Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Είδωλα Πτερόεντα ΙΙ, Ερατώ Χατζησάββα

Είδωλα Πτερόεντα ΙΙ, Ερατώ Χατζησάββα
Στις 24 Ιουλίου εγκαινιάζεται η έβδομη ατομική έκθεση της Ερατώς Χατζησάββα, στον αρχαιολογικό χώρο Τζαμί Ιμπραήμ Χαν, στη Φορτέτσα Ρεθύμνου, η οποία αποτελείται κυρίως από μία βίντεο εγκατάσταση ειδικά προσαρμοσμένη για τον ιστορικό χώρο του Τζαμιού.

Η βίντεο εγκατάσταση συνδυάζεται με έργα μικτής τεχνικής, σχέδιο και τυπώματα σε πλεξιγκλας, που εγκαθίστανται σε ορισμένα σημεία της αρχιτεκτονικής του χώρου, σαν συμβολικά αφιερώματα στη διπλή θρησκευτική μνήμη του σημείου, όπου χτίστηκε το Τζαμί, αρχικά χριστιανική και κατόπιν μουσουλμανική.

Μέσα στη Φορτέτσα του Ρεθύμνου, και κάτω από τον εντυπωσιακό θόλο του Τζαμιού Ιμπραήμ Χαν, η καλλιτέχνης προβάλλει μια σειρά από προβολές βίντεο και ηχητικές εγκαταστάσεις, με τις οποίες διευρύνει θεαματικά τα όρια του χώρου, τόσο οπτικά όσο και νοητικά.

Η ενότητα των έργων βίντεο με κεντρικό θέμα τα σμήνη πουλιών που στήνουν στον αέρα μεταβλητούς σχηματισμούς από εναλλασσόμενους όγκους, ρευστές φόρμες, μετασχηματιζόμενες κινήσεις που παραπέμπουν εναλλακτικά είτε στην αίσθηση της απελευθέρωσης είτε του εγκλωβισμού, παρουσιάστηκε πρόσφατα σε ατομική έκθεση στο Σπίτι της Κύπρου, στην Αθήνα, προσελκύοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του κοινού και του καλλιτεχνικού χώρου.

Με το έργο βίντεο που πραγματοποίησε πάνω σε αυτή τη θεματική, με τίτλο Waves, απέσπασε το 2005 το Βραβείο Χρυσός Φάρος στην Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας, όπου εκπροσώπησε την Κύπρο.

Με τη χρήση διαφορετικών μέσων έκφρασης, από το σχέδιο, την ψηφιακή επεξεργασία και εκτύπωση φωτογραφιών σε επιφάνειες διάφορων υλικών, σε χαρτί, σε πλεξιγκλας και ίνοξ, με βίντεο και ηχητικές εγκαταστάσεις, καθώς και 3d animations, η Χατζησάββα δημιουργεί μια πορεία μέσα στο χώρο, όπου η αίσθηση της αέναης κίνησης, της μεταβολής των ορίων του χώρου κυριαρχούν ως οπτικό ερέθισμα.

Στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση περιλαμβάνονται οι διαφορετικοί χρόνοι εξέλιξης της συγκεκριμένης ενότητας, με τις αναγνώσεις που είχαν γραφτεί το 2004 και το 2005 από τον  θεωρητικό τέχνης Θανάση Μουτσόπουλο και προλογικό κείμενο της Έφης Στρούζα.

Σχετικές ειδήσεις
11.01.2017 14:51
Τη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου, στις 7 το απόγευμα, εγκαινιάζεται η έκθεση του Ανδρέα Σιτορέγκο, με τίτλο “Ανθρωπόκαινος, 20° C”, στο Τζαμί Καρά Μουσά Πασά, στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου. Πρόκειται για μία βίντεο εγκατάσταση in situ που πραγματοποιείται με την αιγίδα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.
Γλυπτικός Λόγος: Έκθεση σύγχρονης γλυπτικής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
15.07.2016 15:57
Με ιδιαίτερη συγκίνηση τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016 το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, εγκαινιάζει στο ανανεωμένο Αίθριο του Μουσείου την παρουσίαση έργων καταξιωμένων σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γλυπτών Ελλάδος.
Όραμα Γης: Έκθεση της Μαρίας Κελαϊδή στην Φορτέτζα Ρεθύμνου
28.06.2016 13:33
Την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016 και ώρα 19.30 εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Πυροβολικού στην Φορτέτζα Ρεθύμνου η έκθεση ζωγραφικής Όραμα Γης της Μαρίας Κελαϊδή.

Ατομική έκθεση του Γιάννη Γίγα στη γκαλερί ΑΔ
15.06.2016 11:40
Την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016 στις 20:00 εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση του Γιάννη Γίγα στην γκαλερί ΑΔ.
Επένθεση Μνήμης: έκθεση της Ερατώς Χατζησάββα στην αίθουσα τέχνης εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου
24.03.2016 10:04
Η αίθουσα τέχνης «εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου» εγκαινιάζει την Πέμπτη 7 Απριλίου την ατομική έκθεση της Ερατώς Χατζησάββα με τίτλο «Επένθεση Μνήμης» σε επιμέλεια της Λήδας Καζαντζάκη.