μπιενάλε της Αθήνας OMONOIA: Δράσεις Σεπτεμβρίου 2016
19.09.2016 10:46
Η Μπιενάλε της Αθήνας OMONOIA συνεχίζει με τις δράσεις του Σεπτεμβρίου. Καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό βάζουν ξανά την Ομόνοια στο επίκεντρο και βρίσκουν νέους τρόπους αλληλεπίδρασης με τον κόσμο της Αθήνας, έχοντας ως σημεία αναφοράς το Μπάγκειον και το χώρο απέναντι από τη Βαρβάκειο Αγορά, που παραχωρήθηκε από το Δήμο στο πλαίσιο της συνδιοργάνωσης της Μπιενάλε με το Δήμο Αθηναίων.
6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: Ραντεβού τον Σεπτέμβριο του 2017
28.07.2016 10:03
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σχεδιάζει ήδη την έκτη σε σειρά Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με χρόνο έναρξης τον Σεπτέμβριο του 2017.
1η Μπιενάλε Κυθήρων Σύγχρονης Τέχνης
01.07.2016 13:14
Η 1η Μπιενάλε Κυθήρων Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ, ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ», η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Κυθήρων και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιά και Νήσων, θα παρουσιαστεί στη διατηρητέα παλαιά κοινοτική αγορά Μαρκάτο, στο Αγγλικό Σχολείο Μυλοποτάμου και στο Κάστρο Κάτω Χώρας από τις 17 έως τις 28 Ιουλίου 2016, θα εγκαινιαστεί στο Μαρκάτο το Σάββατο 16 Ιουλίου, ώρα 20:00.