Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Οι πανουργίες της Φλουρούς

Οι πανουργίες της Φλουρούς
Το φεστιβάλ Πέτρας και η θεατρική εταιρία Βήματα παρουσιάζουν στο Θεάτρο Πέτρας τη Δευτέρα 13 Ιουλίου το έργο Οι πανουργίες της Φλουρούς, βασισμένο στο διήγημα του Δημήτρη Βικελά Η άσχημη αδελφή.

Ο Συριανός Δημήτρης Βικέλας -πεζογράφος, διανοητής, μεταφραστής και εκ των ηγετών της προσπάθειας για την ανασύσταση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων- μας κληροδότησε ορισμένα εξαιρετικά διηγήματα, ένα από τα οποία είναι και Η άσχημη αδελφή.

Η υπόθεση του διηγήματος, η οποία έχει αρκετά διαφοροποιηθεί στη θεατρική έκφανση επεκτείνοντας τη μυθοπλασία με τους κώδικες του δράματος έχει ως εξής: Ο ιδιόρρυθμος καθηγητής των ελληνικών κύριος Πλατέας, υπέρβαρος και αλλόκοτος βιώνει τη ζωή του μέσα από φαντασιώσεις των Ομηρικών επών (πιθανότατα ο ήρωας να είναι πραγματικός αφού ο Βικέλας μαζί με τον Ροΐδη αποφοίτησαν από το Λύκειο Ευαγγελίδη στη Σύρο). Ο κύριος Πλατέας, σώζεται από βέβαιο πνιγμό από έναν νεαρό πρωτοδίκη και του αφοσιώνεται δια βίου. Ο πρωτοδίκης, ερωτευμένος με μία νεαρή και όμορφη κοπέλα δεν μπορεί να ολοκληρώσει την ευτυχία του, αφού η μεγαλύτερη και άσχημη αδελφή της δεν μπορεί να παντρευτεί πρώτη όπως είναι το έθος της εποχής. Την άσχημη αδελφή προσφέρεται να παντρευτεί ο Πλατέας για να ανοίξει ο δρόμος για την ευτυχία του σωτήρα του.

Η Φλουρού καταλυτική ηρωίδα, νταντά του Πλατέα και ιδιόρρυθμη πολιτικάντης του νησιού εμπλέκεται και εμπλέκει την υπόθεση σε σημείο ώστε να αναστατωθεί η τάξη, η κοινωνική και η πολιτική ζωή της Ερμούπολης του δεύτερου μισού του 19ου  αιώνα. Εξωφρενικές, κωμικές συνθήκες χαρακτηρίζουν το έργο μέχρι να επιτευχθεί το αίσιο τέλος.

Διασκευή-σκηνοθεσία: Ευανθία Στιβανάκη, μουσική: Δημήτρης Λέκκας, σκηνικά-κοστούμια: Κώστας Βελινόπουλος. Παίζουν οι: Γερασιμίδου Ελένη (Φλουρού), Γιαννείος Προκόπης (Έπαρχος- Μητροφάνης), Κατσιγιάννης Παναγιώτης (Λιάκος), Μπαρόλα Μάρα (Ζηνοβία), Ξένος Αντώνης (Πλατέας), Ξένου Αγγελική (Ευλαλία).

Σχετικές ειδήσεις
Ο Αμερικάνος, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στο Θέατρο Αυλαία
29.11.2016 16:33
Το Θέατρο Αυλαία, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε συνεργασία με την εταιρεία Θεάτρου «Ηθικόν Ακμαιότατον» και την εταιρία διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων «Γίνονται Έργα» παρουσιάζει το χριστουγεννιάτικο διήγημα «Ο Αμερικάνος».
Τέχνη, ένας μονόλογος του Δημήτρη Δημητριάδη στο Bios
11.11.2016 15:29
Ο Δημήτρης Τσιάμης παρουσιάζει στο Bios τον μονόλογο Τέχνη, ένα κείμενο του Δημήτρη Δημητριάδη που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό.
Ο Ληστής του Δημήτρη Μανιάτη στο Φεστιβάλ Κηφισιάς 2016
05.07.2016 13:29
Το Σάββατο 9 Ιουλίου 2016, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κηφισιάς 2016 θα παρουσιαστεί η παράσταση Ο Ληστής, ένα πρωτότυπο έργο του Δημήτρη Μανιάτη, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Κραουνάκη με τον Πασχάλη Τσαρούχα.
Caveman, του Rob Becker στο Φεστιβάλ Αμαρουσίου 2016
30.06.2016 12:51
Το Φεστιβάλ Αμαρουσίου 2016 παρουσιάζει την Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016 την θεατρική παράσταση Caveman στην Κηφισίας 219 στο Αμαλίειο.
Μήδεια, του Δημήτρη Ζουγκού στο θέατρο Αγγέλων Βήμα
09.03.2016 09:54
Στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ διαρκείας ελληνικού θεατρικού έργου 21ου αιώνα, που πραγματοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Λείας Βιτάλη στο «Αγγέλων Βήμα», παρουσιάζεται η «Μήδεια» του Δημήτρη Ζουγκού σε σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου, από τις 21 Μαρτίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 19.30.