Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Το χρώμα στον Escher

Το χρώμα στον Escher
Το Μουσείο Ηρακλειδών, από τις 22 Αυγούστου 2009, θα παρουσιάσει την τέταρτη ενότητα της έκθεσης Από το Προσχέδιο στο Αριστούργημα, με τίτλο Το Χρώμα στον Escher, η οποία θα διαρκέσει έως τις 15 Νοεμβρίου 2009 και θα περιλαμβάνει κυρίως υδατογραφίες και ξυλογραφίες.

Οι υδατογραφίες και οι ξυλογραφίες που θα παρουσιαστούν αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της αξιοσημείωτης χρήσης του χρώματος από τον Escher. Για την ξυλογραφία με τίτλο Atrani, ένα ουσιαστικά ασπρόμαυρο τοπίο, χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον επτά ξύλινες μήτρες, μία για κάθε διαφορετική απόχρωση του γκρι, αποδεικνύοντας έτσι ότι οι παραλλαγές στο χρώμα, ακόμη και το μαύρο, ήταν σημαντικές στο έργο του Escher.

Η έκθεση περιλαμβάνει τις περισσότερες από τις έγχρωμες ξυλογραφίες του, όπως τη σειρά με τις Ευχετήριες Κάρτες του ζεύγους Strens, μία για κάθε στοιχείο της φύσης: Γη, Αέρας, Φωτιά, Νερό, τρεις χρωματικές παραλλαγές του έργου Βάθος, πέντε του έργου Ήλιος και Φεγγάρι και τρεις του έργου Ιππείς, συμπεριλαμβανομένου ενός τυπωμένου σε μετάξι.

Επίσης εκτίθεται ένα πολύ μεγάλο ύφασμα τυπωμένο σε κόκκινο, μπλε και μαύρο, το οποίο χρονολογείται από το 1929. Στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκεται το τελευταίο έργο της ζωής του, τα Φίδια, η επιτομή των χρωματικών συνδυασμών, όπου το χρυσαφί, το πράσινο και το μαύρο συνυφαίνονται στον πιο θεαματικό χειρισμό χρωμάτων ανάμεσα σ’ όλα τα έργα του.

Οι υδατογραφίες του αυτές, οκτώ από τις οποίες παρουσιάζονται στην έκθεση, είναι ουσιαστικής σημασίας για τα έργα που αφορούν πλακοστρώσεις. Επίσης παρουσιάζεται ένα πολύ σημαντικό έργο, οι Πεταλούδες, το οποίο αποτελεί μελέτη/άσκηση συνδυασμού των χρωμάτων.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν ο Παύλος και η Άννα-Μπελίντα Φυρού.

Σχετικές ειδήσεις
Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία: έκθεση με
02.11.2016 14:11
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο μας προσκαλεί στο άνοιγμα της έκθεσης «Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία», την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 19:00.
Πλεύσις: Ένα νοητό ταξίδι στην ελληνική ναυπηγική και ναυσιπλοΐα στο Μουσείο Ηρακλειδών
27.09.2016 11:14
Το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζει από 1η Οκτωβρίου 2016 την ιστορία της ελληνικής Πλεύσεως στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, μια ιστορία ναυτικών ταξιδιών, ναυπηγικών επιτευγμάτων, διακίνησης ιδεών και τεχνολογικών εξελίξεων.
Ομαδική έκθεση γλυπτικής στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στη Τήνο
19.07.2016 15:45
Το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ σας προσκαλεί στα εγκαίνια έκθεσης των Θεόδωρου Παπαγιάννη, Γιάννη Καγιώργη, Δημήτρη Σκαλκώτου, Πραξιτέλη Τζανουλίνου, την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016 στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (Πύργος Τήνου).
Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα: ομαδική έκθεση στο Μουσείο Ηρακλειδών
07.06.2016 11:13
Αφιερωμένη στη σύγχρονη χαρακτική δημιουργία, η ομαδική έκθεση Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (επιμέλεια: Μιχάλης Αρφαράς, διευθυντής Τομέα Χαρακτικής) από την Παρασκευή 17 Ιουνίου έως και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 στο Παράρτημα του Μουσείου Ηρακλειδών.
Έκθεση με έργα της Pascaline Bossu στο Μουσείο Ηρακλειδών
05.05.2016 16:43
Το Μουσείο Ηρακλειδών εγκαινιάζει στις 12 Μαΐου 2016 την έκθεση Pascaline Bossu: Σχέδια - Ζωγραφιές - Φωτογραφίες, Στιγμιότυπα από την Ελλάδα.