Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Βραδιά σύγχρονου ελληνικού χορού

Βραδιά σύγχρονου ελληνικού χορού
Η ομάδα χορού YELP και η ομάδα χορού pelma στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσιάζουν στην Πειραιώς 260, δύο χορογραφίες σύγχρονου χορού, αφιέρωνοντας το βράδυ της 1ης Ιουλίου, φυσικά στον χορό.

Η ομάδα χορού YELP παρουσιάζει το DAS (IST) EIN…» σαν ένα κομμάτι ζάχαρη μέσα στο νερό. Το μότο και η απώτερη αφορμή για την τελευταία δημιουργία της Μαριέλας Νέστορα ανήκουν στον σπουδαίο Αυστριακό διανοητή Λούντβιχ Βίτγκενσταϊν.

Η χορογράφος και ιδρύτρια της YELP danceco εκφράζει έτσι το ενδιαφέρον τής γενιάς της να ενσωματώσει ο χορός στοιχεία από τα πεδία των επιστημών και της φιλοσοφίας. Δύο σόλο καταλήγουν σ’ ένα ντουέτο, με τη γλώσσα του σώματος και το σκηνικό περιβάλλον να ανασύρουν στην επιφάνεια διχοτομίες που αφορούν το πέρασμα από το ναρκισσιστικό «εγώ» στην ετερότητα.

Από την άλλη, η Λία Χαράκη με την ομάδα της pelma έχει σημαδέψει την τελευταία δεκαετία τις εξελίξεις του σύγχρονου χορού στην Κύπρο. Ριζοσπαστική και τολμηρή περφόρμερ και χορογράφος, παραμένει ανοιχτή στους πειραματισμούς και τις καλλιτεχνικές ανταλλαγές διατηρώντας ωστόσο ανέπαφη τη «σωματικότητα» στο χορό της. Η αμεσότητα και η κινητοποίηση των αισθήσεων διατρέχουν και την καινούργια δημιουργία της Party animals. Όλα κινούνται στα μονοπάτια της ποπ, με τους στίχους και τους ήχους της μουσικής να μάς κατοικούν και να μάς στοιχειώνουν.

Σχετικές ειδήσεις
Η Στέγη εκτός: Έλληνες διεθνείς, Έλληνες διεθνώς
16.02.2017 17:21
Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, έχοντας εξαρχής ως βασικό άξονα την εξαγωγή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και την υποστήριξη Ελλήνων δημιουργών, συνεχίζει την εκτός συνόρων δράση της.
Enter Sandman, από τον Θέμελη Γλυνάτση στο Skrow Theater
26.01.2017 12:40
Ο σκηνοθέτης Θέμελης Γλυνάτσης, μια από τις πιο ιδιαίτερες φωνές του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου με πλούσιες ακαδημαϊκές θεατρικές σπουδές και ξεχωριστές καλλιτεχνικές συνεργασίες (Φεστιβάλ Αθηνών, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Θέατρο οδού Κυκλάδων, Γιώργος Κουμεντάκης), επιστρέφει στο Skrow, δυο χρόνια αργότερα μετά την όπερα δωματίου «Cendrillion» της Pauline Viardot, για να παρουσιάσει από τις 21 Φεβρουαρίου μια παράσταση βασισμένη στη νουβέλα Ο Ζάντμαν του E. T. A. Hoffmann.
Η Στέγη ταξιδεύει το καλοκαίρι στο εξωτερικό
06.07.2016 16:54
Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, έχοντας εξαρχής ως βασικό άξονα την εξαγωγή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και την υποστήριξη Ελλήνων δημιουργών, συνεχίζει την εκτός συνόρων δράση της, με την υποστήριξη της περιοδείας παραστάσεών της.
4, του Rodrigo Garcia στο Φεστιβάλ Αθηνών
13.06.2016 16:23
Ο ανατρεπτικός Αργεντίνος καλλιτέχνης Ροντρίγκο Γκαρσία, το «τρομερό παιδί του σύγχρονου θεάτρου», επισκέπτεται για τρίτη φορά το Φεστιβάλ Αθηνών, με την τελευταία του παραγωγή: 4.
Η Στέγη ταξιδεύει με τρεις ελληνικές παραγωγές στο εξωτερικό
01.04.2016 13:50
Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, έχοντας εξαρχής ως βασικό άξονα την εξαγωγή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και την υποστήριξη Ελλήνων δημιουργών, συνεχίζει την εκτός συνόρων δράση της, με την υποστήριξη της περιοδείας τριών φετινών παραστάσεών της. Στα πέντε χρόνια λειτουργίας της, περισσότερες από 20 ελληνικές παραγωγές θεάτρου, χορού και μουσικής έχουν ήδη ταξιδέψει εκτός Ελλάδας.