Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Η Ακαδημία Πλάτωνος στο Λοκάρνο

Η Ακαδημία Πλάτωνος στο Λοκάρνο
Από το Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, το οποίο φέτος θα διεξαχθεί από τις 5-15 Αυγούστου, ξεκινά την πορεία της η νέα ταινία του Φίλιππου Τσίτου, Ακαδημία Πλάτωνος .

Εννέα χρόνια μετά το My Sweet Home, που είχε συμμετάσχει στο Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Βερολίνου, ο Φίλιππος Τσίτος επιστρέφει με μια ταινία σε σενάριο Αλέξη Καρδαρά.

Ο Σταύρος είναι ένας ψιλικατζής. Η γυναίκα του τον έχει εγκαταλείψει και αρνείται να επιστρέψει – η μητέρα του έχει πάθει ήδη ένα εγκεφαλικό και ο Σταύρος πρέπει να την προσέχει επί 24ώρου βάσεως.

Η αγαπημένη ασχολία του Σταύρου και των τριών φίλων του, που επίσης διατηρούν ψιλικατζίδικο στη γειτονιά, είναι το καθημερινό μέτρημα των Κινέζων, οι οποίοι στήνουν το μαγαζί τους απέναντι.  Μια δουλειά που δεν έχει τέλος γιατί οι Κινέζοι μοιάζουν να πολλαπλασιάζονται μέρα με την ημέρα.

Το μέτρημα διακόπτεται μόνο αν περάσει κανένας Αλβανός. Τότε πέφτουν στοιχήματα αν ο σκύλος θα γαυγίσει τον Αλβανό ή όχι. Αυτή είναι η δεύτερη αγαπημένη ασχολία τους. Έτσι περνούν την ώρα τους, χαλαρά και διασκεδαστικά, χαζεύοντας τη ζωή που αλλάζει έξω από τα μαγαζιά τους.

Ο Σταύρος όμως είναι διαρκώς ανήσυχος. Ανεξήγητα δυσαρεστημένος. Τα βράδια δεν μπορεί να κοιμηθεί αλλά δεν μπορεί να καταλάβει το γιατί. Μέχρι που μια μέρα ένας περαστικός Αλβανός (αφού τον γαυγίσει ο σκύλος) αναγνωρίζει στη μητέρα του Σταύρου την δικιά του χαμένη μητέρα…

Σκηνοθεσία: Φίλιππος Τσίτος, Σενάριο: Αλέξης Καρδαράς, Φίλιππος Τσίτος, Παραγωγοί:  Κωνσταντίνος Μωριάτης, Θανάσης Καραθάνος, Διεύθυνση Φωτογραφίας: Πολυδεύκης Κυρλίδης, Σκηνικά: Σπύρος Λάσκαρης, Κοστούμια: Χριστίνα Χαντζαρίδου, Μοντάζ: Δημήτρης Πεπονής, Ήχος: Βαγγέλης Ζέλκας, Κώστας Βαρυμποπιώτης, Μουσική: Enstro, Παίζουν: Αντώνης Καφετζόπουλος, Anastas Kozdine, Τιτίκα Τσιριγκούλη, Γιώργος Σουξές, Κωνσταντίνος Κορωναίος, Παναγιώτης Σταματάκης, Μαρία Ζορμπά
Παραγωγή: Pan Entertainment S.A., Twenty Twenty Vision. Συμπαραγωγή: ΕΚΚ, ZDF-Das Kleine Fernsehspiel σε συνεργασία με την ARTE, ΕΡΤ, GRAAL Digital Creations.

Η ταινία του Φίλιππου Τσίτου Ακαδημία Πλάτωνος θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες το χειμώνα του 2010.

Σχετικές ειδήσεις
Κάποτε στη Δύση, του Σέρτζιο Λεόνε στην Ακαδημία Πλάτωνος
31.08.2016 15:09
Το 6o Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας μας προσκαλεί στην Ακαδημία Πλάτωνος σε μία προβολή της αξέχαστης ταινίας του Σέρτζιο Λεόνε, «Κάποτε στη Δύση» (Once Upon a Time in the West, 1968).
6ο Athens Open Air Film Festival: Κάποτε στη Δύση, του Σέρτζιο Λεόνε στην Ακαδημία Πλάτωνος
26.08.2016 12:54
Στα πλαίσια του 6oυ Athens Open Air Film Festival θα προβληθεί η ταινία «Κάποτε στη Δύση» (Once Upon a Time in the West, 1968) του Σέρτζιο Λεόνε, στην Ακαδημία Πλάτωνος την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016.
Suntan: Μία από τις πενήντα καλύτερες ταινίες για τα «Ευρωπαϊκά Όσκαρ»
24.08.2016 15:10
Το «Suntan» βρίσκεται ανάμεσα στις 50 καλύτερες ευρωπαϊκές ταινίες της χρονιάς, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου.
Παγκόσμια πρεμιέρα της ελληνικής ταινίας «Άφτερλωβ» στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο
14.07.2016 14:04
Η ταινία «ΑΦΤΕΡΛΩΒ» (AFTERLOV), του Έλληνα σκηνοθέτη Στέργιου Πάσχου, επιλέχθηκε για την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Διαγωνιστικό Τμήμα Νέων Σκηνοθετών του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο.
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Πανόραμα Χρυσές Νύχτες 2016
10.06.2016 15:27
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Πανόραμα, Χρυσές Νύχτες, που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ), σε συνεργασία με την Ακαδημία César.