Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Συμβόλαιο με τον Θεό και άλλες ιστορίες

Συμβόλαιο με τον Θεό και άλλες ιστορίες
Την Πέμπτη 23 Ιουλίου θα γίνει η παρουσίαση της διάσημης graphic novel του Will Eisner Συμβόλαιο με τον Θεό και άλλες ιστορίες των εκδόσεων Απόπειρα, σε μετάφραση Βαρβάρας Χατζησάββα και lettering Παυλίνας Καλλίδου, στη Λέσχη Φίλων Κόμικς, στο Μοναστηράκι.

Will Eisner. Ο Όρσον Ουέλς των κόμικς και πατέρας του «graphic novel». Τα βραβεία των αμερικανικών κόμικς έχουν το όνομά του. Εμφανίζεται στον χώρο των κόμικς το 1930 και το 1940 προκαλεί επανάσταση με το The Spirit, ένα εξαιρετικό και πρωτοποριάκο κόμικς που δημοσιευόταν για δώδεκα συνεχή χρόνια. Ο John Law, η Lady Luck, ο Μr. Μystic, ο Uncle Sam, ο Βlackhawk, η Sheena είναι μερικοί ακόμα διάσημοι χαρακτήρες που άφησαν ιστορία στα κόμικς κάτω από το πενάκι του. Οι ιστορίες του ξεδιπλώνονται στις αμερικανικές μεγαλουπόλεις, ιδίως την εποχή όπου τα κόμικς δημοσιεύονταν σε συνέχειες, σε στριπ ή σε τετράχρωμα ένθετα στις εφημερίδες ολόκληρης της Αμερικής.

Το 1978 απομακρύνεται από την παράδοση των υπερηρώων και μιλάει για το Μπρονξ της Νέας Υόρκης την εποχή της οικονομικής κρίσης, στις αρχές της δεκαετίας του 1930, μέσα από τέσσερις ημιαυτογραφικές ιστορίες, σχετικές μεταξύ τους, που διαδραματίζονται σε μια λαϊκή πολυκατοικία στο νούμερο 55 της Λεωφόρου Ντρόπσι. Οι περισσότεροι ένοικοι είναι μετανάστες που ζητάνε να επιβιώσουν και ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή. Σε αυτή την πολυκατοικία δεν υπάρχει προσωπική ζωή. Όλοι γνωρίζουν για όλους. Όλοι συμμετέχουν στις ζωές όλων.

Στον αριθμό 55 της Λεωφόρου Ντρόπσι ο Φρίμμε Χερς απαρνιέται τον Θεό όταν πεθαίνει η αγαπημένη του κόρη. Ένας πλανόδιος μουσικός χάνει την ευκαιρία να αλλάξει τη μίζερη ζωή του γιατί ξέχασε σε ποιον δρόμο του παρουσιάστηκε. Ο απειλητικός επιστάτης, που ζει στον δικό του κόσμο στα υπόγεια της πολυκατοικίας, πέφτει θύμα ενός σατανικού κοριτσιού με αγγελικό πρόσωπο. Ο Γουίλλι, ένα νεαρό αγόρι έχει το πρώτο του ρομάντζο ή την πρώτη του σεξουαλική εμπειρία, ενώ η καταπιεσμένη σεξουαλικότητα των παραθεριστών του καλοκαιριού ξυπνάει και κάποιοι επιδιώκουν σχέσεις που θα οδηγήσουν σε γάμο από συμφέρον.

Μέσα από τις τέσσερις αυτές ιστορίες, το «Συμβόλαιο με τον Θεό» με το δράμα, την σάτιρα , την κωμωδία , ο Eisner καταργεί τους σχηματικούς και δεδομένους ήρωες των κόμικς, τους αντικαθιστά με πρόσωπα που γέννησαν οι συνθήκες της εποχής. Αυτή ακριβώς η πραγματικότητα είναι που κάνει τη δουλειά του πρωτοποριακή.

Για την graphic novel «Συμβόλαιο με τον Θεό και άλλες ιστορίες» θα μιλήσουν ο Σπύρος Δερβενιώτης δημιουργός κόμικς και ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου editor του Comicdom.gr.

Σχετικές ειδήσεις
Ιστορίες της ζωής σου, και άλλες ιστορίες - Ted Chiang
16.12.2016 13:26
Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφόρησε το βιβλίο του Ted Chiang με τίτλο Ιστορίες της ζωής σου, και άλλες ιστορίες, σε μετάφραση Δημήτρη Αρβανίτη.
Η Άννα Χατζησοφιά παρουσιάζει το βιβλίο της
23.11.2016 10:32
To βιβλίο της Άννας Χατζησοφιά «Η UfA FILM ΚΑΙ άλλες ιστορίες», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στο καφέ του Βασιλικού Θεάτρου Cafe Θέατρο.
Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες – Αργύρης Χιόνης
27.07.2016 15:52
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κίχλη το βιβλίο Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες του Αργύρη Χιόνη.
Η πτώση και άλλες ιστορίες - Friedrich Dürrenmatt
07.07.2016 11:47
Από τις εκδόσεις Ροές, και στη σειρά «Γερμανόφωνοι συγγραφείς», επανακυκλοφορεί σε «ανανεωμένη» Β΄ έκδοση το βιβλίο Η πτώση και άλλες ιστορίες του σπουδαίου Φρήντριχ Ντύρρενματτ, σε μετάφραση του Βασίλη Πατέρα.
Η Άννα Χατζησοφιά παρουσιάζει το βιβλίο της
15.06.2016 10:20
To βιβλίο της Άννας Χατζησοφιά «Η UfA FILM ΚΑΙ άλλες ιστορίες», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016, στο Black Duck Garden-Athens City Museum Bistrot.