Το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Κυκλάδων φτάνει στην πέμπτη διοργάνωση του, κάνοντας ακόμα πιο σταθερό το όραμα τεσσάρων φίλων και συνεργατών για την κλασική μουσική. Έτσι, λοιπόν, από τις 19 έως τις 28 Αυγούστου ετοιμαστείτε για τη Σύρο και το υπέροχο θέατρο Απόλλων, που θα γεμίσει με βαρύτονους, σοπράνο, βιολιά, πιάνο και κλαρινέτα για ξεχωριστές συναυλιακές εμπειρίες!

O Φώτης Καραγιαννόπουλος, ο Κώστας Φωτόπουλος, ο Γιώργος Φουφόπουλος και ο γνωστός βιολονίστας Γιάννος Μαργαζιώτης – ο τελευταίος έχει μέχρι και σήμερα τη καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ- ίδρυσαν το Δίκτυο Κλασικής Μουσικής (Classical Music Network), αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, και εγκαινίασαν στην Αρχόντισσα των Κυκλάδων, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι τη Σύρο,  πριν πέντε χρόνια το 1o Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής. 

Μέσα στα χρόνια που πέρασαν ο χαρακτήρας και το στίγμα του φεστιβάλ είναι πλέον διεθνή, ενώ οι αιτήσεις από σολίστ και σχήματα για συμμετοχή σε αυτό ξεπερνούν κάθε προσδοκία.

Το πρόγραμμα του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στη Σύρο το φετινό καλοκαίρι γιορτάζει και παρουσιάζει εντυπωσιακά κοντσέρτα εγκαινιάζοντας παράλληλα καινοτόμες δραστηριότητες και ένα νέο χώρο, το Ινστιτούτο Κυβέλη στην Ερμούπολη, που φιλοδοξεί να αποτελέσει τόπο έκφρασης της προκλασικής μουσικής.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:
19 Αυγούστου: Storioni trio. Εργα: Haydn, Shostakovich, Dvořák. Γιάννος Μαργαζιώτης βιολί, Sune Ranmo Βιόλα

21 Αυγούστου: Royal Danish Orchestra Soloists. Έργα: Mozart, Mendelssohn, Strauss. Katrine Gislinge piano, Ida Falk Winland soprano

22 Αυγούστου: Βραδυά Όπερας, Άριες των Verdi, Puccini, Καρρέρ, Mozart, Rossini. Ελένη Κελεσίδη σοπράνο, Δημήτρης Πλατανιάς βαρύτονος, Μανώλης Παπασηφάκης πιάνο

23 Αυγούστου: Ινστιτούτο Κυβέλη. Ensemble Melisma. Συναυλία προκλασικής μουσικής με άριες του Händel. Eλένη Γιαβρίδη σοπράνο

25 και 26 Αυγούστου: Το καρναβάλι των ζώων του Camille Saint-Saens. Mουσικό παραμύθι για μικρούς μεγάλους. Σολίστ από την Βασιλική ορχήστρα της Δανίας, την Βασιλική ορχήστρα της Στοκχόλμης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Γιάννης Βακαρέλης πιάνο, Katrine Gislinge πιάνο, Αφηγητής-σκηνικά: Αλέκος Φασιανός, Σκηνοθετική επιμέλεια: Αθανασία Καραγιαννοπούλου.

28 Αυγούστου: Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο. Έργα: Mozart,Παπάνα, Chausson. Σίμος Παπάνας βιολί, Θανάσης Αποστολόπουλος πιάνο, Michel Lethiec κλαρινέτο.

Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στη Σύρο εγκαινιάζει από φέτος και μια νέα δραστηριότητα. Θα λειτουργήσουν -πιλοτικά αρχικά- για πρώτη φορά σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τμήματα Θερινής Ακαδημίας (Summer Academy).

Εγκαινιάζοντας αυτό το σημαντικό κομμάτι της επετειακής του διοργάνωσης το 5ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στη Σύρο με στόχο να λειτουργήσει ευρύτερα ως βήμα διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών γύρω από την τέχνη της μουσικής, προτείνει για το φετινό καλοκαίρι ένα ενδιαφέρον κύκλο masterclass.

Master classes βιολιού, τσέλου, κόντρα μπάσου και φλάουτου θα δοθούν από τους σολίστες Lars Bjornkjaer, Leo Winland, Βασίλη Παπαβασιλείου και Νίκο Νικόπουλο αντίστοιχα, για τελειόφοιτους και απόφοιτους Ακαδημιών και Ωδείων. Η παραπάνω προσπάθεια, θα συντελέσει στη γνωριμία των φοιτητών και των νέων επαγγελματιών της μουσικής με διεθνώς αναγνωρισμένους σολίστες του χώρου.

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου (πρώην 1ο Γυμνάσιο Ερμουπόλεως.