Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Ταινίες της επαναστατικής Κούβας

Ταινίες της επαναστατικής Κούβας
Τρεις κλασσικές και σπάνιες ταινίες, χαρακτηριστικά δείγματα του κινηματογράφου της επαναστατικής Κούβας, παρουσιάζει από τις 10 έως τις 16 Σεπτεμβρίου ο θερινός κινηματογράφος του Δήμου Αθηναίων, Σινέ Στέλλα, στην Κυψέλη, στο κινηματογραφικό αφιέρωμα Κούβα: Μνήμες Επανάστασης.

Η πρώτη ταινία, το Ένας Πετυχημένος Ανθρωπος του Ουμπέρτο Σόλας (1986) αφηγείται, με αφετηρία το 1932, τις διαφορετικές και πολλές φορές αντίθετες διαδρομές δύο αδελφών, γόνων της αστικής τάξης, μέσα στο χρόνο. Ο ένας, αριβίστας και καιροσκόπος, επιβιώνει των καταστάσεων ενώ ο άλλος που έχει κοινωνικές ευαισθησίες και πολεμάει γι’ αυτές έχει ένα ηρωικό μα και ταυτόχρονα τραγικό τέλος. Τριάντα χρόνια από την ταραχώδη ιστορία της Κούβας καταγράφονται μέσα από την προσωπική ανέλιξη αυτών των δυο χαρακτήρων.

Η δεύτερη ταινία είναι οι Μνήμες Υπανάπτυξης του Τόμας Γκουρτιέρεζ Αλέα (1968). Αφηγείται το οδοιπορικό ενός καλλιεργημένου αστού, που αρνείται να ακολουθήσει την οικογένεια και τους φίλους του στην Αμερική και μένει μόνος στην νέα Κούβα, παρατηρητής και σχολιαστής των μεταλλαγών που γίνονται στη χώρα του.

Η τρίτη ταινία είναι το Είμαι η Κούβα του Μιχαήλ Καλατόζοφ (1964). Η Κούβα μέσα από τα μάτια του ποιητή Γεβγένι Γεφτουσένκο, ενός από τους πιο σημαντικούς ποιητές της εποχής που έγραψε το σενάριο και του εξαιρετικού σκηνοθέτη Μιχαήλ Καλατόζοφ.

Μια ποιητική ταινία ύμνος για την κουβανέζικη επανάσταση γυρισμένη με ένα φρενήρη ρυθμό. Μια ταινία που εκφράζει απόλυτα το πνεύμα και την ουσία της Κούβας εκείνη την εποχή. Βραβευμένη στις Κάνες εντυπωσίασε όχι μόνο το κοινό της αλλά και σημαντικούς σκηνοθέτες όπως τον Κόπολα και τον Σκορτσέζε.

Την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου (20.45), στο πλαίσιο του αφιερώματος, ο ειδικός στο κουβανέζικο σινεμά και προγραμματιστής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κερκινός, παρουσιάζει τις ταινίες του αφιερώματος και συνομιλεί με το κοινό για το κουβανέζικο σινεμά.

Σχετικές ειδήσεις
Tόνι Έρντμαν και Suntan οι καλύτερες ταινίες του 2016
24.02.2017 17:20
H ετήσια ψηφοφορία των Ελλήνων Kριτικών Kινηματογράφου ανέδειξε τις καλύτερες ταινίες που προβλήθηκαν στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2016.
«Χιλή: Ταινίες Μικρού Μήκους»: Εκδήλωση στο Κινηματοθέατρο Ίριδα
29.09.2016 12:48
Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016 στο Κινηματοθέατρο Ίριδα θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση ΧΙΛΗ: ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ όπου θα προβληθούν ταινίες μικρού μήκους Χιλιανών σκηνοθετών.
Suntan: Μία από τις πενήντα καλύτερες ταινίες για τα «Ευρωπαϊκά Όσκαρ»
24.08.2016 15:10
Το «Suntan» βρίσκεται ανάμεσα στις 50 καλύτερες ευρωπαϊκές ταινίες της χρονιάς, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου.
Μεταμεσονύκτιες προβολές Απριλίου στον κινηματογράφο Άστορ
06.04.2016 10:54
Κάθε Σάββατο μετά τα μεσάνυχτα, το ΑΣΤΟΡ χαμηλώνει τα φώτα του Φουαγιέ και προβάλλει ταινίες νέες αλλά και κλασικές, ταινίες νουάρ αλλά και τρόμου.
Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του ΦΚΘ
23.03.2016 12:49
Οι ταινίες που προβάλλονται αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα, 24 με 30 Μαρτίου 2016, στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι οι εξής