Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Το τερατώδες αριστούργημα, αφιέρωμα στον Γ. Ρίτσο

Το τερατώδες αριστούργημα, αφιέρωμα στον Γ. Ρίτσο
Το κατεξοχήν αυτοβιογραφικό ποίημα του Γιάννη Ρίτσου δανείζει τον τίτλο και τον υπότιτλό του (Απομνημονεύματα ενός ήσυχου ανθρώπου που δεν ήξερε τίποτα) σε μια παράσταση που επιχειρεί να ανιχνεύσει την πολύπαθη ιστορία του, που θα παρουσιαστεί στις 24 και 25 Ιουλίου στο πλαίσιο του φεστιβάλ Αθηνών.

Μέσα από την ιδιαίτερη σκηνική ευαισθησία του Δημήτρη Μαυρίκιου, ο ποιητής ανοίγει ρωγμές στο ποίημα, για να συνομιλήσει με τα υπόλοιπα έργα του, τους ήρωές τους, τον ίδιο τον εαυτό του, τον «διχασμένο και διπλό», βάρδο λαϊκών αγώνων, αλλά και αιρετικό μύστη μεταφυσικών ενοράσεων, που τολμάει να βιώσει μόνος τις ακραίες αντιφάσεις της εποχής του. «Μόνος» είναι και η πρώτη λέξη του ποιήματος.

Σκηνοθεσία – Επιλογή κειμένων: Δημήτρης Μαυρίκιος, Δραματουργική επεξεργασία: Δημήτρης Μαυρίκιος, Μαρία Βαρδάκα, Δημήτρης Πολυχρονιάδης, Σκηνικά: Δημήτρης Πολυχρονιάδης, Κοστούμια: Εύα Νάθενα, Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, Νίκος Βλασόπουλος, Χορογραφία: Αποστολία Παπαδαμάκη, Μουσική Επιμέλεια: Δημήτρης Μαυρίκιος, Φωτεινή Μπαξεβάνη.

Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Μαρία Βαρδάκα, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Μανώλης Δούνιας, Κώστας Καλλιβρετάκης, Αλέξανδρος Κλημόπουλος, Γιάννης Κότσιφας, Δημήτρης Μαυρίκιος, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Γιάννης Μπαριάμης, Δημήτρης Ντάσκας, Ράνια Οικονομίδου, Αποστολία Παπαδαμάκη, Τατιάννα Παπαμόσχου, Λυδία Φωτοπούλου.

Συμμετέχουν: Κωνσταντίνος Αρμένης, Κωνσταντίνος Αρνόκουρος, Πάνος Βλάχος, Φαίη Βολόρου, Ειρήνη Βουκελάτου, Λουίζα Ζούζια, Θοδωρής Κορόζης, Βαγγέλης Νικολάου , Στέφανος Παπατρέχας, Σάκης Σιούτης, Λιλή Σιαδήμα, Γιάννης Φλουράκης .

Σχετικές ειδήσεις
Αφιέρωμα στον Νίκο Κούρκουλο από το Εθνικό Θέατρο
30.01.2017 13:31
Το Εθνικό Θέατρο, με αφορμή την συμπλήρωση δέκα χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Κούρκουλου, έχει προγραμματίσει μια εκδήλωση- αφιέρωμα στον άνθρωπο που υπήρξε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του για 13 συνεχόμενα χρόνια και συνέδεσε το όνομά του με μεγάλες τομές σε όλα τα επίπεδα, ανοίγοντας το δρόμο του μέλλοντος και αφήνοντας μια πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Αφιέρωμα στον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
16.09.2016 15:30
Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 19:00 παρουσιάζεται στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου αφιέρωμα στον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ για τα 400 χρόνια από τον θάνατό του. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και τη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα σε συνεργασία με τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.
Αφιέρωμα στον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στις Θεατρικές Συναντήσεις στο Cafe του ΙΑΝΟΥ
13.04.2016 11:59
Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Άγγλο ποιητή και θεατρικό συγγραφέα Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, διοργανώνει ο ΙΑΝΟS με αφορμή τα 400 χρόνια από το θάνατό του, που συμπληρώνονται στις 23 Απριλίου 2016.
Αφιέρωμα στον Σαίξπηρ για 400 χρόνια από τον θάνατό του στο Θέατρο Φούρνος
30.03.2016 12:29
Το θέατρο «Φούρνος» τιμώντας τα 400 χρόνια από τον θάνατο του Σαίξπηρ (23.4.1616), ετοιμάζει ένα τρίπτυχο αφιέρωμα στον μεγάλο δραματουργό, του οποίου η επιρροή στη διαμόρφωση της παγκόσμιας κουλτούρας υπήρξε καθοριστική.
Στον Αργύρη Πανταζάρα το βραβείο Δημήτρης Χορν 2016
08.03.2016 14:06
Στον ηθοποιό Αργύρη Πανταζάρα απονεμήθηκε το φετινό Βραβείο Δημήτρης Χορν, στην τελετή που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016, στο Θέατρο Δημήτρης Χορν.