Το φεστιβάλ Πέτρας παρουσιάζει την Τετάρτη 8 Ιουλίου στο Θέατρο Πέτρας τρεις μονόπρακτες κωμωδίες, Την κόρη του Παντοπώλη του Άγγελου Βλάχου, το Ζητείται υπηρέτης του Μπάμπη Άννινου και το Γεύμα του Παπή του Ηλία Καπετάνακη, από το θέατρο Τεττιγες.

Πρόκειται για κείμενα γραμμένα στα τέλη του 19ου αιώνα, με έντονη την αίσθηση του κοινωνικού σχολιασμού, μιας και μέσα από τη σάτιρα προσπαθούν να φέρουν τον θεατή του σήμερα πιο κοντά στην κοινωνική κατάσταση του τότε, σε μια εποχή μεταβατική τόσο γλωσσικά όσο και συνολικότερα.

Στην Κόρη του παντοπώλη, ο Άγγελος Βλάχος, παρακολουθεί σκωπτικά μια οικογένεια μικροαστών και δεν διστάζει μαζί με τους ήρωές του να υπονομεύσει συνολικά τη δομή των σχέσεων που αναπτύσσονται πίσω απ’ την κλειστή πόρτα του ελληνικού σπιτιού.

Το Ζητείται υπηρέτης, του Μπάμπη Άννινου, έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα σπουδαιότερα έργα της εποχής, καθώς με γλυκόπικρο χιούμορ και έξυπνα γλωσσικά παιχνίδια ξεφεύγει απ’ το επίπεδο της κωμωδίας ηθών και ‘κλείνει το μάτι’ στον υποψιασμένο θεατή, μιλώντας του για αναξιοκρατία, ρουσφέτι και ασυδοσία του κρατικού μηχανισμού.

Ενώ, Το γεύμα του Παπή, ανήκει στις κωμωδίες χαρακτήρων.

Οι κωμωδίες ανεβαίνουν σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού, σκηνικά Τόλη Πολυχρονιάδη, κοστούμια Όλγας Δημολιάτη, μουσική Χρήστου Λεοντή, ενώ την κίνηση έχει επιμεληθεί ο Τάσος Καραχάλιος.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Πάνος Ξενάκης, Κωνσταντίνα Κούτσιου, Λεωνίδας Βαρδαρός, Κώστας Τζουβάρας, Γιώργος Σώχος, Βάσω Σοφούρη.