Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Ο Προεστώς του Χωριού

Ο Προεστώς του Χωριού
Tο κωμειδύλλιο του Σπυρίδωνος Περεσιάδη, Ο Προεστώς του Χωριού, το οποίο γράφτηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και καταγράφει με τρόπο γλαφυρό και ξεκαρδιστικό ήθη και συμπεριφορές των ανθρώπων του λαού της ελληνικής υπαίθρου, παρουσιάζει το Κ.Θ.Β.Ε. σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη.

Ο Προεστώς του χωριού ανήκει στην κατηγορία του κωμειδυλλίου και διακρίνεται για τα έντονα λαϊκά στοιχεία, που αφορούν τους ανθρώπους του βουνού. Η δομή του έργου βασίζεται σε όλα εκείνα τα στοιχεία που έχει μια φάρσα προσαρμοσμένη όμως στα ελληνικά ήθη και τους χαρακτήρες ενός ελληνικού χωριού των αρχών του 20ου αιώνα. Η υπόθεση αναφέρεται στον έρωτα του Προεστού του χωριού προς τη χήρα συντοπίτισσα του, η οποία φαίνεται να ανταποκρίνεται στα αισθήματά του αλλά για άλλους λόγους…

Ο Περεσιάδης, μεγαλωμένος ο ίδιος κοντά σε βουνό, ξέρει να αποτυπώνει εικόνες της ζωής του χωριού, περιγράφοντας απλούς, βουνίσιους ανθρώπους και πλάθοντας, με αισθηματικό χαρακτήρα, την παράδοση της εποχής του.

Η παράσταση που θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα θα κάνει πρεμιέρα στις 8 Ιουλίου, στο υπαίθριο θέατρο της Μονής Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών.

Πρόγραμμα περιοδείας:
Ιούλιος
Τετάρτη 8  (Πρεμιέρα), Πέμπτη 9 Ιουλίου
Θέατρο Μονής Λαζαριστών,  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ώρα έναρξης: 21.30

Παρασκευή 10 Ιουλίου
Θέατρο «Ράκοβο», ΣΟΧΟΣ, ώρα έναρξης: 21.00

Αύγουστος
Τετάρτη 12 Αυγούστου
Δημοτικό Θέατρο \"Καστράκι\", ΓΡΕΒΕΝΑ, ώρα έναρξης: 21.00

Τετάρτη 19,  Πέμπτη 20 Αυγούστου
Δημοτικό Θέατρο Κήπου, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ώρα έναρξης: 21.15

Τετάρτη 26 Αυγούστου
2ο Δημοτικό Σχολείο Δήμου Λαγκαδά, ΛΑΓΚΑΔΑΣ,  ώρα έναρξης: 21.00

Παρασκευή 28 Αγούστου
Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης», ΣΥΚΙΕΣ, ώρα έναρξης: 21.00

Σεπτέμβριος
Κυριακή 6  Σεπτεμβρίου
Φράγμα Θέρμης, ΘΕΡΜΗ, ώρα έναρξης: 21:00

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου
Ανοιχτό Θέατρο στο «Δασάκι», ΑΡΙΔΑΙΑ,  ώρα έναρξης: 20.30

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου
Λουτρά Ν. Απολλωνίας, Ν. ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ, ώρα έναρξης: 20.30

Σχετικές ειδήσεις
Aurora, του Βλαδίμηρου Νικολούζου στο Θέατρο Ροές
20.02.2017 13:33
Το Rēs Ratio Network υποδέχεται στο Θέατρο Ροές την πρώτη σκηνοθετική δουλειά του Βλαδίμηρου Νικολούζου, Αurora, με πρωταγωνίστρια την Ηλέκτρα Νικολούζου, από Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017 και για έξι μοναδικές παραστάσεις. Πρόκειται για έναν μονόλογο μιας γυναίκας που ακροβατεί στα όρια του πραγματικού, ανάμεσα στους ήχους και το σώμα.
Νέα πρεμιέρα για την παράσταση «…και Ιουλιέτα» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
20.12.2016 16:49
Με νέα ημερομηνία έναρξης τις 30 Δεκεμβρίου 2016 εγκαινιάζει μια νέα προσέγγιση της θεατρικής πράξης και υπόσχεται μια οπτικοακουστική διαδραστική εμπειρία που εντυπωσιάζει και σίγουρα ξαφνιάζει.
The Deep Blue Sea, του Terence Rattigan σε μαγνητοσκόπηση από το Lyttelton Theatre στο Μέγαρο Μουσικής
26.10.2016 16:29
Με το έργο Τhe Deep Blue Sea [Το βαθύ μπλε του έρωτα / Βαθιά γαλάζια θάλασσα], το συγκλονιστικό κλασικό αριστούργημα του άγγλου δραματουργού Terence Rattigan [Tέρενς Ράττιγκαν], συνεχίζεται ο κύκλος των φετινών μεταδόσεων από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας (National Theatre Live-NTL), την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου (ώρα έναρξης 21:00) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η Παρεξήγηση του Albert Camus στο Θέατρο Radar: Παράταση παραστάσεων
20.04.2016 14:45
Λόγω της μεγάλης προσέλευσης, η παράσταση του έργου "Η Παρεξήγηση" του Albert Camus, σε σκηνοθεσία Αναστασίας Παπαστάθη, παρατείνεται στο Θέατρο Radar και μετά το Πάσχα από τις 6 έως τις 29 Μαΐου και μόνο για 12 παραστάσεις.
Ισορροπιστής αεροσκαφών, του Θόδωρου Θεοδωρίδη σε μικρή περιοδεία
04.03.2016 14:46
Οι παραστάσεις στην Αθήνα στον Πολυχώρο Αθηναΐς, για το έργο του Θόδωρου Θεοδωρίδη «Ισορροπιστής αεροσκαφών» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, με τον Δημήτρη Πιατά και την συμμετοχή των Αλέξανδρου Τούντα και Ανδρέα Ανδρέου, ρίχνουν αυλαία την Τρίτη 8 Μαρτίου, όπως είχε προγραμματιστεί.