Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Οι δρόμοι του μετά

Οι δρόμοι του μετά
Οι Δρόμοι του Μετά είναι ένα πρωτότυπο εικαστικό δρώμενο που ασχολείται με το ζήτημα της μετανάστευσης μέσα από αρχαία κείμενα, σύγχρονα ντοκουμέντα και εικαστικό λόγο και παρουσιάζεται τη Δευτέρα, 6 Ιουλίου, στο πλαίσιο της 3ης Συνάντησης Νέων Δημιουργών. 

Η δράση με σύγχρονα εικαστικά σύμβολα επιχειρεί να υπερβεί τη σύμβαση του διαχωρισμού θεατών – καλλιτεχνών, ενεργοποιώντας το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή.

Στο χώρο, κατά μήκος του ιδιωτικού δρόμου του Συνεδριακού Κέντρου και για 100 μέτρα περίπου, στήνεται μια είσοδος, μια μεγάλη αγκαλιά, που οριοθετείται από το έργο του Ανδρέα Σάββα  «Αγωγός Πόνου και Θεραπείας». Το έργο λειτουργεί σαν μια διαδρομή, από σωλήνες-αγωγούς, που ακολουθεί την πορεία των προσφύγων, και οι γάζες-επίδεσμοι χρησιμοποιούνται στο έργο συμβολικά, σαν ένα υλικό που φέρει μέσα του και τη θεραπεία και τον πόνο. Στην Αίθουσα  Εκθέσεων του Συνεδριακού Κέντρου και στο Αίθριο προβάλλονται βίντεο και εγκαθίστανται ζωντανά γλυπτά και «θεατές» από αλάτι της Γιούλας Χατζηγεωργίου, καθώς και καρότσια-σπίτια του Ανδρέα Σάββα. 

Η προσφυγιά, ζήτημα πρακτικό αλλά και οντολογικό, ως διαφυγή από τον οικείο χώρο, οργανώνεται ως ζήτημα ανοιχτό και όχι ως δεδομένο. Οι δυο καλλιτέχνες  έχουν το βραχύ παρελθόν και τη δράση τους εστιασμένα σε ζητήματα της κοινωνίας αλλά και του εσωτερικού ξεριζωμού και συνεχίζουν μ` αυτήν την έκθεση τον προβληματισμό τους στο «ανοίκειο».

Η 3η Συνάντηση Νέων Δημιουργών οργανώνεται από το  Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών κατά την ΧIV Διεθνή Συνάντηση Αρχαίου Δράματος με θέμα «ΞΕΝΟΣ-ΜΕΤΟΙΚΟΣ».

Σχετικές ειδήσεις
Δρόμοι και αναδρομές, έκθεση του Κώστα Σπυρόπουλου στο καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου
17.02.2017 12:18
Στο φιλόξενο Καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου, έναν χώρο που τα τελευταία χρόνια δίνει βήμα διαλόγου σε καλλιτέχνες και εικαστικές ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού, με στόχο να προσφέρει εικαστικά ερεθίσματα ως γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, παρουσιάζεται η έκθεση του Κώστα Σπυρόπουλου με τίτλο «Δρόμοι και αναδρομές».
Δρόμοι επιβίωσης: Έκθεση φωτογραφίας στην Δράμα
14.12.2016 15:30
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με την Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, τον Δήμο Δράμας, τη ΔΕΚΠΟΤΑ του Δήμου Δράμας και την Ένωση Κυριών Δράμας, στο πλαίσιο της «Ονειρούπολης», παρουσιάζουν την έκθεση «Δρόμοι επιβίωσης», την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 19.30 στον εκθεσιακό χώρο «Ελευθερία» στη Δράμα.
Εικαστικά ταξίδια στο Άγιον Όρος: Έκθεση των Doug Patterson & Tim Vyner στο Βελιγράδι
17.08.2016 14:24
Η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του 23ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου Βυζαντινών Σπουδών (22-27 Αυγούστου 2016), παρουσιάζει στο Βελιγράδι την Έκθεση ζωγραφικής των Βρετανών ζωγράφων Doug Patterson & Tim Vyner με τίτλο «Εικαστικά ταξίδια στο Άγιον Όρος».
Εικαστικά Αποτυπώματα: Έκθεση από την πέμπτη ομάδα στον Ι.Ο. Χανίων
31.05.2016 11:08
Οι εικαστικοί Έηγια Έλληνα, Παγώνα Ξενάκη και Σύλβια Πετσούρα αποτελούν την πέμπτη ομάδα στη σειρά εκθέσεων και δράσεων "Εικαστικά Αποτυπώματα", που λαμβάνει χώρα στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων.
Εικαστικά Αποτυπώματα στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων
08.03.2016 15:30
Σειρά εκθέσεων και παράλληλων δράσεων θα παρουσιάσουν Εικαστικοί στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων από τις 22 Μαρτίου 2016, με τίτλο Εικαστικά Αποτυπώματα.