Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017

Μουσικό ταξίδι με βιολοντσέλο και πιάνο

Μουσικό ταξίδι με βιολοντσέλο και πιάνο
Και το ταξίδι θα ξεκινήσει με οδηγούς τους περίφημους Ρενάτο Ρίπο και Πέτερ Νάγκυ, στο βιολοντσέλο και το πιάνο αντίστοιχα, και θα οδηγήσει σε μία ξεχωριστή συναυλία .

Και το ταξίδι θα ξεκινήσει με οδηγούς τους περίφημους Ρενάτο Ρίπο και Πέτερ Νάγκυ, στο βιολοντσέλο και το πιάνο αντίστοιχα, και θα οδηγήσει σε μία ξεχωριστή συναυλία.

Στις 16 Ιανουαρίου στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ένα εξαίρετο μουσικό δίδυμο θα μας μαγέψει με μία ανθολογία έργων για βιολοντσέλο και πιάνο, ταξιδεύοντας μας σε μια πανδαισία ήχων που καλύπτουν το χρονικό φάσμα από τη ρομαντική περίοδο μέχρι τις ημέρες μας, με την υπογραφή των Μπετόβεν , Μπρουχ και Ντεμπυσσύ αλλά και των σύγχρονων Πιατσόλα και Θεοδωράκη.

Το ρεσιτάλ θα ανοίξει με το δημοφιλές Kol Nidrei, έργο 47 - σε διασκευή Alexander Lehmann, έργο βασισμένο στη μελωδία της ομώνυμης εβραϊκής προσευχής, του Γερμανού ρομαντικού συνθέτη και μαέστρου Μαξ Μπρουχ (1838-1920) Το «Κολ Νίντρεϊ» γράφηκε το 1880 για την εβραϊκή κοινότητα του Λίβερπουλ, εποχή που ο (προτεστάντης) Μπρουχ γοητεύτηκε από το πάθος της μελωδίας του 17ου ή 18ου αιώνα στην οποία βασίζεται η προσευχή που ζητάει άφεση για αμαρτίες παρελθούσες αλλά και μελλοντικές. Ακολουθεί η Σονάτα για βιολοντσέλο, αρ.3 σε λα μείζονα, έργο 69 του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827).

Το δεύτερο μέρος της βραδιάς μοιράζεται ανάμεσα σε τρία έργα για βιολοντσέλο και πιάνο, έργα διαφορετικών περιόδων, ηχοχρωμάτων και διαθέσεων της σύγχρονης μουσικής γραφής, με την υπογραφή εμπνευσμένων συνθετών. Πρόκειται για τη Σονάτα για βιολοντσέλο του κορυφαίου Γάλλου εκπροσώπου του μουσικού ιμπρεσιονισμού Κλωντ Ντεμπυσσύ (1862-1918), το αισθησιακό Grand Tango για βιολοντσέλο και πιάνο του Αργεντινού Αστορ Πιατσόλα (1921-1992) και το Ανατολικά του Αιγαίου (1987-2006), έργο για βιολοντσέλο και πιάνο του «δικού» μας Μίκη Θεοδωράκη.

Info
Ρενάτο Ρίπο και Πέτερ Νάγκυ
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Τετάρτη 16 Ιανουαρίου, στις 20.30

Σχετικές ειδήσεις
Ταξίδι στις «Αυλές της Ανατολής» με το Σύνολο Εx Silentio στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
23.11.2016 15:58
Το σύνολο Ex Silentio [Εξ Σιλέντσιο], υπό τη διεύθυνση του φλαουτίστα Δημήτρη Κούντουρα, παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου στις 8:30 το βράδυ ένα συναρπαστικό ταξίδι στις μεσαιωνικές Αυλές της Ανατολής, που σηματοδοτεί την έναρξη των φετινών εκδηλώσεων του ετήσιου Κύκλου Παλαιάς Μουσικής στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.
Μουσική, Επανάσταση, Χρώμα στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
22.09.2016 12:59
Έργα των Prokoffief, Shostakovich, Tchaikovsky και Rakhmaninoff μεταξύ άλλων σημαντικών Ρώσων συνθετών των αρχών του 20ού αι. από το μουσικό σχήμα Transcription Ensemble (Χρήστος Γρίμπας-Βιολοντσέλο, Νίκος Ζαφρανάς-Πιάνο, Γιώργος Κανδυλίδης-Βιολί), τη Γαρυφούλα Τσομάκου (Πιάνο) και την Ξένια Τσαβκοπούλου (Σοπράνο) θα πλαισιώσουν τα έργα Ρώσων εικαστικών της ίδιας εποχής που φιλοξενούνται στην έκθεση «Η Επανάσταση του χρώματος. Ρωσική Πρωτοπορία. Έργα της συλλογής Κωστάκη», στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στις 19:30.

Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος και MSO με έργα Dvorak και Schubert στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
10.03.2016 10:33
Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος και η Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζουν την Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016, στις 21:00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, μία ιδιαίτερη συναυλία, όπου θα ερμηνευθούν ο "Βασιλιάς" των κοντσέρτων για Βιολοντσέλο του Antonín Dvořák και η περίφημη Ημιτελής Συμφωνία του Franz Schubert.
Ο Άγγελος Λιακάκης και ο Τίτος Γουβέλης στο Θέατρο Πόρτα
02.03.2016 12:12
Ο Άγγελος Λιακάκης και ο Τίτος Γουβέλης θα εμφανιστούν στο θέατρο Πόρτα, για μία συναυλία μουσικής δωματίου για βιολοντσέλο και πιάνο του 20ου αιώνα, στο πλαίσιο των συναυλιών Τρίτες Παράλληλες.
Συναυλία για βιολοντσέλο και πιάνο με τους Γ. Τσιτσελίκη & Δ. Ευνουχίδου στο Ωδείο Αθηνών
25.02.2016 13:26
Στην αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής» του Ωδείου Αθηνών, του αρχαιότερου μουσικού εκπαιδευτικού Ιδρύματος της χώρας, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 20:30, ένα μοναδικό ρεσιτάλ.