Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Αριστοφάνη Όρνιθες, σε τρία μεγάλα φεστιβάλ

Αριστοφάνη Όρνιθες, σε τρία μεγάλα φεστιβάλ
Την ιστορία ουτοπίας, αναρχίας και απώλειας μας διηγείται ο σκηνοθέτης Σωτήρης Χατζάκης, στη χυμώδη μετάφραση του Κ.Χ. Μύρη των Όρνιθων, με τις παραστάσεις του, σε παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στις 14 και 15 Αυγούστου 2009, αλλά και στην Αρχαία Ολυμπία στις 17 και στο Θέατρο Βράχων , στο Βύρωνα, στις 19.

Ο Αριστοφάνης, πατριάρχης του ρεύματος της ουτοπικής Πολιτειολογίας, το 414 π.Χ., παραδίδει με τους Όρνιθες , μια αριστοτεχνική προφητεία.  Στο μεγαλύτερο, ίσως, έργο του,  δύο Αθηναίοι, ο Πεισθέταιρος κι ο Ευελπίδης, εγκαταλείπουν τη φιλοπόλεμη Αθήνα και τα πολιτικοκοινωνικά δεινά αναζητώντας την ιδανική πολιτεία στον ουρανό και η παιγνιώδης κοινωνία – ένα είδος άμεσης δημοκρατίας – των πουλιών, συναναστρεφόμενη τους τυχοδιώκτες εταίρους, θα ανταλλάξει τα οράματά  της  με ιδέες που αφορούν στην οργάνωση ενός κράτους  σύμφωνα με τα ανθρώπινα μέτρα.

Έτσι, ο ποιητής αφηγείται με κωμικό τρόπο τη μελαγχολική ιστορία της πτώσης των ανθρώπων από την αταξία στην τάξη, από το παιχνίδι στο θεσμό και τις συμβάσεις, από την αθωότητα και την ελαφράδα στη βαριά εμπειρία, που μας δένει οριστικά με τη γη.

Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης, Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης, Σκηνικά: Έρση Δρίνη, Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ, Μουσική: Μίνως Μάτσας, Χορογραφία: Δημήτρης Σωτηρίου.

Παίζουν οι: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Γιώργος Αρμένης, Ντίνος Ποντικόπουλος, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Χρήστος Νίνης, Χρύσα Ρώπα, Θεμιστοκλής Πάνου, Νίκος Καρδώνης, Περικλής Καρακωνσταντόγλου. Στο ρόλο της Αηδόνας η Χριστίνα Σουγιουλτζή .

Χορός: Κορυφαίοι: Νίκος Καρδώνης και Ρένα Κυπριώτη, Ελευθερία Γαλιατσάτου, Ρωξάνη - Ελένη Γαρεφαλάκη, Μπάμπης Γούσιας,  Νίκος Καρδώνης, Κωνσταντίνος Κατσαμάκης, Εμμανουέλα Κορκή, Αμαλία Κοσμά, Αγγελική Ματοπούλου, Γεωργιάννα Νταλάρα, Κίμωνας Παντέρης, Ντίνος Ποντικόπουλος, Kris Radanov, Alvaro Ramirez, Σταύρος Σιώλας, Χριστίνα Σουγιουλτζή, Δημήτρης Σωτηρίου, Αγγελική Τρομπούκη, Μαριάνθη Φωτάκη.

Σχετικές ειδήσεις
Αριστοφανιάδα, από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης: παραστάσεις Σεπτεμβρίου
02.09.2016 14:19
Η «Αριστοφανιάδα», καλοκαιρινή παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης, μετά τη μεγαλειώδη πρεμιέρα που έκανε στο Ηρώδειο (4.500 θεατές) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και τις διθυραμβικές κριτικές θεατών και δημοσιογράφων, συνεχίζει τις παραστάσεις της σε Αρχαία Θέατρα και μεγάλα φεστιβάλ της περιφέρειας. Από 29/8 έως 18/9 θα παρουσιαστεί σε όλα τα Φεστιβάλ των Δήμων της Αττικής.
Sold out όλες οι παραστάσεις για τους Όρνιθες, του Αριστοφάνη στη Στέγη
01.09.2016 10:57
Τα εισιτήρια για τις 5 παραστάσεις «ΟΡΝΙΘΕΣ» σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου που παρουσιάζονται στη Στέγη στις 17, 18, 21, 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2016 εξαντλήθηκαν σε όλα τα κανάλια πώλησης (ηλεκτρονικά, ταμεία, τηλεφωνικά κέντρα).
Όρνιθες, του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου στη Στέγη
22.08.2016 13:18
Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ανταποκρινόμενη στο θερμό ενδιαφέρον του κοινού, ανοίγει την Κεντρική Σκηνή της πριν την επίσημη έναρξη της σαιζόν για να παρουσιάσει για 5 παραστάσεις τους Όρνιθες του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου στις 17, 18, 21, 22, & 23 Σεπτεμβρίου 2016.
«Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη από τον Μιχαήλ Μαρμαρινό στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
25.07.2016 10:55
Η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη πρόκειται να παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου σε σκηνοθεσία του Μιχαήλ Μαρμαρινού και σε νέα μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη, στις 5 και 6 Αυγούστου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός συναντάται για πρώτη φορά με τον μεγάλο κωμικό ποιητή, σκηνοθετώντας το πιο αντιπολεμικό έργο του, με ένα σύνολο έξοχων ηθοποιών στο πλάι του και την Λένα Κιτσοπούλου να ερμηνεύει τον ρόλο της Λυσιστράτης.
 Όρνιθες, του Αριστοφάνη στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
30.06.2016 16:50
Έχετε παρατηρήσει πως, όταν σβήνουν τα φώτα στην Επίδαυρο, ακούγονται τα βήματα των ηθοποιών που πλησιάζουν την ορχήστρα και, κάπου στο βάθος, ο ήχος ενός γκιώνη; Αυτή τη φορά, θα ακούσετε και έναν τσαλαπετεινό, μια αηδόνα, έναν κούκο, ένα γεράκι, μια καρδερίνα, έναν ερωδιό… γιατί έρχονται οι Όρνιθες! Αποκλειστικά στην Επίδαυρο.