Θέατρο - Χορός / Νέα

Δον Κιχώτης από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κόζάνης

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και ο Δον Κιχώτης ταξιδεύουν μέχρι την Ελευσίνα για μία ακόμη παράσταση στις αρχές του φθινοπώρου, καλεσμένοι και αυτοί των φεστινών Αισχυλείων…

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και ο Δον Κιχώτης ταξιδεύουν μέχρι την Ελευσίνα για μία ακόμη παράσταση στις αρχές του φθινοπώρου, καλεσμένοι και αυτοί των φεστινών Αισχυλείων.

O Δον Κιχώτης, έχοντας καταξιωθεί σαν ένα έργο βαθιά ουμανιστικό και συνάμα πολυδιάστατο, αποτελεί μια πολύτιμη παρακαταθήκη της παγκόσμιας λογοτεχνίας που καταπιάνεται με το θέμα της αυταπάτης, είτε αυτή λέγεται προσωπική είτε συλλογική, αλλά και της αιώνιας διαμάχης φαντασίας και λογικής.

Ένα έργο αλληγορικό, αντισυμβατικό, πολλαπλών προσεγγίσεων, που μας ταξιδεύει στη διάσταση του ανθρωπισμού, της αρετής, της γενναιότητας, της υπερβατικής λύτρωσης, των οραματισμών και των υψηλών φρονημάτων, αλλά και της αποτυχίας ως ανθρώπινο χαρακτηριστικό, ενώ την ίδια στιγμή μας μαθαίνει πως η αποτυχία αποτελεί ένα ουσιώδες συστατικό, ένα χρήσιμο εργαλείο για την οικοδόμηση του μέλλοντος τόσο του ατομικού όσο και αυτού που ονομάζουμε κόσμο που μας περιβάλλει.

Ένα έργο μεστό, μεγαλειώδες που ισορροπεί ανάμεσα στο τραγικό και στο κωμικό, στη συγκίνηση και στο γέλιο, αποτυπώνοντας με τρόπο γλαφυρό την πραγματική εικόνα του ήρωά του, του παντοτινού ονειροπόλου Δον Κιχότε Ντε Λα Μάντσα!

Ερμηνεύουν: Γιώργος Κιμούλης (Δον Κιχώτης), Δημήτρης Πιατάς (Σάντσο Παντσα), Κλειώ-Δανάη Οθωναίου (Δουλτσινέα), Γιώργος Ζιόβας, Γιώργος Γιαννόπουλος, Ισίδωρος Σταμούλης, Σταυρούλα Σπυρίδωνος, Θοδωρής Προκοπίου, Βασίλης Πουλάκος, Μαρία Κόμη, Μιχάλης Σάκκουλης, Γιάννης Μυλωνάς.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Καραχισαρίδης, Διασκευή: Γιάννης Καραχισαρίδης, Σκηνικά: Pawel Dobrzycki, Κοστούμια: Γιάννης Μετζικόφ, Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος.

Ακολουθήστε το Culturenow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία νέα για την Τέχνη και τον Πολιτισμό στο Culturenow.gr

Θέατρο - Χορός / Νέα

Δον Κιχώτης από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης

Ορόσημο στην ιστορία της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας αποτελεί το μυθιστόρημα Δον Κιχώτης της Μάντσα, ο εμπνευσμένος ιδαλγός του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, που παρουσιά…

Ορόσημο στην ιστορία της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας αποτελεί το μυθιστόρημα Δον Κιχώτης της Μάντσα, ο εμπνευσμένος ιδαλγός του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών απότ ο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραχισαρίδη, στο Ηρώδειο.

Θρυλικός ο χιμαιρικός ομότιτλος ήρωας, κυνηγά την περιπέτεια –όπως οι γενναίοι των αγαπημένων του ιπποτικών αναγνωσμάτων– συντροφιά με τον λογικό ιπποκόμο του Σάντσο Πάντσο.

Εξίσου μυθιστορηματική υπήρξε και η ζωή του Θερβάντες: έχασε το αριστερό χέρι του στη ναυμαχία της Ναυπάκτου, έζησε πειρατικές περιπέτειες, γνώρισε αιχμαλωσίες, αποδράσεις, πείνα.

Το Φεστιβάλ Αθηνών φιλοξενεί ένα σχήμα της περιφέρειας, με επικεφαλής δύο δημοφιλείς ηθοποιούς (Γιώργος Κιμούλης, Δημήτρης Πιατάς), το οποίο επιχειρεί να συσχετίσει την τρικυμιώδη ζωή του συγγραφέα με τις περιπέτειες του ήρωά του.

Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Γιάννης Καραχισαρίδης, Σκηνικά: Πάβελ Ντομπρίσκυ, Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ, Σύνθεση τραγουδιών: Θάνος Μικρούτσικος, Στίχοι: Αγαθή Δημητρούκα, Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης. Ερμηνεύουν: Γιώργος Κιμούλης, Δημήτρης Πιατάς, Κλειώ – Δανάη Οθωναίου, Γιώργος Ζιόβας, Ισίδωρος Σταμούλης, Γιώργος Γιαννόπουλος, Σταυρούλα Σπυρίδωνος, Θοδωρής Προκοπίου, Βασίλης Πουλάκος, Μιχάλης Σάκκουλης, Γιάννης Μυλωνάς, Μαρία Παπαγιαννάκη-Κόμη.

Ακολουθήστε το Culturenow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία νέα για την Τέχνη και τον Πολιτισμό στο Culturenow.gr