Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Οι Τρωάδες στα Αισχύλεια

Οι Τρωάδες στα Αισχύλεια
Η Λήδα Πρωτοψάλτη θα επωμιστεί το ρόλο της τραγικής βασίλισσας Εκάβης στις «Τρωάδες» του Ευριπίδη που θα παρουσιάσει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στα φετινά Αισχύλεια , με τη σκηνοθετική υπογραφή της Νικαίτης Κοντούρη .

Η πολεμοκαπηλία, ο φαύλος κύκλος του αίματος,  η απληστία, η θεοποίηση της δύναμής, και η αναπόφευκτη τιμωρία των  υπερφίαλων θιασώτων του πολέμου είναι τα θέματα που θίγει ο Ευριπίδης σε μια  τραγωδία- ύμνο στην ειρήνη, που πρωτοδιδάχτηκε  το 415 π.Χ.,  διαρκούσης της Σικελικής εκστρατείας.

Κάτω από τα ερειπωμένα τείχη της Τροίας ένας όμιλος αμάχων γυναικών με  κεντρικό πρόσωπο την Εκάβη, την  Γυναίκα σύμβολο – διαχρονικό θύμα της βαρβαρότητας του πολέμου,  βρίσκονται στο έλεος των νικητών ενός μάταιου πολέμου  και σέρνουν κραυγή διαμαρτυρίας κατά της βίας, του παραλογισμού και της αδικίας εκ μέρους όλων των γυναικών που στην μακραίωνη ιστορία υφίστανται εξευτελισμούς και βολές που μοναδικό στόχο έχουν την σύνθλιψη της προσωπικότητάς και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου

 Η παράσταση , με την οποία συμμετέχει το ΚΘΒΕ στην εναρκτήρια παράσταση του 2ου Φεστιβάλ Θεάτρου Ν.Α. Ευρώπης: «Όψεις Αρχαίου Δράματος» καθώς και στα φετινά Επιδαύρια, έρχεται στα Αισχύλεια το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Σχετικές ειδήσεις
Τρωάδες, Ευριπίδη από τη Θεατρική Ομάδα Λέρου
22.08.2016 17:03
Η Θεατρική ομάδα Λέρου παρουσιάζει για πρώτη φορά, μετά από 27 χρόνια ζωής και δράσης, αρχαία τραγωδία. Το έργο του Ευριπίδη «Τρωάδες» σε μετάφραση Ολυμπίας Καράγιωργα, τιμώντας και την ίδια, σαν ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα αυτά τα “πνευματικά” που έχει χαρίσει και συνεχίζει να χαρίζει απλόχερα και με γενναιοδωρία στην ομάδα μας από το ξεκίνημα της.
«Επτά επί Θήβας» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο Κηποθέατρο Παπάγου
04.08.2016 12:14
Οι «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, μια εξαιρετικά δυνατή πολιτική τραγωδία, που το κοινό δεν έχει την ευκαιρία να δει συχνά, είναι η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που θα παρουσιαστεί στο Κηποθέατρο Παπάγου την Κυριακή 28 Αυγούστου 2016 στις 21:00.
«Επτά επί Θήβας» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στη Χαλκίδα
03.08.2016 13:19
Οι «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, μια εξαιρετικά δυνατή πολιτική τραγωδία, που το κοινό δεν έχει την ευκαιρία να δει συχνά, είναι η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που θα παρουσιαστεί στη Χαλκίδα, στο θέατρο «Ορέστης Μακρής», την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016 στις 21:00.
Ο Κρητικός του Διονύσιου Σολωμού από τον Μάριο Ιορδάνου στα Αισχύλεια 2016
15.07.2016 14:24
Τα Αισχύλεια 2016 φιλοξενούν στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, στο πλαίσιο του θεσμού «Σύγχρονη Θεατρική Δημιουργία», την παράσταση Ο Κρητικός, το Σάββατο 23 Ιουλίου 2016.
Μαρμαρωμένες Τρωάδες στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
11.05.2016 10:52
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει μία ιδιαίτερη παράσταση-ένα οπτικό-ηχητικό τοπίο με τρεις ξεχωριστούς περφόρμερς που μας μεταφέρουν τον τραγικό αποχαιρετισμό των γυναικών της Τροίας στην πατρίδα και τους νεκρούς τους, όταν νικημένες από τον πόλεμο, ακολουθούν τη μοίρα τους, τον δρόμο της σκλαβιάς στη χώρα των Ελλήνων νικητών.