Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Ύμνος προς τη Δήμητρα

Ύμνος προς τη Δήμητρα
Τα Αισχύλεια φιλοξενούν την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου στον Αρχαιολογικό Χώρο Ελευσίνας το θεατρικό δρώμενο Ύμνος στη Δήμητρα, το οποίο θα παρουσιαστεί από την Εταιρεία Θεάτρου Ηώς, με ελεύθερη είσοδο.

Ο πλούτος των νοημάτων και η θαυμαστή διαχρονικότητα του κειμένου «ύμνος προς τη Δήμητρα» των Ομηρικών Ύμνων, σε συνδυασμό με την υπέροχη γλώσσα του, δημιούργησαν την ανάγκη να παρουσιαστεί το ποίημα με τη μορφή θεατρικής παράστασης που δε θα αλλοιώνει την αφηγηματικότητά του.

Κατά συνέπεια, δε θα μπορούσε να επιλεγεί πλέον καταλληλότερο σημείο για να διεξαχθεί το συγκεκριμένο θεατρικό δρώμενο, από τον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Ουσιαστικά, ο ύμνος αυτός αποτελεί ιερή ιστορία του σπουδαίου λατρευτικού χώρου της πόλης, ενώ η νηστεία της Δήμητρας επάνω στο πένθος της, το ανάμεικτο ποτό που πίνει (κυκεών), τα αστεία της υπηρέτριας Ιάμβης που τη διασκεδάζουν κλπ, εξηγούν έθιμα ελευσινίων μυστηρίων, καθιερώνοντας στο τέλος εκείνες τις μυστικές μυήσεις που ήρθαν στον κόσμο των Ελλήνων σαν προελληνική κληρονομιά.
 
Η μετάφραση είναι των Δημήτρη Π. Παπαδίτσα και της Ελένης Λαδιά, η σκηνοθεσία της Μίρκας Γεμεντζάκη. Ερμηνεύουν οι: Δήμητρα Γκλιάτη, Μαρία Καστάνη, Ρηνιώ Κυριαζή, Νάνα Παπαδάκη, Αλεξία Φωτιάδου, Γεωργία Στουραΐτη.

Σχετικές ειδήσεις
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, της Δήμητρας Στάικου στο Studio Μαυρομιχάλη
08.12.2016 17:27
«Η Δήμητρα Στάικου, αν και μόνο 24 χρονών, φαίνεται να έχει αυτήν την επίγνωση του τραγικού. Μεγαλώνοντας θα αποχτήσει και τη βαθιά του γνώση […] Μέχρι τότε ας είμαστε μαζί της», έγραφε ο συγγραφέας Βασίλης Κατσικονούρης συστήνοντας τη Δήμητρα στο κοινό, στο πρώτο της έργο «Παιχνίδια ή ένα φερμουάρ που έχει κολλήσει» που παρουσιάστηκε την περασμένη θεατρική σεζόν.
Ίων του Πλάτωνα – Ένα μικρό συμπόσιο στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας
23.08.2016 15:09
Ο πλατωνικός διάλογος «Ίων», δείγμα πλατωνικής «κωμωδίας», θα παρουσιαστεί ως σκηνικό σχεδίασμα για το Φεστιβάλ των Αισχυλείων, στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας -στον υπαίθριο χώρο πίσω απ’ το θέατρο– με συνοδεία μουσικών επί σκηνής, στις 15 Σεπτεμβρίου 2016.
Ένα δρώμενο
26.07.2016 12:11
Την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016 στις 12:00 το μεσημέρι, στον σταθμό Μετρό Συντάγματος, θα πραγματοποιηθεί θεατρικό δρώμενο (με τον χαρακτήρα της έκπληξης για τους διερχόμενους), με την συμμετοχή των ηθοποιών του έργου «Λυσιστράτη».
Συρανό ντε Μπερζεράκ, με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στο Θέατρο Δάσους
07.07.2016 16:37
Η μεγάλη επιτυχία που μονοπώλησε δύο θεατρικές περιόδους και γνώρισε την ανταπόκριση κοινού και κριτικών, η ηρωική κωμωδία του Εντμόν Ροστάν, «Συρανό ντε Μπερζεράκ», σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στον ομώνυμο ρόλο και την Δήμητρα Ματσούκα στον ρόλο της Ρωξάνης, θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Δάσους, στις 25 και 26 Ιουλίου 2016.
Μάσκα δεν έχω να κρυφτώ: Δρώμενο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης για την Αποκριά 2016
08.03.2016 10:29
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης παρουσιάζει το θεατρικό δρώμενο με τίτλο Μάσκα δεν έχω να κρυφτώ, για τις ημέρες της Αποκριάς 2016.